Nu este neobișnuit ca atunci când mergi pe o bicicletă, te dai în leagăn, practici un sport, te antrenezi constant sau când alergi să te confrunți cu probleme ale sistemului musculo-scheletic, cum ar fi leziuni, contuzii, entorse, luxații și fracturi.
Aceste leziuni se vindecă mai repede cu îngrijirea adecvată, dar în zilele noastre poate fi dificil să știi ce să folosești pentru ați acorda primul ajutor în caz durere sau răni. Vestea bună este că poți alege mijloacele la îndemână – ceva rece sau fierbinte. Iată de ce să folosești gheață sau apă apă fierbinte când suferi de leziuni, contuzii, entorse, luxații și fracturi!
Cuprins
Ce sunt leziunile, contuziile, entorsele, luxații și fracturile?
Leziunile, contuziile, entorsele, luxații și fracturile sunt leziuni care afectează mușchii, articulațiile și oasele. Ele pot apărea în funcție de mecanismul traumei și pot avea simptome similare, cum ar fi durere, umflături, deformarea vizibilă a osului și incapacitatea de a mișca în mod liber articulațiile afectate. Mai mult, merită menționat faptul că acestea pot apărea simultan. Cu toate acestea, acestea sunt leziuni complet diferite și, prin urmare, fiecare în parte necesită o îngrijire specifică.
Ce efect are gheața asupra organismului?
Aplicarea frigului (gheață) în caz de leziuni, contuzii, entorse, luxații și fracturi va reduce activitatea celulară și va încetini circulația sângelui (în locul aplicat), ceea ce va împiedicând formarea hematoamelor și acumulările de lichid (care conduc la apariția umflăturilor și vânătăilor) la nivelul leziunii.
Este și un analgezic puternic, deoarece acționează direct asupra nervilor, ceea ce explică reducerea reducerea umflăturilor și durerii, precum și limitarea extinderii leziunii. În cazurile de leziuni acute, cum ar fi entorsele gleznei, cu cât gheața este aplicată mai rapid, cu atât mai bine.
Ce efect are căldura asupra organismului?
Aplicarea locală a căldurii produce o relaxeze și o mărire a elasticității țesuturilor, precum și o dilatare a vaselor de sânge, crescând astfel fluxul sanguin și oxigenarea mușchilor, și facilitând eliminarea acidului lactic. Prin urmare, aceasta ameliorează spasmele, relaxează mușchii încordați, ameliorează „rigiditatea” ligamentelor.
Când se folosește gheața și căldura pe leziuni, contuzii, entorse, luxații și fracturi?
Regula generală sugerează, pe deoparte, faptul că folosirea gheții (pungă de gheață, pungă cu gel termic, gheață sintetică sau spray cu efect de răcire) este utilă în caz de: entorse, vânătăi, tendinite și alte inflamații locale, sau pentru ameliorarea durerilor după o intervenție chirurgicală; iar pe de altă parte, folosirea căldurii este utilă (comprese, sticle cu apă fierbinte, plasturi calzi, perne sau alte aparate încălzite, dar și dușurile sau baia fierbinte, în cazurile mai puțin grave), în caz de: crampe, spasme, contracturi sau traumatisme care provoacă tensiune musculară.
Cu toate acestea, cea mai eficientă măsură de prim ajutor pentru majoritatea rănilor este „în primul rând gheață, apoi căldură”. În primul rând, gheața aplicată la debutul leziunii va reduce inflamația. Semnele care indică inflamația sunt: durere, umflare, roșeață, temperatură crescută în locul leziunii și scăderea mobilității (cum ar fi slăbiciune sau scăderea forței).
În ceea ce privește căldura, aceasta nu trebuie aplicată imediat ce leziunile acute apar, ci la câteva zile după terapia cu gheață. În caz, contrar, căldura va înrăutăți starea de sănătate. Temperatura trebuie să fie ridicată, dar suportabilă, fără a provoca arsuri, iar timpul de utilizare se oprește atunci când nu mai este fierbinte.
Cum se folosește gheața în caz de leziuni, contuzii, entorse, luxații și fracturi?
Pentru a-o folosi în mod corect, trebuie aplicată aproximativ 0,5 kg de gheață imediat după accidentare. Între gheață și piele trebuie folosită o protecție, cum ar fi o cârpă sau un plastic, iar timpul de aplicare trebuie să fie de aproximativ 15-20 de minute.
Gheața trebuie aplicată de mai multe ori pe zi, deoarece în funcție de temperatura ambientală, aceasta are o eficiență de 2 până la 4 ore. Apoi rana se va încălzi din nou și va trebui să aplici din nou gheață.
În general, nu trebuie să aplici gheață pe o rană mai mult de o săptămână. Dacă constați că durerea nu se atenuează după câteva zile, nu mai aștepta, ia legătura cu un medic.
Dacă simți furnicături, observi roșeață sau răceala îți provoacă durere, temperatura aplicată pe rană este mult prea rece!
Cum se folosește căldura în caz de leziuni, contuzii, entorse, luxații și fracturi?
În mod normal, compresa fierbinte trebuie aplicată de câteva ori pe zi, învelită într-un prosop, timp de 20 până la 30 de minute. Cu toate acestea, este contraindicată utilizarea terapiei cu căldură pe orice rană care sângerează în primele 24 de ore de la leziune.
Fii atent însă, deoarece folosirea căldurii pentru o perioadă lungă de timp la temperaturi foarte ridicate îți poate provoca arsuri de piele!
Când se evită folosirea gheții și a căldurii?
Frigul sau căldura nu trebuie folosite în caz de leziuni ale pielii, cum ar fi răni deschise, infecții, arsuri sau zone amorțite. Poate să fie contraindicată persoanelor cu afecțiuni care reduc senzația de frig sau căldură, cum ar fi neuropatia diabetică. Iar pentru a evita rănirea sau agravarea altor probleme de sănătate, ar trebui să eviți gheața sau căldura dacă suferi de o alergie la gheață sau căldură, de probleme circulatorii sau vasculare, cum ar fi boala Raynaud, hipersensibilitate sau tromboza, sau de o disfuncție simpatică care duce la reglarea anormală a vaselor de sânge (răspuns anormal la cald sau frig). În cele din urmă, nu recurge la terapia prin căldură în cazul în care ai febră.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.