Home Diverse Dieffenbachia este otrăvitoare pentru câini și pisici?
Diverse

Dieffenbachia este otrăvitoare pentru câini și pisici?

Dieffenbachia – o plantă foarte populară datorită coloritului frunzelor, întâlnită foarte des în casele multor oameni. Este utilizată în special pentru purificarea aerului, însă conține o substanță otrăvitoare numită oxalat de calciu.


Nivel de toxicitate: în general ușoară până la moderată


Denumire populara:  Trestia de zahar sălbatică

Denumire științifică: Dieffenbachia

Familia: Araceae

Origine: America de Sud

Toxicitate: toxică pentru câini, toxică pentru pisici

Părți otrăvitoare: toate

Principiu toxic: Oxalați de calciu, acid oxalic

Semne clinice: Senzație intensă de arsură a gurii, gâtului, buzelor și a limbii; salivare excesivă, sufocare și umflarea gâtului, incapacitate sau dificultate la înghițire (disfagie); simptomele pot continua să apară până la două săptămâni de la ingestie. Ingestia în cantități mai mari poate duce la tulburări digestive grave; respirație dificilă, jenă respiratorie (dispnee). Dacă este consumată în cantități mari, simptomele devin mult mai severe și pot include oricare sau toate cele enumerate mai sus, cu adăugarea de convulsii, insuficiență renală, comă și deces. Este posibilă recuperarea în urma otrăvirii severe cu oxalat de calciu, cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, ficatul poate rămâne cu leziuni permanente.


PRIMUL AJUTOR: 

În majoritatea cazurilor de ingestie de oxalat de calciu, tratamentul pentru câini și pisici poate fi administrat la domiciliu. După ce ați constatat că animalul dvs. de companie a ingerat o plantă care conține oxalat de calciu trebui să clătiți bine gura acestuia cu apă. Îi puteți administra animalului iaurt, lapte, brânză sau orice altă sursă de calciu pentru a-i alina durerea. În marea majoritatea cazurilor, animalul de companie se va recupera complet în 12 până la 24 de ore de la ingestie.

În cazurile în care animalul se confruntă cu tulburări gastro-intestinale mai severe, vărsături persistente și diaree, acesta trebuie monitorizat cu atenție pentru semne de deshidratare și, dacă este necesar, trebuie să îi asigurați toate lichidele de care are nevoie.

Atât ca măsură preventivă, cât și în cazurile în care există o umflare evidentă a căii orale este recomandat să-i administrați animalului de companie un antihistaminic, cum ar fi difenhidramina (Benadryl). Acest medicament va ajuta la reducerea / prevenirea umflării, disconfortul și evitarea potențialelor blocaje ale căilor respiratorii. Doză administrată este de 2 până la 4 mg / kg pe gură sau intramuscular la fiecare 8 ore, după cum este necesar.

Pentru a atenua tulburările gastrointestinale, poate fi administrat Kapectolin, o doză de 1 până la 2 ml / kg de patru ori pe zi. Kapectolin protejează mucoasa stomacală.

Sucralfatul poate fi, de asemenea, utilizat ca și în cazul iritației gastrointestinale, deoarece reacționează cu acizii din stomac formând o barieră de protecție. Sucralfatul se administrează în felul următor:

  • Câini care cântăresc mai mult de 60 kg: 1 g la fiecare 6 până la 8 ore;
  • Câini sub 60 kg: 0,5 g la fiecare 6 până la 8 ore;
  • Pisici: 0,25g la fiecare 8-12 ore pentru a reduce iritarea stomacului și a intestinelor.

Dacă bănuiți că animalul dvs. de companie ar putea fi ingerat această plantă potențial toxică, consultați un medic veterinar.

Comentarii pe Facebook
Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!