Odată cu debutul pubertății la fete (care apare la vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani) și la băieţi (care apare la vârsta cuprinsă între 12 ani-14 ani) au loc multe schimbări la nivel fizic, iar creșterea părului pe diferite regiuni ale corpului și ale feței este una dintre ele. Dintr-un puf aproape imperceptibil, adolescenții și adolescentele ajung să aibă păr mai închis la culoare pe brațe, pe picioare, pe perciuni, barbă, axile sau în zona inghinală. Fetele sunt deseori sfătuite să se epileze cu ceară, deoarece bărbierirea picioarelor, a mâinilor sau feței cu un aparat de ras va face ca părul lor să crească mai gros și mai negru. În timp ce băieților, în special celor cu barbă, li se spune că cu cât se bărbieresc mai devreme, cu atât barba lor va fi mai deasă. Dar, sunt oare aceste percepţii false? Și e bine să te bărbierești sau să epilezi de la 13 ani, de fapt? Hai să aflăm răspunsul la aceste întrebări!
Cuprins
E bine să te bărbierești la 13 ani?
Răspunsul este DA, o poți face oricând dorești, deoarece nu există o vârstă fixă la care un adolescent poate începe să se bărbierească, este mai mult o chestiune ce ține de confort, de preferințe și de stilul personal. Cât despre argumentul că nu ar trebui să „o faci prea devreme”, nu este un lucru semnificativ. Părul nu crește în același ritm la toată lumea, iar dacă ai 13, 14, 15…18 sau 20 de ani și pe față ți-a crescut un puf care nu este deloc tineresc, ci un început de barbă aspră, cu siguranță este timpul să scapi de ea.
Bărbierirea părului nedorit îl face să crească mai gros și mai închis la culoare?
Nu. Rasul nu face părul mai gros, mai des, mai aspru sau mai închis la culoare.
Când îți razi părul facial sau corporal, capetele firelor sale devin tocite. În special, atunci când vârfurile firelor sunt secționate de lamele aparatului ras, vei avea impresia că părul tău este mai gros sau mai înțepător, însă gândește-te că e ceva temporar și că pe măsura ce va crește, va deveni mai moale.
În ceea ce privește întunecarea părului după ce este ras, părul nou nu este luminat de soare și expus altor substanțe chimice, așa că pare mai întunecat la culoare decât părul deja crescut.
Cum să te bărbierești pentru prima dată în mod corect?
Primul bărbierit este o etapă importantă a adolescenței tale, așa că trebuie să acorzi cu o atenție deosebită procedurii în sine. Înainte de a începe să te bărbierești, ar trebui să îți pregătești pielea – așadar, fă o baie fierbinte sau spală-te pe față câteva minute cu apă fierbinte, apoi îndepărtează particulele de piele moartă cu un scrub.
Pentru bărbierit, vei avea nevoie de o spumă sau un gel special pentru pielea sensibilă. Părul trebuie bărbierit în funcție de înălțimea acestuia. Nu este recomandat să te bărbierești de două ori în același loc al feței, deoarece te poți alege în final cu iritații.
La fel de important este să folosești un aparat de ras bun: la aceasta vârstă pielea ta poate fi mai sensibilă din cauza acneei, motiv pentru care este esențial să alegi un aparat de ras bun, de unică folosință sau electric (recomandat doar dacă ai coșuri), pentru a evita iritațiile sau tăieturile.
Regula de bază obișnuită, este să te bărbierești doar în direcția creșterii părului (pentru a evita iritarea inutilă).
Poți începe cu suprafața plană a feței precum obrajii și perciunii, și continua cu bărbia si gatul, iar în final cu mustața. Este important să treci ușor aparatul de ras peste față, fără a apăsa. Când ai terminat, clătește-ți fața cu apă caldă pentru a vedea rezultatul final.
După bărbierit, aplică apă rece pentru a-ți închide porii și pentru a calma eventualele iritații ale pielii. De asemenea, pentru a limita cel mai bine riscul de iritare a pielii tale, evită aftershave-urile pe bază de alcool. O alternativă la acesta poate fi, de exemplu, uleiul de arbore de ceai.
Epilarea la fete: există o anumită vârstă?
Când apar primele fire de par pe mâini, pe picioare, mâini, pe față sau pe axile, majoritatea adolescentelor cu vârsta cuprinsă între 12-13-14…19, 20… de ani își pun întrebarea dacă se pot epila cu ceara sau dacă trebuie sa aștepte momentul potrivit. De fapt, aceeași situație o găsim și în cazul fetelor, nu există o vârstă fixă pentru epilare. Cu toate acestea, este mai bine să înceapă să se epilezi la începutul pubertății. Acest lucru se întâmplă în general în jurul vârstei de 10 și 14 ani.
De exemplu, orice fată ar trebui mai degrabă să aștepte până la prima menstruație înainte de a începe să se epileze, pentru a nu-și întări prea mult părul sau a crește cantitatea de păr.
Așa că reține: dacă alegi să îți epilezi prea devreme părul, puful tău se va transforma în păr adevărat. În orice caz, cu cât îl vei îndepărta mai târziu, cu atât îți vei crește șansele de a avea fire de păr mai subțiri și mai puține.
Cum să te epilezi pentru prima dată?
Înainte de epilare, dezinfectează-ți pielea cu un antiseptic incolor care nu ustură tip mercryl sau hexomedinic. În acest fel, vei evita apariția acneei. Dacă te epilezi cu ceară fierbinte sau caldă, aplică puțină pudră de talc în acea zonă pentru a-ți proteja pielea și a îndrepta firele de păr, care sunt deci mai ușor de prins. Reține că pudra de talc nu acționează asupra cerii reci.
Pentru a te epila efectiv, întinde sau plasează ceara urmând direcția firelor de păr și smulge-o în direcția opusă. Te va durea puțin, dar picioarele, brațele și axilele tale vor fi curate cel puțin 4 săptămâni de acum înainte.
La finalul epilării, îndepărtează excesul de ceară rămas pe piele cu șervețele de șters ceara sau cu ulei de corp, apoi aplică o cremă hidratantă sau o loțiune calmantă pe bază de aloe, care va ajuta la calmarea roșeții. Evită cremele colorate sau parfumate, deoarece acestea pot conține ingrediente active iritante pentru pielea proaspăt rasă.
De asemenea, după epilarea cu ceară acasă, nu te expune la soare și nu intra în contact cu apa prea fierbinte, așa că evită să faci baie.