Meniscul este o structură fibro-cartilaginoasă în formă de C care are rolul de a amortiza, stabiliza și de a proteja genunchiul. Un procent mare din greutatea corpului nostru este distribuit pe menisc atunci când ne mișcăm. O leziune a genunchiului poate afecta ligamentele, tendoanele sau sacii plini cu lichid care înconjoară articulația genunchiului, precum și oasele, cartilajele și ligamentele care alcătuiesc articulația în sine. O ghemuire puternică pe un teren de fotbal sau o întoarcere bruscă pe un teren de baschet poate duce la fisurarea sau ruperea meniscului. Nu trebuie să fiți atleți pentru a suferi o fisură sau ruptură de menisc. Simpla ieșire prea rapidă dintr-o ghemuire vă poate provoca o astfel de afecțiune. Prin urmare, dacă aveți o fisură sau ruptură meniscală, în cele ce urmează vă vom răspunde la câteva întrebări importante.
Cuprins
Când trebuie să vă operați de menisc?
Daca aveți un fragment de menisc tumefiat care vă provoacă o blocare a articulației genunchiului și care nu vă permite să îndoiți sau să întindeți complet piciorul, sau care vă împiedică genunchiul să funcționeze corect, atunci ar fi indicat să vă operați pe menisc.
Ce se întâmplă dacă lăsați un menisc fisurat sau rupt netratat?
O ruptură sau fisură de menisc lăsată netratată poate duce la o deplasare în interiorul articulației, ceea ce vă poate provoca durere și umflare. De asemenea, pe termen lung puteți ajunge să aveți diverse probleme de sănătate cu genunchi, cum ar fi artrita și alte leziuni ale țesuturilor moi.
Este bine să mergeți imediat după operația de menisc?
Dacă aveți doar o ușoară durere de genunchi după operația de menisc rupt, mersul pe jos și alte exerciții cu impact redus vă vor ajuta să vă grăbiți recuperarea. Exercițiile fizice pot lubrifia articulațiile și mobiliza lichidul articular. În timpul recuperării, este posibil să simțiți durere, rigiditate și oboseală în genunchi, dar se va îmbunătăți afecțiunea în timp dacă mențineți un stil de viață activ.
După cât timp de la operația pe menisc vă puteți relua activitatea?
Ameliorarea stării de sănătate după o intervenție de menisc este precisă și depinde de tipul leziunii. Activitățile fizice precum mersul cu bicicleta sau înotul, le puteți relua după 3 luni postoperator și sporturile de impact (alergare, fotbal) după 6 luni. Mai mult decât atât, sunt multe persoane care spun că după operația de ruptură de menisc s-au putut întoarce la locurile de muncă chiar și după câteva luni.
Ce se întâmplă dacă aveți un menisc fisurat sau rupt și nu vă operați?
Nu toate fisurile sau rupturile de menisc necesită intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, foarte puține rupturi meniscale se vor vindeca complet fără intervenție chirurgicală. Și mai mult decât atât, este important să înțelegeți că nu toate rupturile de menisc provoacă simptome, și chiar dacă aveți o ruptură de menisc, simptomele pot dispărea fără intervenție chirurgicală. După cum se știe, marea majoritate a adulților peste 60 de ani au un menisc rupt degenerativ și nu au nevoie de intervenție chirurgicală.
Cât durează vindecarea unei fisuri sau rupturi de menisc?
Recuperarea va dura 6 până la 8 săptămâni dacă fisura sau ruptura dvs. de menisc este tratată corespunzător, fără să fi apelat la o intervenție chirurgicală.
Fisura de menisc se poate vindeca de la sine?
Fisura sau ruptura dvs. de menisc ușoară până la moderată se poate vindeca de la sine, dar asta în timp. Pentru a accelera vindecarea, ar trebui să vă odihniți genunchiul și să evitați greutatea mare pe piciorul afectat, mai ales dacă vă doare. Va trebui să așteptați ca genunchiul să-și îmbunătățească starea generala de sănătate. Efectuarea unui tratament de fizioterapie, vă poate ajuta în procesul de vindecare și în a nu mai suferi o altă accidentare.
Este bine să mergeți dacă meniscul dvs. este fisurat sau rupt?
Mersul pe un picior cu ruptură sau fisură de menisc nu vă va înrăutăți afecțiunea, dimpotrivă este bine să mergeți pe jos. Spre deosebire de alergare, nu există un impact deosebit sau o presiune excesivă asupra genunchiului. Prin urmare, puteți începe cu plimbări zilnice scurte de maxim 30 min (de preferat cu pantofi potriviți, fără toc (încălțăminte sport)), combinate cu tratamente kinetoteraputice pentru a ajuta la grăbirea vindecării și la restabilirea tonusului muscular.
În fazele acute ale leziunii (24h-48h), este probabil să aveți o mulțime de inflamații. Iar în această perioadă, este recomandat să vă odihniți și să folosiți întotdeauna cârje. Însă, odată cu încheierea fazei acute, mișcarea continuă a genunchiului poate ajuta la prevenirea procesului degenerativ al cartilajului, și de asemenea, mersul sau exercițiile fizice poate stimula producția de lichid sinovial în membrană pe baza creșterii presiunii în vasele de sânge.
Cum să dormiți dacă aveți meniscul fisurat sau rupt?
Kinetoterapeuții și specialiștii medicali vă recomandă să dormiți pe o parte sau pe spate. Dormitul pe o parte scade presiunea asupra genunchilor, dar va trebui să așezați o pernă între ei. Dacă dormiți pe spate, va trebui să puneți o pernă sub genunchi.
Puteți urca și coborî scările dacă aveți meniscul fisurat sau rupt?
Da, puteți să coborâți și să urcați pe scări dacă aveți meniscul rupt, dar cu prudență și respectând următoarele recomandări: mai întâi, coborâți piciorul cu ruptură de menisc (în acest fel evitați să-l îndoiți). Ridicați piciorul fără ruptura de menisc (în acest fel evitați să-l forțați pe cel rănit).
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.