Simbolurile teatrului modern – măștile întruchipau comedia și tragedia – au apărut între 500 și 300 î.Hr., în Grecia. Folosirea măștilor sau a personas, așa cum au fost numite, s-a făcut în primul rând în Grecia antică. Măștile de teatru reprezentau sentimente și emoții exagerate, dar și recunoaștere universală.
Cuprins
Simbolul măștii
De-a lungul a mai multor secole, măştile au fost folosite pentru a reprezenta fiinţe divine, supranaturale şi strămoşi. Însă, simbolismul măști poate varia de la o cultură la alta, în funcție de obiceiurile și tradițiile fiecărui popor. Folosită la deghizare, pe post de obiect jucăuș, religios sau chiar artistic, masca poate avea mai multe întrebuințări. Rolul măștii a fost de a camufla identitatea, de a o consolida sau chiar de a disimula vârsta personajului.
În Orient, măștile au o mare semnificaţie, ele sunt folosite foarte frecvent la piesele de teatru, și de asemenea, în dansurile sacre. Însă, ele mai sunt folosite și în ritualuri, cum ar fi procesiunile sau chiar în reprezentarea miturilor și a simbolurilor străvechi.
Teatru în Grecia antică
Teatrul grec are origine religioasă: Dionysos era zeul vinului și al fertilității în Grecia. O mare parte dintre ritualurile organizate în jurul cultului dionisiac au inclus folosirea de măști. Dramatizări, spectacole muzicale și alte spectacole au fost parte a festivalului dionisiac, deschizând calea teatrului organizat.
În semn de fraternitate actori au început să poarte măști în timpul spectacolelor, adoptând practica adoratorilor lui Dionysos. Se crede că Thespis, părintele termenului actor a fost primul care a purtat o mască.
Măștile grecești
Masca a fost făcută pentru a acoperi întreaga față a actorului și a avut găuri mici pentru ochi și gură. În Grecia antică publicul stătea departe de scenă, de aceea era necesar să se sublinieze cât mai accentuat posibil și mai expresiv personajul folosind măști pentru a amplifica expresiile acestora, și totodată gura măștii amplifica vocea actorului, ca un megafon pentru ca cuvintele acestuia să ajungă mai uşor la public. Masca a fost, de asemenea, importantă în teatru grecesc pentru a ajuta la ascunderea sexul actorilor, pentru a le permite bărbaților să joace toate rolurile, inclusiv cel de femeie, fiindcă femeile nu aveau voie să joace.
Măștile folosite în teatrul Greciei antice au fost confecționate din lemn, pânză, argilă sau piele și au fost adesea decorate cu păr de oameni și animale. Nici una dintre ele nu a supraviețuit până astăzi.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.