Home Diverse Cum se utilizează antiparazitar Ivomec la câini?
Diverse

Cum se utilizează antiparazitar Ivomec la câini?

Ivomec este un produs antiparazitar pentru bovine și porcine care este folosit în mod special la câini pentru a preveni creșterea paraziților. Ivomec este utilizat pe scară largă de către proprietarii de câini ca un medicament pentru boala cardiacă (boala provocată de viermii adăpostiți în inimă și arterele pulmonare) și pentru scabie. În funcție de prescrierea medicului veterinar, multă lume se întreabă cum să administrează antiparazitul Ivomec la câini. Prin urmare, în acest articol vom vedea care sunt valorile standard ale dozei și cum se administrează în mod corect.


Ivermectina este un medicament revoluționar antiparazitar folosit în medicina veterinară la animale mari (cai și vaci). În zilele noastre este utilizat în mod ideal pentru a trata scabia la câini și pisici, însă cu anumite restricții totuși, deoarece poate fi toxic și, uneori fatal pentru unele rase. La câini Ivermectinul luptă contra viermilor intestinali Dirofilaria Spp, Toxocara Canis si a unor nematode. Există un tratament pe bază de ivermectin pentru câini care se injectează precum la bovine, deoarece acesta este studiat și destinat acestei specii.

Ivomec nu este recomandat pentru utilizare la câini care au mai puțin de șase săptămâni, deoarece sunt în creștere și acest produs special este prea puternic. De asemenea, în timpul tratamentului animalul trebuie monitorizat îndeaproape din cauza riscului crescut de intoxicație cu substanțele medicamentului.

Dozele variază în funcție de câini, însă instrucțiunile generale prevăd următoarele moduri de administrare:

  • Pentru paraziți ai inimii (Dirofilaria): 0,0033-0,0066 miligrame pe kilogram;
  • Pentru paraziți ai pielii (Scabie): 0,33 miligrame pe kilogram / de 2 ori pe zi (timp de 14 zile);
  • Pentru paraziți gastro-intestinali: 0,22 miligrame pe kilogram / 1 dată pe zi.

Reamintim că Ivomec este utilizat pentru bovine, acesta are o concentrație de 1% ivermectină, iar dozele trebuiesc adaptate și, în general, necesită o diluare mai scăzută pentru administrare. Unii medici utilizează doza reală de 0,1 ml din soluția nediluată la 5 kg de greutate pentru prevenirea bolii de inimă.

Ivomesc poate fi administrat sub piele. Pentru câini, cea mai potrivită şi puţin dureroasă zonă este pielea de pe greban. Ridicaţi pur şi simplu pielea, introduceţi acul, trageţi înapoi uşor de pistonul seringii ca să vă asiguraţi că acul nu a nimerit într-un vas de sânge (dacă se află într-un vas de sânge, sângele va intra în seringă pe măsură ce retrageţi pistonul) şi apoi administraţi vaccinul.

Ivermectina nu poate fi utilizată la câinii din rasele Collie, Border Collie, Sheepdog, Sheepdog, Bearded Collie, Ciobănescul Shepherd, Ciobănescul australian și toate încrucișările sale din cauză că aceste rase au o mutație în gena MDR1 care cauzează sensibilitate la ivermectin. Administrarea acestui medicament la animale cu această mutație poate fi extrem de periculoasă și chiar fatală!

Cele mai frecvente cauze ale toxicității ivermectinului se datorează administrării dozelor excesive (de 10-20 ori doza recomandată) și a sensibilității rasei. În caz de supradozaj, simptomele vor apărea în primele 12 ore de la ingestie. Acordați o atenție deosebită prezenței stărilor de dezorientare, pupile dilatate, vărsături, slăbiciune, tremur, orbire, dezechilibru sau orice alt comportament ciudat. Consultați de urgență un medic veterinar în cazul în care observați un posibil efect secundar.

Comentarii pe Facebook

Author

ThePOC

error: Content is protected !!
Enable Notifications    OK No thanks