“ACUM, DOAR NATURA NE MAI POATE SALVA” – CHRIS TAYLOR
Una dintre soluțiile despre care se vorbește intens în ultima vreme este lupta împotriva încălzirii globale, în scopul dezvoltării ulterioare a umanității. Efectele încălzirii globale sunt prezentate ca fiind o formă de incendii, cicloane, topirea ghețarilor, inundații, care eliberează o energie ce depășește așteptările noastre. Diverși oficiali care mai de care propun diverse metode prin care se poate reduce carbonul din atmosferă și, cel mai important, prin care se poate extrage din atmosferă, ambele fiind necesare pentru reducerea temperaturilor la nivel global.
Știința este folosită pe post de modalitate de a controla forțele naturii, de a le controla și de a le manipula pentru supraviețuirea speciei umane. Dar, oare omul este pregătit să poarte o luptă cu natura, astfel încât să inverseze procesul de încălzire globală? Bineînțeles, că nu!
Este pur și simplu imposibil ca omul să poată controla natura, forța vie a acestei planete, care este mult mai puternică decât oricine. Încercând să o controleze, nu conștientizează practic că forța naturii oprită într-un singur loc, ea apare cu o forță neașteptată în altă parte. Drept urmare, ar trebui înțeleasă lecția, odată pentru totdeauna, că natura este o forță care nu poate fi oprită și, de asemenea, că nu este oricând răzbunătoare, pregătită să pedepsească.
Gaia (mama ancestrală a întregii vieți) [1] este cea mai puternică forța de pe această planetă pentru că este practic forța vieții Terrei. Întreaga planetă, începând cu nucleul topit al Pământului, ghețarii, râurile curgătoare, valurile mărilor și oceanelor care lovesc cu putere țărmurile și până la peisajele frumoase însumează natura.
Datorită lăcomiei și indiferenței omul a împins planta Pământ până la pragul de distrugere. Acest lucru a declanșat procese naturale de neoprit. Nici o tehnologie, oricât ar fi ea de complexă nu le poate inversa. Deci, știința nu le poate inversa. Doar cea mai puternică forța de pe planetă – Gaia (Natura) – este singura care poate inversa încălzirea globală și distrugerea. Ar fi nevoie ca omenirea să se obișnuiască cu ideea că ar trebui să nu mai încerce să salveze Pământul și să se lase salvat de Natură.
Provocarea actuală cu care se confruntă omul modern pare de neimaginat. Specialiștii vorbesc despre prăbușirea socială, și chiar de dispariția omului. Și totuși, răspunsul este destul de clar.
Astfel că, dacă voma analiza cea mai recentă carte despre climă, Charles Eisenstein citează cercetările care sugerează că adoptarea unor abordări agricole regenerabile asupra terenurilor agricole ar putea neutraliza 40% din toate emisiile de dioxid de carbon, și ar putea fi folosite pajiștile, pentru a crește procentul la 70%. [2]
De asemenea, diverse studii sugerează că reparația ecosistemelor locale, inclusiv a mlaștinilor, a pădurilor și a zonelor umede, poate reduce 30% din toate emisiile de gaze cu efect de seră [3].
Altfel spus, modificarea modului în care omul lucrează pământul va răci clima. Procesul ar putea fi unul destul de simplu, care ar putea presupune folosirea unor soluții de natură organică.
Dacă vom observa faptul că pomii absorb până la 60 de ori mai multă apă de ploaie decât pământul gol, atunci vom vedea care este adevăratul secret pentru a lupta împotriva inundațiilor. Buruienile repară solul, deschizând calea pentru diversitatea vieții plantelor, ceea ce aduce viață animalului. Vegetația răcește solul cu până la 10 grade. Acesta este secretul încheierii încălzirii globale.
Prin urmare, vine de la sine că munca în colaborare cu natura poate susține procesele de răcire a climei, iar aceasta ar fi calea care trebuie urmată pentru a accelera procesul de recuperare și inversare a încălzirii globale. Se spune că procesele naturale durează până la 500 de ani pentru a crea un centimetru de sol vegetal. Iar, folosirea îngrășămintelor naturale ar putea face acest lucru în doar câteva luni. Acesta este secretul pentru repararea peisajelor. [4]
Atunci atunci când un ecosistem este în dezechilibru, o specie colonizează pământul în detrimentul altora. Acest lucru cauzează boala, degradarea, cancerul în sens literal și metaforic.
De asemenea, atunci când toate ecosistemele sunt într-o stare de echilibru, râurile și oceanele se curăță, toată viața înflorește, vegetația purifică aerul. Acesta este procesul pe care îl poate urma omul pentru a sprijinii forțele naturale responsabile de restabilirea echilibrului ecosistemului global.
În concluzie, omul nu trebuie să mai încerce să lupte cu Natura pentru a salva Pământul, ci să-i permită Naturii să salveze Pământul.
Referințe:
- https://en.wikipedia.org/wiki/Gaia
- https://rodaleinstitute.org/WHY-ORGANIC/ISSUES-AND-PRIORITIES/CLIMATE-CHANGE/
- https://www.pnas.org/CONTENT/114/44/11645
- https://charleseisenstein.org/books/climate-a-new-story/