Home Diverse, Sănătate Papula – tipuri, cauze și tratament
DiverseSănătate

Papula – tipuri, cauze și tratament

Urmareste-ne pe Google News

Predispoziția genetică joacă un rol important în organismul nostru, deoarece poate exista riscul apariței unor boli și infecții, iar unele dintre ele pot fi incurabile. Foarte frecvent, pot apărea erupții pe piele care nu pot fi eliminate prin metodele clasice. De asemenea, acest lucru este valabil și în cazul papulelor care apar pe piele. Aceste formațiuni nu dor și nici nu provoacă disconfort, însă se pare că arată destul de inestetic. Așadar, haideți să vedem ce sunt aceste papule și care sunt cauzele apariției acestor leziuni pe piele!

Ce este papula?

Papula este o mică proeminență (ridicătură) circumscrisă, neindurată care apare pe suprafața pielii cu diametrul sub 1 cm (de obicei 1-5 mm), având un conținut solid. Papula poate rămâne izolată sau se poate conflua în plăci. Ea este de obicei o leziune evolutivă și nu determină în final apariția cicatricelor. După aspect papula poate fi rotundă, ovală, poligonală, ombilicată, acuminată (lichen plan), turtită, aplatizată (veruci plane), hemisferică (lues), fațetată-lucioasă (lichen plan), ascuțită-acuminată (papule foliculare), conică în jurul unui orificiu pilo-sebaceu, (keratoza foliculară). După culoare papula poate fi roșie (eritemul polimorf, alergodermii), roșie-violacee (lichen plan), roșie-brună (sifilis).

Erupția cutanata papuloasă

Atunci când unei persoane i-a aparut o papula pe piele, acesta nu trebui să se alarmeze fiindcă nu poate fi vorba despre problemă foarte gravă, ci doar atunci cand i-a aparut o mulțime de astfel de formațiuni trebuie să înceapă să urmeze un plan de tratament.

Erupțiile cutanate papuloase pot conduce la apariția unor cicatrici inestestice. Aceasta formă severă de acnee, deși nu apar în mod frecvent se dezvoltă totuși la aproximativ 10% dintre bărbați.

Papule (bubițe mici la baza penisului) perlate peniene

Papulele perlate pe penis – sunt papule mici în formă de dom sau filiforme de culoarea pielii, localizate tipic pe șanțul coroanei glandului penian. Leziunile sunt aranjate circumferențial în una sau câteva aglomerări. Nu se transmit sexual. Sunt benigne și nu sunt asociate cu o etiologie infecțioasă.

Papulele perlate pe penis nu necesită o formă de terapie specifică. Pacientul poate urma un tratament doar din motive cosmetice. Crioterapia și ablația laser sunt raportate de medici ca fiind eficiente în tratarea acestora.

Papulele pe scrot și la baza penisului – punctele Fordyce – sunt glandele sebacee care acționează asupra pielii. Adesea, nu necesită adoptarea unui tratament, deoarece este o caracteristică fiziologică a organelor genitale ale bărbaților.

Papulele perlate peniene sunt considerate a fi formațiuni normale ale pielii si nu prezintă niciun potențial malign. Nu sunt contractate și răspândite prin contact sexual. Leziunile sunt observate mai frecvent la bărbații necircumciși, totuși mecanismul dezvoltării acestora este necunoscut. În trecut se considera a fi o condiție determinată de acumularea de smegma la bărbații necircumciși, fapt dovedit astazi a fi fals.

Cauza principală a acestor formațiuni este considerată a fi igiena precară. Foarte adesea tinerii nu dau atenție la aceasta. Toate formațiunile care se se formează pe penis pot provoca o boală a pielii. De asemenea, papulele apar din cauza blocării glandelor sebacee, care se dezvoltă mai întâi pe capul penisului.
În cazul în care papulele apar la vârsta de 14-15 ani, după perioada pubertății, acestea dispar sau pur și simplu se dizolvă. Nivelurile crescute de androgeni în sânge contribuie la eliberarea excesivă de smegma, care la rândul său provoacă iritații pe capul penisului.

Papula Mantoux

Testul Mantoux – este un test care arată dacă în corpul copilului este prezent bacilul Koch, germenii TB, adică așa numita infecție primară. În plus, testul Mantoux va arăta activarea infecției la reacția cu tuberculină pentru a confirma diagnosticul de tuberculoză sau pentru vedea dacă copilul are sau nu imunitate la vârsta de șapte sau paisprezece ani și dacă are de asemenea, nevoie de revaccinare. Sistemul imunitar recunoaște boala, iar în locul injecției cu tuberculină apare papula manta.

Papule după biorevitalizarea facială

Biorevitalizarea facială – este o nouă procedură dermatocosmetică de rejuvenare facială care constă în introducerea pe cale intradermica a unor substanțe biologice capabile să inducă o biorevitalizare a dermului pentru contracarara și reducere efectele îmbătrânirii și fotoîmbătrânirii cutanate (ART-Terapie).

După biorevitalizarea facială pot apărea papule pe față. De aceea, este necesar să alegeți un salon bun și un cosmetolog competent în care puteți avea încredere că lucrează într-un mod adecvat.

Imagini cu papule

1. Papule perlate peniene, imagine

papule-perlate-penis

2. Poza papule biorevitalizare 

papule-biorevitalizare

3. Imagine papule mantoux 

papule-manteux

Cum se tratează papulele?

Papule mici unice sau multiple, albe sau de culoarea pielii, în formă de dom sau filiforme, uneori pot fi însoțite de inflamație și supurare. De asemenea, papulele pot provoca durere și pot favoriza apariția unor leziuni inestetice, și prin urmare pot scădea stima de sine.

Pentru a trata papula, aplicați de mai multe ori pe zi o soluție pe bază de iod asupra leziunilor și a informațiilor de pe piele. Dar, nu trebuie să exagerați, deoarece pot arde pielea.
De asemenea, pentru tratamentul celulelor perlate, puteți aplica diferite creme, cum ar fi, “Baziron”, “Zynerit”, “Skinoren” sau “Differin”.

În cazurile mai severe se recomanda administrarea de antibiotice atat pe exteriorul pielii cât și intravenos. În plus față de aceste tratamente, este necesar să respectați un regim alimentar, să excludeți din dieta cafeaua, dulciurile și produsele afumate.

Igiena joacă un rol deosebit de important în tratamentul pupulelor perlate peniene. De aceea, este foarte important să vă spălați în mod regulat cu săpun și apă caldă. Dacă aveți pielea sensibilă, discutați cu un medic dermatolog despre tipurile de produse cosmetice pe care le puteți folosi.

Unii pacienți pot necesita regimuri terapeutice pentru a ameliora anxietatea si disconfortul cosmetic. Se poate opta pentru ablație cu laser carbon, electrodesicare, chiuretaj cât și chirurgie excizională pentru a elimina leziunile.

Comentarii pe Facebook
5/5 - (4 votes)

Author

ThePOC

error: Content is protected !!