Recongelarea produselor decongelate este dăunătoare pentru sănătate?? Răspunsul este da! Care sunt riscurile pentru sănătate, o să vi le prezentăm în acest articol.
Decongelarea și proliferarea bacteriilor
Procesul de congelare ajută la prelungirea conservării alimentelor, dar și la menținerea calităților lor nutritive și organoleptice. În contact cu temperatura scăzută, unele dintre bacterii vor dispărea. Altele, dimpotrivă, vor rezista. La dezghețarea unui aliment, creșterea temperaturii va determina accelerarea proliferării bacteriilor care au rezistat. În sine, aceasta nu este o problemă dacă alimentele decongelate sunt gătite. Odată cu gătitul, majoritatea microorganismelor care pot fi prezente sunt inactivate. Alimentele gătite preparate cu materii prime dezghețate pot fi apoi congelate din nou. Pe de altă parte, în cazul recongelării fără gătit, aceleași bacterii vor continua să se reproducă la fiecare 20 de minute, iar în condițiile în care au stat 3 ore la temperatura camerei și au avut nevoie de 3 ore pentru a fi recongelate complet, acest aliment poate conține în final 1.024 de ori mai multe bacterii decât în situația anterioară. Și acest număr crește în timpul decongelării/recongelării.
Prin urmare, pentru a clarifica și înlătura orice îndoieli, putem afirma că: alimentele crude congelate și decongelate nu trebuie niciodată recongelate, deoarece pot fi periculoase pentru sănătatea noastră. Pe de altă parte, nu există niciun risc în a recongela (și, prin urmare, a consuma ulterior) alimentele care au fost dezghețate și apoi gătite, astfel încât orice microorganisme prezente în ele vor deveni inactive și inofensive pentru sănătate.
Recongelarea și riscurile pentru sănătate
Potențial patogene, aceste bacterii pot prezenta un risc pentru sănătatea dumneavoastră și vă pot provoca o intoxicație alimentară, care de obicei este însoțită de simptome precum greață, vărsături, diaree, febră, reacții cutanate, scădere în greutate, deshidratare etc. Persoanele expuse unui risc mai mare sunt copiii, femeile însărcinate sau persoanele cu probleme de sănătate. Acesta este motivul pentru care nu trebuie să recongelați niciodată alimente precum carnea și legumele, care au fost dezghețate. Pe de altă parte, nimic nu vă împiedică să țineți aceste produse la frigider și să le consumați rapid (în 24 de ore).
De asemenea, rețineți faptul că alimentele congelate sau congelate industrial trebuie dezghețate urmând instrucțiunile indicate pe etichetă. În propria locuință, este recomandat să dezghețați alimentele în frigider, în cuptorul cu microunde (lăsând un spațiu de aproximativ 5 cm intre mâncare și pereți pentru a-i permite căldurii să circule) sau chiar la bain-marie, schimbând apa la fiecare 30 de minute dacă doriți un proces mai rapid. Pe de altă parte, nu este indicat să dezghețați alimentele direct în apă (din cauza posibilei pierderi de nutrienți), nici să le lăsați la temperatura camerei în afara frigiderului, din cauza riscului de contaminare și de proliferare a bacteriilor.
Recomandări în cazul unei defecțiuni a congelatorului sau a unei pene de curent
În cazul în care unei defecțiuni a congelatorului sau a unei întreruperi de curent, protejați-vă alimentele. În primul rând, nu deschideți ușa aparatului dvs. Sunt concepute pentru a păstra alimentele reci timp de 24 de ore! Cu condiția să nu deschideți ușa, care va conduce la creștea rapidă a temperaturii din interiorul acesteia. Dacă avaria s-a produs de mai bine de 24 de ore sau ușa a fost deschisă și observați că alimentele dvs. s-au dezghețat, atunci va fi necesar să le consumați cât mai curând posibil.