Iodul este un micronutrient ce ajută la buna funcționare a organismului uman. Este un element chimic cu o importanță majoră pentru hormoni tiroidieni, care au un rol în reglarea temperaturii corpului, metabolismului, reproducerii, dezvoltării, producției de celule sanguine și în dezvoltarea sistemului nervos și a funcției musculare. Administrat în exces, iodul poate interfera cu tiroida și produce o serie de simptome nedorite.
Doza zilnică recomandată de iod
Doza zilnică de iod recomandată adulților este de 150 micrograme și 150-300 mcg pentru cei ce țin diete cu conținut scăzut de iod. Femeile însărcinate au nevoie de 220 micrograme, iar mamele care alăptează au nevoie de 290 micrograme pentru a sprijini creșterea și dezvoltarea copilului. Cantitatea maximă de iod pe care o poate consuma un adult sănătos, inclusiv de către femeile însărcinate și cele care alăptează, este de 1100 micrograme. Iodul se găsește în sare de masa, cod, creveți, lapte de vacă, cartofi copți și piept de curcan.
Simptomele tipice ale excesului de iod sunt:
Probleme la nivelul stomacului și a gurii
Excesul de iod poate afecta grav stomacul. Apar simptome ca; dureri abdominale, diaree sau vărsături. În afara senzațiilor de arsură în gură și în gât, excesul de iod produce un gust de metal neplăcut în gură, deoarece interferează cu senzațiile gustative, care sunt trimise la creier.
Hipotiroidism
Cantităţile mari de iod influențează producerea hormonului tiroidian, determinînd apariția hipotiroidismul în urma scăderi numărului de hormoni produși de glanda tiroidă. Hipotiroidismul prezintă de multe ori simptome de oboseală, creștere în greutate, piele uscată și intoleranță la schimbările de temperatură. Excesul de iod, poate provoca, de asemenea, și alte boli tiroidiene, inclusiv boala Hashimoto, boala Basedow-Graves si cancer de tiroidă.
Alte simptome
Exista unele semne și simptome care pot sugera faptul ca suferiți de o intoxicație cu iod. De multe ori, consumul de apă nu potolește setea, și se observă o producție mică sau aproape inexistentă de urină. De asemenea, excesul de iod poate provoca o tulburare delirantă. Alte simptome includ tuse, febră, dificultăți de respirație, șoc și convulsii.