Faringele (din greaca veche φάρυγξ, phárynx, „gât”) este un organ musculos căptușit cu o mucoasă care se continuă în cavitatea bucală și nazală. Faringele este o încrucișare a căilor digestive prin esofag și respiratorii prin laringe. În plus, acest tub, situat în gât și căptușit cu membrană mucoasă, ajută la respirație prin comunicarea cu traheea.
În momentul în care celulele tumorale încep să se răspândească în țesuturile acestui tub, apare cancerul faringian, inclusiv carcinomul nazofaringian (partea superioară a gâtului din spatele nasului), orofaringian (partea mijlocie a faringelui) și hipofaringian (partea inferioară). Rata de vindecare este de 90%, dacă este depistat la timp, dar în multe cazuri tinde să fie prea târziu. Deoarece simptomele cancerului faringian sunt de multe ori similare cu cele ale infecțiilor frecvente ale căilor respiratorii superioare, acest tip de cancer poate fi confundat foarte ușor. Prin urmare, în acest articol vă vom explica care sunt simptomele timpurii ale cancerului de faringe, astfel încât să fiți familiarizat cu acest tip de afecțiune.
Cancerul faringian sau de faringe, la fel ca toate tipurile de cancer, este cauzat de mutația celulară anormală și de reproducerea acestuia. Această afecțiune se dezvoltă în faringe și se poate răspândi în corzile vocale, gât, esofag și în partea inferioară a gâtului. Odată ce apare în aceste regiuni se răspândește și în alte organe, devenind și mai dificil de detectat. Prin urmare, este necesar să detectați precoce acest cancer și să opriți dezvoltarea acestuia.
Stilul de viață nesănătos și mediul de viață nociv sunt principalele cauze ale cancerului faringian. În special, fumatul, alimentația nesănătoasă (în care se abuzează de grăsimi și zaharuri) și consumul în exces de alcool sunt printre factorii care contribuie din plin la dezvoltarea acestui tip de cancer. Iar, papilomavirusul uman (VPH, cunoscut și sub numele de virusul papilomului uman) este, de asemenea, una dintre cauzele acestui tip cancer, datorită infecției contractate în urma practicării sexului oral.
Simptomele timpurii ale cancerului de faringe includ:
- Sunet foarte ciudat la nivelul gâtului în momentul respirației. De asemenea, este însoțit de oboseală și respirație greoaie.
- Modificarea timbrului vocii (vorbirea neclară, înceată, răgușită) sau voce slabă și nu se vindecă nici măcar după un tratament de 1 până la 2 săptămâni.
- Durere sau disconfort la nivelul gâtului și senzația unui nodul la atingere.
- Durere la nivelul gâtului, care nu se ameliorează în ciuda folosirii medicamentelor timp 1-2 săptămâni.
- Uneori, pacienții expectorează sânge atunci când tușesc.
- Dificultăți la înghițirea alimentelor și pierderea în greutate (dacă boala progresează).
Cel mai frecvent, cazurile de cancer faringian sunt adesea dificil de tratat, deoarece nu sunt detectate și tratate la timp. Prin urmare, este foarte important să detectați precoce cancerul de faringe pe baza simptomelor enumerate mai sus, precum și să înțelegeți factorii care declanșează apariția acestuia, astfel încât să îl puteți preveni sau ameliora, până nu este prea târziu. Și, pentru a preveni această boală, vă recomandăm să renunțați la fumat, să reduceți consumului de alcool, să mențineți un stil de viață sănătos și să utilizați prezervative în timpul sexului oral. De asemenea, vă recomandăm să vă faceți analizele medicale o dată pe an, indiferent dacă sunteți sau nu fumător (este posibil să fiți fumător pasiv).
De asemenea, tratamentul variază, în funcție de tipul tumorii dvs. Dacă tumora este localizată în nazofaringe, specialistul medial vă va recomanda ședințe de chimioterapie și radioterapie; în cazul tumorii orofaringiene și hipofaringiene, atunci când este mică, veți fi supus unei intervenții chirurgicale; și în cele din urmă, nodulii gâtului vor fi îndepărtați printr-o intervenție chirurgicală, care va fi însoțită de chimioterapie și radioterapie. În cazul din urmă, îndepărtarea tumorii poate implica îndepărtarea totală sau parțială a corzilor vocale.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.