Home Agricultura/Zootehnie, Nou Top 15 animale pe cale de dispariție
Agricultura/ZootehnieNou

Top 15 animale pe cale de dispariție

Numeroase specii de animale sunt în prezent în pericol de dispariție din cauza faptului că cele mai multe dintre ele sunt afectate de acțiunile omului care sunt directe sau indirecte, cum ar fi, schimbările climatice, distrugerea habitatului, braconajului, etc.

Iată care sunt cele mai afectate specii de animale care sunt prezent în pericol de dispariție. Top 15 animale pe cale de dispariție!

1. Tonul roșu

Această specie de pește este pe cale de dispariţie din cauza pescuitului excesiv. În ciuda avertismentelor, pescuitul tonului roşu continuă nestingherit, ţările care ignoră aceste date alarmante fiind Statele Unite, Coreea de Sud, Japonia şi Mexic.

2. Lupul cenușiu mexican

Situația sa este mai mult decât critică. În urmă cu 40 de ani a fost declarat ca specie pe cale de dispariție. Fiind o subspecie rară de lup, acesta hoinărea odată liber prin nordul Mexicului, Arizona, New Mexico, Colorado şi Texas. În ciuda tuturor eforturilor de protejare, acest animal a dispărut complet din habitatul său natural.

3. Delfinul Irrawaddy

Delfinii Irrawaddy trăiesc într-o porţiune de 190 de kilometri a râului Mekong, între Kratie, Cambodgia şi cascada Khone, care se află la graniţa cu Laos. Uneltele de pescuit, în special năvodul, dar şi metodele ilegale de pescuit, care implică exploziile, otrava şi electricitatea, au contribuit la declinul populaţiei de delfini. De asemenea, creșterea nivelului de salinitate în apă a scăzut numărul acestor specii de animale.

4. Leopardul zapezilor

Leopardul Zăpezilor este o altă specie în pericol de dispariţie din cauza braconajului, felinele fiind vânate pentru blana acestora sau sunt capturate în scopuri comerciale în țări precum China, Pakistan, India și Nepal. Populaţia leoparzilor de zăpadă a scăzut cu 20% în 16 de ani şi mai există doar 4.500 de exemplare în sălbăticie.

5. Elefantul asiatic

Elefantul asiatic se află pe cale de dispariție din cauza defrișărilor și a braconajul său pentru fildeș. În Asia au rămas doar 50.000 de exemplare.

6. Gorila de munte

Gorila de munte a fost împinsă de oameni la altitudini tot mai mari şi forţată să se adapteze unui mediu ostil de viață, pare în siguranță acolo, dar, din păcate nu este, și ar putea dispărea definitiv în 2025.

7. Jaguarul

Jaguarul este considerat specie amenințată cu dispariția, datorită pierderii habitatului și a vînării sale de către om pentru blană.

8. Urangutanul de Sumatra

Fiind vânăt și vândut ca animale de companie dar și datorită distrugerii habitatului sau de către industria de extracție a uleiului de palmier acesta ar putea dispărea în următori ani.

9. Tigrul

Tigrul este şi el un alt animal pe cale să dispară. Populația tigrilor a scăzut cu mai mult de 60% datorită invaziei umane a habitatului său și a braconajului excesiv.

10. Ursul polar

Ursul polar este cea mai mare victimă a efectelor schimbărilor climatice. Schimbările climatice au dus la topirea gheții din regiunea Arctica mai devreme și pe o perioada mai mare de timp, afectînd sănătatea și rata de supraviețuire a urșilor polari, care determină izolarea speciei.

11. Marsuinul de Pacific

Marsuinul de Pacific trăiește în Golful Mexic și, mai multe organizații au raportat în 2012 un număr de doar 200 de exemplare ale acestei frumoase specii. Pescuitul accidental cît și prinderea sa în plasele de pescuit a dus la distrugerea unui număr mare de marsuini.

12. Broaștele țestoase Dermochelyidae

Specia de broaște țestoase Dermochelyidae (Dermochelys coriacea) de mare este în pericol grav de dispariție din cauza pescuitului accidental, poluarea apei și a braconajul pentru carapace, carne sau pentru ouăle sale.

13. Pinguinul Magellan

Pinguini magelan fac parte din categoria speciilor pe cale de dispariţie deoarece sunt foarte vulnerabili la deversările de petrol și la încălzirea globală. În fiecare an, în Chile şi Argentina mor în jur de 20.000 de pinguini adulţi şi 22.000 de pui din cauza apei poluate și a creșterii generale a temperaturilor globale originale din sudul Argentinei.

14. Ursul panda

La ora actuală, în lume, mai există doar vreo 2.500 – 3.000 de exemplare în sălbăticie de urși Panda. Aceasta este cifra care rezumă prezentul și viitorul urșilor panda. Aceasta specie, originară din sud-vestul Chinei, reprezintă simbolul luptei împotriva defrișărilor ilegale și a vânători.

15. Rinocerul Javan

Rinocerii africani sunt pe cale de dispariție ca urmare a creșterii braconajului.  Ei sunt vînați în principal pentru cornul sau, care este folosit în medicina tradițională chinezească dar și ca obiect decorativ. În 2012 mai existau aproximativ 29 de exemplare pe insula Java (Indonezia).

5/5 - (3 votes)
Comentarii pe Facebook

Author

ThePOC

error: Content is protected !!