Lista se bazează pe calculele din fiecare țară raportată la PIB-ul pe cap de locuitor care a fost stabilit de către CIA. Aceasta oferă o estimare a veniturilor persoanelor per individ din fiecare țară. Iată lista actualizată în 2021 cu cele mai sărace țari din Europa, întocmită de cei mai buni experți în economie.
Cuprins
1. Republica Moldova – 2289 de dolari, PIB pe cap de locuitor
Conform datelor economice, Republica Moldova se menține și în 2021 pe locul 1 cea mai săracă țară de pe teritoriul Europei. În ciuda faptului că are una dintre cele mai bune regiuni vitivinicole din Europa, Moldova nu este cu siguranță o țară de lux. Veniturile acestei țări provin în mare parte din exporturile agricole, deci se bazează pe un stil de viață agricol pentru a se susține. Printre factorii care contribuie la sărăcia din această țară se numără lipsa industrializării pe scară largă, insecuritatea alimentară, colapsul economic în timpul tranziției într-o economie de piață și erori în politica socială, printre altele. În pofida faptului că este cea mai săracă țară din Europa, Moldova a înregistrat progrese, iar procentul populației care trăiește sub pragul sărăciei naționale a scăzut de la 30,2% la 9,6% între 2006 și 2015.
2. Ucraina – 2639 de dolari, PIB pe cap de locuitor
În ciuda populației și a teritoriului foarte mare, Ucraina rămâne și în 2021 a doua cea mai săracă țară din Europa. Ucraina a avut a doua cea mai mare economie din URSS; cu toate acestea, după prăbușirea sa, Ucraina a avut dificultăți în tranziția sa spre o economie de piață, trimițând o mare parte a populației în sărăcie. Unele dintre problemele continue ale Ucrainei care contribuie la sărăcia acesteia sunt corupția guvernamentală, agresiunea rusă (în special confiscarea ilegală a Rusiei în Crimeea în 2014) și infrastructura slabă, ceea ce o plasează printre cele mai sărace țări din Europa.
3. Kosovo – 3893 de dolari, PIB pe cap de locuitor
Republica Kosovo este fostă parte a Imperiului Otoman, cândva prosperă, are o populație estimată la 1,859,203 de locuitori. O parte semnificativă din PIB-ul său este câștigat de la cetățenii care trimit fonduri din țări mai prospere, cum ar fi Germania și Franța. În 2021 venitul pe cap de locuitor al Kosovo rămâne foarte mic, ceea ce face ca această națiune să rămână a treia cea mai săracă țară de pe acest continent.
4. Albania – 4537 de dolari, PIB pe cap de locuitor
Se învecinează cu țări sărace precum Muntenegru la nord-vest, cu Kosovo la nord-est, cu Macedonia la est și cu Grecia la sud și sud-est, cu o populație 2.831.741 de locuitori, această națiune deține resurse naturale, cum ar fi gaze naturale, petrol, bauxită etc., dar insuficiente să susțină creșterea economică, fapt pentru care ocupă locul 4 în topul celor mai sărace țări din Europa.
5. Bosnia și Herțegovina – 5675 de dolari, PIB pe cap de locuitor
Bosnia și Herțegovina este o țară care se află în sud-estul Europei, cu populație de circa patru milioane de locuitori formată în mare parte din etnici. Cea mai mare cauză de sărăcie din Bosnia este moștenirea sa de război. Înainte de război și genocid, Bosnia a fost clasificată ca o țară cu venituri medii, iar după conflictul care a avut loc între 1992-1995, economia țări nu și-a revenit după mai bine de 20 de ani. În plus, PIB-ul pe cap de locuitor al acestei țări rămâne în continuare foarte scăzut datorită neadaptări la economia capitalistă.
6. Macedonia de Nord – 5442 de dolari, PIB pe cap de locuitor
Cu o populație de 2.058.539 Macedonia este o țară săracă, potrivit rapoartelor realizate de CIA, până la 30% la sută dintre locuitorii din aceasta țară trăiesc sub limita sărăciei. După ce și-a câștigat independența în 1991, Macedonia de Nord a trecut printr-o schimbare economică dramatică și și-a îmbunătățit treptat economia. Comerțul reprezintă aproximativ 90% din PIB-ul țării. În ciuda politicilor implementate cu succes de guvern, Macedonia de Nord are încă o rată ridicată a șomajului de aproximativ 16,6%. La nivelul maxim, rata șomajului a fost de 38,7%. PIB-ul pe cap de locuitor al Macedoniei de Nord este de 5.442 dolari.
7. Serbia – 5900 de dolari, PIB pe cap de locuitor
Cu o populație de aproximativ 7.243.007 de locuitori, țara este situată în centrul și sud-estul Europei, producția agricolă îi asigură o mare parte din venituri și reprezintă 30% din PIB, industria – 46%, iar serviciile – 24%. Cu un trecut care a implicat o separare dezordonată de Iugoslavia și o tranziție de la economia comunistă la cea capitalistă, ea mai are de luptat că să devină o țară bogată. Economia Serbiei a intrat într-o recesiune în 2009, provocând o rată de creștere negativă de -3% în 2009 și -1,5% în 2012, ceea ce a dus în jos țara. Datoria sa publică se va dubla până la 63,8% din PIB-ul său. Aproximativ 25% dintre sârbi sunt săraci. Dezastrele naturale, cum ar fi inundațiile și cutremurele, au încetinit în mod semnificativ orice progres economic din această țară.
8. Belarus – 6283 dolari, PIB pe cap de locuitor
Peste 70% din populația de 9,49 milioane de oameni a Belarusului trăiește în zone urbane, iar principalele sectoare economice sunt agricultura și industria prelucrătoare. Ca și alte foste republici sovietice, Belarus s-a confruntat cu probleme economice în urma dezintegrării URSS. În următorii ani, Belarus s-a confruntat cu greutăți economice până în 1996, când economia a început să se redreseze. Între 2006 și 2011, când multe țări din Europa au simțit efectele recesiunii, cheltuielile Belarusului cu populația nevoiașă au fost mai mari cu 40%.
9. Muntenegru – 7669 dolari, PIB pe cap de locuitor
Muntenegru este o țară mică, cu teritoriu mic și cu 625,266 de locuitori, a devenit independentă pe data 3 iunie 2006. Fiind un stat post-iugoslav, acesta avut cel mai mult de suferit în urma războaielor din apropiere decât orice conflict intern. PIB-ul acestei țării este estimat la aproximație la 5,5 miliarde dolari, iar economia sa fiind dependentă în mare parte de exporturi.
10. Bulgaria – 8031 de dolari, PIB pe cap de locuitor
Cu toate că, în anul 2007 Bulgaria a aderat o dată cu Romania la UE, datorită politicilor sale economice pe care le duce, continuă sa fie cam la fel de săracă ca și celelalte țări enumerate mai sus. Această sărăcie agresivă este consecința unui sistem politic corupt și prezența complexă și puternică a crimei organizate, ceea ce îi aduce un binemeritat loc 10 în clasamentul celor mai sărace țări din Europa.