În fiecare an, în România, sunt diagnosticate mii de cazuri noi de tromboză. Pentru a reduce riscurile de complicații care pot fi grave, chiar fatale, este necesar să se acționeze rapid și asta după observarea unor simptome foarte specifice. Manifestările clinice ale acestei patologii variază în funcție de localizare. Dar cum recunoașteti de fapt o tromboză? Foarte simplu – aflați din materialul următor care sunt cele 10 simptome și care ar trebui să vă alerteze.
Ce este tromboza?
Tromboza este prezența anormală a unui tromb (cheag de sânge) care duce la ocluzia parțială sau totală fie a unei vene (tromboză venoasă sau „flebită”), fie a unei artere (infarct, accident vascular cerebral). Când tromboza afectează rețeaua venoasă, vorbim mai degrabă de tromboembolie.
Există două scenarii posibile în caz de tromboză venoasă:
- Flebita: este cea mai cunoscută boală tromboembolică. Este o tromboză care se formează într-o venă (la picior, braț, creier etc.) și este legată de o anomalie de coagulare a sângelui. Riscul este ca trombul ajungă la nivelul nivelul arterei pulmonare și să provoace ceea ce se numește embolie pulmonară.
- Embolie pulmonară: cheagul migrează apoi, nu în plămân, ci într-o arteră pulmonară. Artera pulmonară se află între inimă și plămân și aceasta vascularizează plămânul. Din cauza cheagului, plămânul nu este bine alimentat, sângele este slab oxigenat, iar embolia poate fi fatală.
Care sunt cauzele trombozei?
Cauzele apariției trombozei sunt multiple, însă inflamația în organism este un factor major în dezvoltarea acestei afecțiuni. Totuși, printre cei mai frecvenți factori de risc asociați trombozei putem evidenția următorii:
- Vârstă înaintată;
- Intervenția chirurgicală;
- Obezitate;
- Imobilitate forțată îndelungată;
- Administrarea de contraceptive orale;
- Sedentarism;
- Traume;
- Călătorie lungă cu avionul;
- Boli, precum tumorile, bolile cardiace sau pulmonare;
- Factori ereditari;
- Sarcina și perioada postpartum;
- Terapia de substituție hormonală (HRT);
- Fumatul.
Care sunt cele 10 simptome ale trombozei?
Semnele și simptomele trombozei pot varia în funcție de localizarea presupusă și dacă aceasta este acută. Cu toate acestea, pacienții acuză adesea următoarele 10 simptome:
- Amorțeală sau slăbiciune pe o parte a corpului, durere în zona afectată.
- Durere (de obicei la nivelul gambei sau pe interiorul coapsei).
- Senzație de arsură în zona afectată.
- Umflare la nivelul piciorului sau al brațului.
- Înroșire sau decolorare a pielii (evidentă în caz de tromboză venoasă profundă).
- Dureri în piept.
- Tahicardie și modificări bruște ale ritmului cardiac.
- Pierderea conştienţei.
- Dificultăți de respirație și durere în piept: aceste simptome pot indica o posibilă embolie pulmonară în curs.
- Amețeli și cefalee.
Ce trebuie să faceți în caz de tromboză?
La cea mai mică suspiciune, asigurați-vă că consultați un terapeut cât mai curând posibil. Medicul vă va examina, vă va întreba despre simptome și, dacă este necesar, vă va trimite la un flebolog sau un chirurg vascular.
Tratamentul pentru tromboza venoasă va depinde de locul exact în care se află cheagul de sânge și de cât de mare este riscul ca acesta să se rupă. Pot fi necesare și medicamente: medicamente tromboembolice (dizolvă cheaguri de sânge) și anticoagulante (reduc coagularea sângelui și previn formarea de noi cheaguri). Ultima soluție este operația. De aceea, prevenția va fi, de asemenea, foarte importantă. Urmați indicațiile medicului în acest sens, încercați să mențineți o greutate sănătoasă și să vă mențineți activ din punct de vedere fizic, evitând perioadele lungi de ședere în timpul călătoriilor în cele de boală.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.