Care sunt utilizările amoniacului? Datorită multiplelor avantaje pe care la aduce elementele amoniacului, acesta este utilizat în aproape toate ramurile industriale, precum și în uzul casnic. Dacă doriți să cunoașteți cele mai frecvente utilizări ale amoniacului, trebuie sa citiți acest articol.
Iată care sunt cele 10 utilizări ale amoniacului!
Cu molecule formate din 1 atom de azot la 3 atomi de hidrogen, amoniacul anhidru (fără apă, pur) este utilizat în primul rând ca îngrășământ agricol pentru reîncărcarea solului cu azotul epuizat de culturi, precum și un desicant pentru a încetini creșterea mucegaiului în boabe cu umiditate ridicată și o proteină îmbogățită de siloz porumb. Astfel, mai mult din 80% din amoniacul produs este destinat utilizării în agricultură.
Una dintre cele mai cunoscute utilizări a amoniacului este cea de degresor, deoarece este un detergent adecvat pentru îndepărtarea petelor și a stropilor de grăsime de pe aragaz, ceramică, sticlă și multe alte obiecte.
De asemenea, puteți curăța ferestrele și oglinzile cu amoniac fără să vă străduiți prea mult. Adevărul este că acest produs vă poate scăpa de toate tipurile de pete și a urmelor de murdărie prezente, chiar și de cele de pe sticla ochelarilor.
Amoniacul poate fi diluat cu apă și utilizat pentru a curăța cu ușurință cuptorul. Dacă aveți murdărie în cuptor, curățarea cu amoniac este cea mai ușoară și mai la îndemână procedură de urmat.
De asemenea, amoniacul este folosit la curățarea covoarelor și mochetelor, deoarece este foarte eficient în îndepărtarea petelor din aceste tipuri de țesătură. În acest caz, este recomandat să folosiți un pulverizator atunci când aplicați amoniacul.
Amoniacul poate fi folosit în stare optimă la curățarea rufelor, deoarece este capabil de a îndepărta petele din țesături. De exemplu, amoniacul elimină cu succes petele de vin, cu toate acestea este întotdeauna necesar să se încerce mai întâi pe o parte invizibilă a îmbrăcămintei, pentru a nu o distruge.
O altă utilizare a amoniacului o reprezintă curățarea plăcilor de gresiei sau a faianței în bucătărie și în baie. Întreținerea acestui tip de material se poate realiza foarte ușor grație proprietăților de curățare a amoniacului.
Amoniacul este utilizat adesea la spălarea murdăriei din pantofii de pânză care nu pot fi spălați. Prin urmare, puteți realiza un amestec pe bază de amoniac, apă și săpun, apoi puteți spăla cu ușurință pantofii sau încălțămintea sport.
Amoniacul este, de asemenea, foarte potrivit pentru a elimina mirosurile de mucegai și umezeală din haine, așternuturi, prosoape și așa mai departe. În acest scop, va trebui să adăugați câteva picături de amoniac în apă și să spălați țesăturile îmbibate de mirosuri neplăcute. Și mai mult decât atât, amoniacul poate fi folosit pentru a înmuia țesăturile, deoarece reduce electricitatea statică.
Amoniacul diluat în apă este folosit frecvent la curățarea pardoselilor din lemn și a mobilierului, și este de asemenea, utilizat pe post de substanță decapantă a lemnului, deoarece are puterea de a îndepărta stratul de vopsea și de a-i reda strălucirea.