Sunt ce în ce mai mulți oameni care au intoleranță la gluten, și mulți alții diabetici care au probleme în a consuma făină din cauza zaharurilor, și câțiva care sunt sportivi sau țin un fel de dietă… Toți au în comun faptul că trebuie să reducă consumul de pâine din făină sau pur și simplu să nu mai consume sau să caute alternative la preparatele din aluat fără gluten. Din fericire pentru aceștia, există o serie de rețete de pâine fără făină care pot fi făcute în casă, fără a folosi un vârf de făină. Încercați aceste pâini delicioase fără făină!

Pâine din lapte

Ingrediente (pentru două porții mici)

  • 1 ou
  • 6 linguri de lapte praf
  • 1 linguriță praf de copt
  • Un pic de sare

Preparare

Amestecați oul cu praful de copt și apoi adăugați laptele praf. Modelați aluatul cu mâna, puneți-l într-o tigaie și coaceți-l la temperatura de 180 °C până observați că este pufos. Puteți folosi tăvi pentru brioșe. Această rețetă este pentru două pâini mici/porții mici, iar dacă doriți să faceți mai multe puteți dubla cantitatea de ingrediente.

Pâine de morcov

Ingrediente

  • 2 linguri de morcov ras
  • 2 albușuri
  • ¼ linguriță praf de copt
  • 2 linguri semințe de in măcinate
  • Un pic de sare

Preparare

Bateți albușurile până se înroșesc, apoi adaugați inul, morcovul, praful de copt și sarea. Puteți adăuga semințe prăjite, nuci sau făină de ovăz dacă doriți să fie mai tare.

Adăugați suficientă apă pentru a forma un aluat compact, puneți-l într-o tigaie și coaceți la temperatură scăzută până când se simte uscată și gătită. O altă opțiune este să împărțiți aluatul și să îl transformați în chifle mici.

Pâine din semințe fără făină

Ingrediente:

  • 5 albuşuri de ou
  • sare după gust
  • o linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 150 ml apă
  • 150 grame miez de nucă
  • 100 grame semințe de susan
  • 100 grame semințe de in
  • 100 grame semințe de floarea soarelui, bineînţeles decojite
  • 100 grame semințe de dovleac, decojite

Preparare

Separați albuşurile şi bateți bine cu sarea, adaugați apa şi bicarbonatul de sodiu. Râşniți toate seminţele până când ajung să devină ca o pulbere asemănătoare făinii.
Apoi, amestecați toate ingredientele, frământați și aşezați compoziția într-o formă, rotundă sau dreptunghiulară, după cum doriți.
În final, încălziți cuptorul la 180 grade, introduceți tava şi lăsați la copt cam 50 de minute.

 

Comentarii pe Facebook