Ființele vii sunt formate din celule, unitatea de bază a vieții și este de o importanță vitală, deoarece permite reproducerea, hrănirea, dezvoltarea, autoconservarea și multe alte funcții importante. Dar câte tipuri de celule există? Haideți să aflăm împreună în materialul de mai jos.
Cuprins
Celulele și caracteristicile lor
Celula este unitatea de bază structurală, funcțională și genetică a tuturor organismelor vii. Este cea mai mică unitate de viață, care poate fi clasificată ca o vietate și este adesea numită bloc de viață. Unele organisme, cum ar fi cele mai multe bacterii sunt unicelulare (sunt alcătuite dintr-o singură celulă). Alte organisme, cum ar fi oamenii, sunt multicelulari. Cu toate acestea, există diferențe în ceea ce privesc caracteristicile tuturor celulelor, și anume:
- Sunt delimitate în mediul lor de o membrană plasmatică care le permite în același timp să comunice cu exteriorul;
- Celulele sunt, de asemenea, blocuri structurale care modelează diferite organisme pentru a forma organe sau țesuturi;
- Acestea conțin informații genetice care sunt stocate sub formă de ADN;
- Au un metabolism funcțional cu biomolecule;
- Au organele situate într-un mediu apos;
- Ele sintetizează proteine folosind ribozomi;
- Prin procesele care au loc în cadrul acestor unități, vietățile își pot îndeplini funcțiile de bază sau vitale;
- Bacteriile nu au aceleași nevoi ca și animalele, sunt organisme unicelulare care nu trebuie să se grupeze pentru a fi funcționale și sunt chiar unele care au capacitate locomotorie.
Tipuri de celule
În continuare, vă prezentăm principalele tipuri de celule care există la ființele vii.
Celula procariotă
Procariotele au ca şi caracter distinctiv modul de organizare al materialului genetic, fiind dispus liber în citoplasmă fără a fi delimitat de o membrană. Celula procariotă, spre deosebire de celulele organismelor eucariote, nu are un nucleu adevărat, ci un pseudo-nucleu cu organizare primitivă, fiind lipsit de membrană şi inclus direct în citoplasmă, în partea centrală a celulei. Există două tipuri de procariote: bacteriile si archaea; amândouă au o structură similară. Materialul nuclear al celulelor procariote constă dintr-un singur cromozom, care este în contact direct cu citoplasma. La aceste celule, regiunea nucleară nedefinită din citoplasmă se numește nucleoid.
Celulă eucariotă
Eucariotele se disting prin faptul că au material genetic înconjurat de membrana nucleară, adică aceste celule au nucleu care este separat de citoplasmă prin membrana sa nucleară. Aceste celule se găsesc în plante, animale, ciuperci, mucegaiuri, protozoare și alge. Aceste celule sunt de aproximativ 15 ori mai mari decât o procariotă tipică și pot avea volumul de 1000 de ori mai mare.
Celula vegetală
Celula vegetală este un tip de celulă eucariotă ce reprezintă unitatea structurală și funcțională a organismelor încadrate în Regnul Plantae. Spre deosebire de cele animale, celulele vegetale prezintă un perete celular primar, format din celuloză, hemiceluloză și pectină, plastide necesare realizării procesului de fotosinteză și vacuolele de dimensiuni mari. De asemenea, nu prezintă flagel sau centriol (cu excepția gameților). Dimensiunea celulelor vegetale este determinată de originea lor, de funcţia îndeplinită şi de mediul în care se dezvoltă, variind la algele unicelulare între 20 μm şi 100 cm, iar la plantele superioare de la 0,04 μm (Rosa sp.) până la 250-255 mm (Boehmeria tenacissima sp.).
Celula fungică
Celula fungilor este de tip eucariot şi este alcătuită din membrană plasmatică, citoplasmă şi nucleu. Majoritatea celulelor fungice sunt acoperite de perete celular, care are formă, grosime şi structură diferită, în funcţie de grupul taxonomic şi de treapta de evoluţie pe care se află acestea. Pereții celulelor fungice sunt asemănători cu cei din celulele plantelor, dar sunt alcătuiți din chitină, și nu din mureină.
Celula animală
Celula animală este un tip de celulă eucariotă care se caracterizează prin dependenta pentru nutriția sa din surse externe. Prin urmare, sunt heterotrofe. De asemenea, aceste celule au un nucleu definit care conține ADN-ul care va fi moștenit de descendenți, animale sau oameni, care sunt organisme pluricelulare.
Celulele animale îndeplinesc diverse funcții necesare organismului animalelor și ființelor umane, prin urmare, aceste celule sunt mai complexe.
Celula protistă
Celulele protiste sunt un tip de celule mai puțin cunoscute. Acestea însă, alcătuiesc organisme unicelulare, cum ar fi algele, protozoarele sau micoizii, astfel încât tipul lor de celule diferă destul de mult. Ceea ce au în comun este o vacuola alimentară și o vacuola contractilă pentru a regla nivelul de lichid. De asemenea, pot conține cloroplaste, celuloză, carbonat de calciu, ocelli, printre altele.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.