Datorită ploilor și a vremii călduroase din ultima perioadă, buruienile s-au înmulțit considerabil. Soluția ar fi să le prășiți manual cu ajutorul unei sape sau să le smulgeți, însă pe lângă faptul că este o muncă destul de grea și de durată, după o anumită perioadă ele reapar. Iar dacă nu aveți timpul necesar să o faceți, probabil vă gândiți să folosiți un erbicid chimic. Și mai degrabă decât să folosiți un astfel de produs care nu este chiar atât sănătos când este aplicat contra buruienilor, orientați-vă spre un erbicid natural, mai ecologic, mai economic și la fel de eficient. Iată ce puteți face pentru a controla plantele nedorite fără a săpa, smulge sau folosi produse agrochimice.
Cuprins
De ce să folosiți un erbicid natural și nu unul chimic?
Pentru a acționa eficient, s-ar putea să fiți tentat de ușurința folosirii erbicidelor chimice. Cu ajutorul erbicidului, mai ales a glifosatului, rezultatul obținut va fi mai mult decât satisfăcător, chiar radical. Însă, acest produs chimic gata preparat tinde să se acumuleze în sol. Apoi, la udare, pământul degajă substanțe nocive culturilor, iar acest lucru va cauza probleme de sănătate. De aceea, un erbicid natural precum maceratul de urzică, este mult mai benefic decât orice produs contra plantelor nedorite. Eficacitatea sa se datorează ingredientului activ din urzici numit acid formic, care acționează precum un erbicid chimic și nu afectează sănătatea oamenilor, animalelor de companie, insectelor și microorganismelor care trăiesc în grădină. Are un efect pur biologic și, spre deosebire de soluțiile pe bază de oțet și sare, nu riscați să scădeți pH-ul solului. Regula de bază este să pregătiți maceratul cu atenție, respectând toate recomandările în acest sens.
Cum să faceți un erbicid natural din macerat de urzică?
Există multe rețete de macerat de urzică. Și există și mai multe tehnici pentru pregătirea sa. În continuare, v-o vom prezenta pe cea mai populară, simplă și testată dintre toate.
Pentru a-o prepara, veți avea nevoie de:
- 1-2 kg tulpini și frunzele de urzici, care nu au încă semințe;
- 10 kg de apă;
- 1 butoi de plastic cu capac (de aprox. 15 litri, deoarece în timpul fermentației, volumul maceratului crește).
Mod de preparare și folosire:
- Zdrobiți sau tocați mărunt plantele de urzică. Cu cât urzica este tocată mai fin, cu atât va fermenta mai repede și mai bine.
- Adăugați masa verde într-un bidon de plastic. Volumul său ar trebui să ocupe cel puțin un sfert din capacitate.
- Turnați cele 10 de litri de apă, de preferință călduță (aproximativ 30-40 de grade).
- Puneți o greutate pe ea, astfel încât să fie acoperite în permanență de lichid, acoperiți cu un capac etanș și lăsați-o să se macereze într-un loc însorit timp de 10 – 14 zile. De asemenea, pentru a grăbi reacția, puteți adăuga puțină drojdie proaspătă în infuzie.
- Amestecați zilnic maceratul de urzici cu un băț de lemn pentru a accelera procesul. Urzica fermentată emană un miros specific. Iar dacă vi se pare că este prea neplăcut, puteți adăuga puțin praf de rocă pentru a scăpa de acesta.
- Când procesul de fermentație este complet, după aproximativ două săptămâni, maceratul va avea o culoare închisă și nu mai face spumă. Acum este foarte concentrată.
- Aplicați maceratul de urzici prin pulverizare pe frunzele de buruieni, evitând culturile. Repetați această procedură o dată la trei zile.
Sfat:
- După ce ați scăpat de toate buruienile, presărați niște făină de porumb pentru a evita să încolțească din nou.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.