Home Nou 80% din școlile românești sunt construite fără criterii antiseismice, dar prioritatea este de a vaccina elevii
Nou

80% din școlile românești sunt construite fără criterii antiseismice, dar prioritatea este de a vaccina elevii

România are aproximativ trei milioane de elevi care învață în peste 6000 de școli, însă peste 40% dintre școli se află în zone cu risc ridicat de seism. Pentru a face lucrurile să se înrăutățească, aproape 80% din școlile din țara noastră sunt construite fără criterii antiseismice și majoritatea nu au o verificare sau o atestare a gradului de risc seismic.

Multe din clădirile școlilor din Romania au probleme cu rezistența și confortul oferit elevilor, iar dotarea cu mobilier nou și materiale didactice de actualitate este, de asemenea, deficitară, se arată în raportul asupra stării învățământului preuniversitar în anul 2004, finalizat de Direcția Evaluare, Prognoze, Strategii și Programe din Ministerul Educației și Cercetării. Conform datelor raportului, peste 80% din clădirile rețelei școlare, adică 17.850 de unități sunt mai vechi de 40 de ani, iar peste 40% dintre acestea au fost construite fără a se respecta normele de rezistență antiseismică. Deși în ultimii trei ani s-au derulat mai multe programe de reabilitare a școlilor, în mediul rural există încă peste 1.500 de școli care au pereții din chirpici sau din lemn, ori au acoperișurile învelite cu materiale ușoare, deteriorabile, cum ar fi carton asfaltat, sită sau chiar stuf.

La nivelul municipiului Bucureşti, situaţia este dramatică, pe lista unităţilor de învăţământ cu risc de prăbuşire aflându-se şcoli “de fiţe” din Capitală, unde se înghesuie oamenii să îşi înscrie copiii. Cele mai multe unităţi de învăţământ au fost construite înaintea cutremurului din 1977, între 1961-1966. Este vorba atât despre facultăţi, şcoli, cât şi despre grădiniţe cu risc seismic din Bucureşti, unele fiind construite chiar la începutul secolului trecut, în 1910 şi funcţionând acum ca şi grădiniţe.

Cutremurul din centrul România, din 4 martie 1977, care a afectat sute de școli, de grădinițe și instituții de cultură, ne reamintește în mod dramatic urgența de a începe adaptarea seismică, stabilind obiective clare. În urma prăbușirii acoperișului școlii, singurii supraviețuitori sunt copii sănătoși, adică cei nevaccinați, deoarece nu pot intra nici măcar la școală. Cunoaștem rezultatul şi nu trebuie să fim surprinşi când ne va prinde nepregătiți următoarea tragedie anunțată.

 

Comentarii pe Facebook
5/5 - (3 votes)

Author

ThePOC

error: Content is protected !!