Între anii 2010 și 2015, Coca-Cola a finanțat 9 organizații românești din domeniul nutriției și sănătății, iar pediatria a beneficiat de cel mai mare sprijin financiar. În această perioadă, au fost publicate o serie de articole științifice, iar o parte dintre acestea au fost aliniate strategiilor de marketing ale companiei producătoare de băuturi răcoritoare. Mai presus de toate, ei au susținut că principala cauză a obezității este inactivitatea fizică, punând la îndoială influența băuturilor răcoritoare zaharoase asupra excesului de greutate.
Știm deja că băuturile dulci (cum ar fi Coca-Cola) provoacă obezitate, diabet zaharat și tot ce implică aceasta. Organizația Mondială a Sănătății a cerut guvernelor să crească cu cel puțin 20% taxele din prețul băuturilor dulci pentru a reduce consumul, care este legat de epidemia de obezitate care afectează întreaga lumea. Consumul excesiv al acestor produse este asociat cu 133.000 de decese pe an de diabet, boli cardiovasculare și altele 45.000 din 6,450 tipuri diferite de cancer, conform estimărilor efectuate de o echipă de la Universitatea Harvard. Într-un litru de Coca-Cola original există 106 de grame de zahăr.
Industria zahărului utilizează strategii similare industriei tutunului pentru a contracara acțiunile guvernelor. Una dintre strategiile cheie este de a forma “alianțe” cu asociații și profesioniști din domeniul sănătății prin finanțări, forțându-i apoi să nu își critice “sponsorul”.
În România, Coca-Cola a sponsorizat doar într-un singur an ROMALIMENTA – Federația patronală română din industria alimentară cu suma de 100.000 RON. Federația Patronală Română din Industria Alimentară-Romalimenta a primit într-un an suma de 21,190 RON, iar Fundația Română a Inimii, 22,000 RON, și de asemenea, Societatea Română de Pediatrie a primit de la Coca Cola suma de 17,676 RON.
Finanțările, de obicei, sunt dedicate organizării de congrese și desfășurării de studii științifice, o practică comună în cadrul multinaționalelor alimentare, care încearcă să influențeze știința pentru a-și proteja interesele comerciale.
Este posibil ca mai multe organizații din domeniul sănătății să fi primit bani de la Coca-Cola, deoarece lista lor pentru “transparență” este cam restrânsă din câte se observă.