Oxalații – cunoscuți și sub denumirea de săruri ale acidului oxalic – sunt compuși care se găsesc în mod natural în plante. Ei se formează ca un produs secundar al metabolismului de bază al plantelor. Legumele, bogate în special în numeroase minerale și vitamine, conțin și cantități semnificative de oxalat. Oxalații nu numai că reduc biodisponibilitatea nutrienților, dar cresc și riscul apariției pietrelor la rinichi. Prin urmare, unii oameni încearcă să evite astfel de riscuri adoptând o dietă săracă în oxalat. În articolul de astăzi, vă vom prezenta alimente bogate și sărace în oxalați.
Cuprins
Alimentele cu cel mai mare conținut de acid oxalic
Acidul oxalic sau oxalații sunt compuși conținuți în unele alimente care inhibă absorbția calciului prin legarea de acest mineral și făcându-l insolubil în intestin. Prin urmare, pentru a preveni carențele de calciu, trebuie să reduceți aportul simultan al acestuia împreună cu alimentele care au un conținut mult prea mare de oxalați.
Vă prezentăm mai jos alimentele cele mai bogate în oxalați:
Alimente | Acid oxalic (mg/100g) g |
Pătrunjel (crud) | 1.700 |
Ceapă verde | 1.480 |
Spanac (crud) | 970 |
Rubarbă | 800 |
Sfeclă roșie (fiartă) | 675 |
Pudră de cacao | 623 |
Măcriș | 500 |
Morcov (crud) | 500 |
Proteină din soia | 496 |
Rubarbă | 460 |
Tărâțe de grâu | 457 |
Migdale | 469 |
Fructe de goji (uscate) | 337 |
Hrişcă (crudă) | 270 |
Făină de hrișcă | 269 |
Germeni de grâu | 269 |
Nuci caju | 262 |
Cartofi dulci (cruzi) | 240 |
Soia (crudă) | 187 |
Făină de soia | 183 |
Sos de Quinoa | 138 |
Listă alimente bogate în oxalați
Iată care sunt alimentele cu un conținut crescut de oxalat:
Fructe bogate în oxalat
Conținutul de oxalat din fructe (100g) | Acid oxalic (mg/100g) |
Fructe de goji (uscate) | 337 |
Carambola | 118 |
Legume bogate în oxalat
Conținutul de oxalat din legume (100 g) | Acid oxalic (mg/100g) |
Spanac proaspăt (fiert) | 780 |
Măcriș (crud) | 730 |
Sfeclă roșie (fiartă) | 675 |
Ridiche (crudă) | 480 |
Spanac congelat (fiert) | 458 |
Usturoi (crud) | 360 |
Varză de Bruxelles (crudă) | 360 |
Fructe uscate bogate în oxalat
Conținutul de oxalat din fructe uscate și semințe | Acid oxalic (mg/100g) |
Semințe de susan negru | 887 |
Semințe de susan alb | 708 |
Migdale (prăjite) | 460 |
Caju (prăjite) | 260 |
Alune de pădure (crude) | 222 |
Arahide (prăjite) | 140 |
Ceaiuri bogate în oxalat
Conținutul de oxalat din infuzii (100g) | Acid oxalic (mg/100g) |
Frunze de ceai negru | 1450 |
Cacao pudră | 623 |
Frunze de ceai verde | 375 |
Listă alimente sărace în oxalați
O dietă cu conținut scăzut de oxalat este adesea recomandată atunci doriți să preveniți pietrele la rinichi, în special când aveți o predispoziție la formarea pietrelor la rinichi.
O dietă cu conținut scăzut de oxalat oferă de obicei mai puțin de 40-50 de miligrame de oxalat pe zi. Pe lângă limitarea aportului de oxalat, menținerea hidratării adecvate, aportul moderat de proteine și creșterea aportului de calciu sunt alte aspecte importante ale unei diete sărace în oxalat. De obicei, se recomandă să urmați o dietă timp de cel puțin 3 până la 6 săptămâni pentru a verifica dacă simptomele dumneavoastră se ameliorează.
Iată care sunt alimentele cu un conținut scăzut de oxalat:
Fructe sărace în oxalat
Conținutul de oxalat din fructe (100g) | Acid oxalic (mg/100g) |
Nucă de cocos | 43 |
Papaya | 36 |
Mango | 18 |
Kaki și curmale | 8.5 |
Portocale | 6.2 |
Coacăze negre | 4.3 |
Zmeura | 2.2 |
Căpșuni | 2 |
Pere (conserve) | 1.7 |
Măr | 1.5 |
Piersici (conserve) | 1.2 |
Banane | 0,7 |
Ananas (conserve) | 0 |
Legume sărace în oxalat
Conținutul de oxalat din legume (100 g) | Acid oxalic (mg/100g) |
Vânătă (crudă) | 46 |
Morcovi (fierți) | 23 |
Țelină (crudă) | 20 |
Năsturel | 20 |
Porumb dulce (crud) | 10 |
Sparanghel | 14 |
Alge marine wakame | 7.5 |
Roșii (crude) | 5.3 |
Ridiche (fiartă) | 5.3 |
Alge marine | 3.6 |
Ceapă (crudă) | 3 |
Cartofi (fierți) | 2.3 |
Varza de Bruxelles (fiartă) | 2.1 |
Sparanghel (fiert) | 1.7 |
Salată verde (crudă) | 1.6 |
Varză ( fiartă) | 0,6 |
Ridichi (crude) | 0,3 |
Fructe uscate sărace în oxalat
Conținutul de oxalat din fructe uscate | Acid oxalic (mg/100g) |
Nuci (crude) | 74 |
Nuci pecan (crude) | 64 |
Fistic (prăjite) | 49 |
Nuci de macadamia (crude) | 42 |
Semințe de floarea soarelui și semințe de dovleac | 25-37 |
Leguminoase (fasole și mazăre) sărace în oxalat
Conținutul de oxalat din leguminoase (100g) | Acid oxalic (mg/100g) |
Fasole Anasazi (fiartă) | 80 |
Fasole albă bob mic (fiartă) | 78 |
Mazăre (fiartă) | 75 |
Linte (fiartă) | 57 |
Soia (fiartă) | 56 |
Fasole Pinto (fiartă) | 56 |
Fasole albă bob mare (fiartă) | 50 |
Fasole roșie (fiartă) | 35 |
Fasole roz (fiartă) | 35 |
Mazăre galbenă, jumătăți (fiartă) | 27 |
Fasole Gabanzo (fiartă) | 16 |
Fasole neagră (fiartă) | 9 |
Fasole mare de nord (fiartă) | 8 |
Fasole roșie (fiartă) | 8 |
Fasole Lima, bob mare (fiartă) | 6 |
Mazăre verde, jumătăți (fiartă) | 5 |
Fasole Azuki (fiartă) | 4 |
Făini sărace în oxalat
Conținutul de oxalat din făină | Acid oxalic (mg/100g) |
Făină de grâu (integrală) | 67 |
Făină de orz | 56 |
Făină de porumb | 54 |
Făină de secară (brună) | 51 |
Făină de gris | 48 |
Făină de grâu, albă (nealbită) | 40 |
Făină de orez (brună) | 37 |
Ceaiuri și băuturi sărace în oxalat
Conținutul de oxalat din infuzii (100g) | Acid oxalic (mg/100g) |
Cafea solubilă | 57 |
Pudră de cacao cu zahăr | 45 |
Ceai negru (2g la 100ml) | 12 |
Bere | 6 |
Ceai verde (2g la 100ml ) | 4 |
Infuzie de cafea (2g la 100ml) | 1 |
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.