Starea de spirit este strâns legată de mâncare. Anumite alimente nesănătoase, pe lângă problemele metabolice pe care le provoacă, influențează și comportamentul,… altfel spus promovează agresivitatea fizică. Să aflăm care sunt acestea și să încercăm să le evităm.
Cuprins
Alimente care schimbă starea de spirit
Alimentele și băuturile pe care le consumăm au capacitatea de a ne influența starea de spirit și comportamentul. Așa cum există o dietă a fericirii formată din alimente care ne dau mai multă energie și ne îmbunătățesc starea de spirit și concentrarea, așa am putea vorbi despre un mod de a mânca care încurajează comportamente opuse, precum furia și depresia. Explicația este aceea că durerea (gastro-intestinală) ne poate pune de obicei într-o stare proastă până să ajungem în punctul de a ne răni pe noi înșine sau pe ceilalți, deoarece astăzi știm de relația directă a nervului cranian X (vag) influențează 90% din creier și afectează direct lobul frontal, care controlează funcția cognitivă, comportamentul și activitate emoțională. Și acest lucru este dovedit atât de lumea medicală, care ne împărtășesc informații că atunci când problemele gastro-intestinale sunt tratate, agresivitatea tinde să se estompeze. Din acest motiv, este important să țintim hipersensibilitatea, intoleranța, alergiile sau blocajele alimentare direct la sursă, întrucât trebuie să ne amintim că 80% din sistemul nostru imunitar se află în tractul digestiv care interacționează îndeaproape cu numărul mare de neurotransmițători și hormoni, care sunt produși chiar aici și pot contribui la agresivitate. Astfel apar, de la alterări ale microbiotei intestinale la reacții la alimente si în special deficiente nutriționale.
Alimente care promovează violența
Comportamentele agresive pot fi crescute, printre alte motive, din cauza alcoolului și din cauza alimentației deficitare în vitamine, minerale și acizi grași esențiali. Este de altfel cunoscut că alimente goale de tip junk food, mai frecvent consumate în țările occidentale, sunt asociate cu deficiențe nutriționale care, la rândul lor, sunt asociate și cu comportamentul agresiv. Un experiment din 1999 la Universității din Florida a arătat că simpla înlocuire a alimentelor preparate prin procese industriale (precum chips-urile, foietajele cu brânza, batoanele de ciocolata, prăjiturile, mezeluri, cofeina, sucurile acidulate dar și băuturile energizante) cu legume și proteine slabe în automatele unor școli, a dus la mai puține altercații și indisciplină.
Motivul este că alimentele bogate în zaharuri, siropuri, coloranți, conservanți și toate substanțele chimice care alcătuiesc alimentele procesate sunt legate de dezechilibre fizice și psihice. Creierul are nevoie de un tip de grăsime pentru a funcționa, în special Omega 3. Dacă ne lipsesc acești acizi grași, precum și alte vitamine și minerale care nu se găsesc în mâncarea nedorită, neurotransmițătorii nu pot comunica. Consecințele ca neuronii să nu comunice sunt lipsa de atenție, nivelul scăzut de autocontrol, IQ-ul mai scăzut și comportamentele mai violente.
Alimente care cresc anxietatea
Ca și în cazul episoadelor violente și agresive, zaharurile rafinate ne pot crește nivelul de anxietate, ne pot agrava episoadele și tulburările de panică sau ne pot dezechilibra emoțiile. De aceea, este recomandat să evităm consumul excesiv de alcool și cofeină, și să punem pe primul loc alimentele naturale și organice, cum ar fi fructele și legumele cu conținut ridicat de vitamine și minerale. În special, ne vom asigura că consumăm suficienți acizii grași Omega-3 care se găsesc în peștele gras, semințele de in sau dovleac, semințele de cânepă sau nuci, și de asemenea, că consumăm alimente bogate în vitamine din grupa B1 (tiamină) precum sparanghel, carne de porc, cartofi piept de pui, tărâțe de ovăz și portocale.
Influența alimentelor asupra stării de spirit
Relația dintre nutrienți și comportament începe să fie din ce în ce mai asociată de specialiștii din medicină. Certitudinea că există o axă în comunicare permanentă între intestin și creier confirmă faptul că alimentele au un impact asupra capacității noastre de a reacționa la anumiți stimuli. După cum am menționat anterior, alimentele care provoacă alergii ușoare sau moderate pot, de asemenea, să ne crească nivelul de agresivitate și să ne dezechilibreze emoțiile. Prin urmare, chiar dacă avem un organism diferit față de cei din jurul nostru, vom încerca întotdeauna să mâncăm alimente ușoare, să bem multe lichide și să le evităm pe cele care ne provoacă disconfort gastric sau digestia lentă, chiar dacă nu sunt cazuri grave, deoarece acest lucru poate contribui la efectul pe care îl are alimentația asupra stării noastre de spirit.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.