Home Diverse, Nou Cât cântărește o persoană pe alte planete?
DiverseNou

Cât cântărește o persoană pe alte planete?

Greutatea unui corp depinde de locul în care se află. De exemplu: greutatea unui corp pe Pământ este de 6 ori mai mare decât greutatea aceluiași corp pe Lună. O explicație în acest sens poate fi acceleraţia gravitaţională, la urma urmei dacă aceasta variază, atunci rezultatul nu va fi întotdeauna același. În cele ce urmează, ne vom lămuri cât cântărește o persoană pe alte planete.

Masă și greutate

Când aruncăm un obiect, vedem că acesta se deplasează spre Pământ, Lună sau Soare, deoarece forța de greutate, numită și forța gravitațională, atrage acel corp în jos. Și, conform legii gravitației universale, două corpuri se atrag reciproc printr-o forță direct proporțională cu produsul maselor corpurilor și invers proporțională cu pătratul distanței dintre ele. Mai mult, deoarece greutatea este o forță de atracție gravitațională, nu o putem confunda cu masa. Deși în viața de zi cu zi unii oameni asociază masa și greutatea ca fiind aceeași, în fizică lucrurile sunt total diferite. Astfel încât, în timp ce greutatea este o forță, măsurată în newtoni (N), masa unui corp este cantitatea de materie conținută în el, măsurată în kilograme (kg). Deci, masa unui corp este asociată cu inerția, în timp ce greutatea este forța de atracție gravitațională pe care orice planetă o exercită asupra unui obiect.

La urma urmei, mărimea planetei și greutatea suprafeței sale influențează gravitația și nu masa. Cu alte cuvinte, planeta cu cea mai mare masă din sistemul solar este Jupiter de 316 ori mai mare decât Pământul, dar asta nu înseamnă că cântărești de 316 ori mai mult acolo. Raza lui Jupiter este de aproximativ 11 ori mai mare decât a Pământului, iar forța gravitațională este de 1/112 pe suprafața sa.

Calcul

A treia lege a greutății lui Newton

După cum știți deja, pentru fiecare acțiune există o reacție. Dacă Pământul atrage un corp cu o forță gravitațională numită greutate, atunci corpul atrage Pământul cu o forță de același modul, dar în direcția opusă.

Pe scurt, considerăm:

Formulă : P = m*g (unde g este accelerația gravitaționale locale și m este masa corpului).

Direcție: pe linia care unește centrul corpului și centrul planetei (vertical).

Sens: spre centrul planetei (în jos).

Pentru a afla greutatea, masa este înmulțită cu valoarea accelerației gravitaționale exercitate de fiecare planetă în parte. Pentru aceasta, trebuie să cunoaștem următoare accelerații gravitaționale locale:

  • Pământ: 1,00
  • Jupiter: 2.34
  • Mercur: 0,38
  • Venus: 0,91
  • Lună: 0,17
  • Marte: 0,38
  • Saturn: 1,06
  • Uranus: 0,92
  • Pluto: 0,06
  • Neptun: 1,19

De exemplu:

Dacă o persoană cântărește 85 kg pe Pământ, putem afla greutatea acesteia pe Lună, astfel:

P = 85 x 0,17

P = 14,45

Prin urmare, greutatea aceleiași persoane pe Lună va fi de 14,45 kg.

Comentarii pe Facebook
Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!