Ficatul este un organ vital și esențial, de aceea trebuie să aveți grijă de starea de sănătate a acestuia, astfel încât sistemul dumneavoastră digestiv să funcționeze corect. Bolile ficatului, cum ar fi ficatul gras sau afecțiuni cum ar fi hepatita și ciroza, afectează capacitatea de a elimina toxinele și pun în pericol sănătatea. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să urmați o alimentație adecvată. De aceea, în următorul articol vom vorbi despre alimentele care sunt dăunătoare pentru ficat, astfel încât să mențineți acest organ sănătos.
Alimentele dăunătoare pentru ficat
Printre toxinele alimentare principale pentru ficat am putea menționa următoarele:
- Alcool
- Grăsimi rele
- Sare excesivă
- Excesul de zahăr
- Alimente prăjite și aditivi
- Carne crudă sau pește
- Consumul excesiv de alimente
- Consumul de alimente conservate prost
- Manipularea produselor chimice
Alcool: dăunător pentru ficat
După cum probabil știți, băuturile alcoolice sunt una dintre cele mai nocive lucruri din punctul de vedere al afectării hepatice. Alcoolul absorbit în sânge la nivelul stomacului şi al intestinului subţire ajunge peste tot în corp şi provoacă, asupra diferitelor organe şi funcţii ale organismului, efecte cu atât mai intense cu cât este mai mare cantitatea ingerată.
În plus, excesul de alcoolul deteriorează celula hepatică, diminuînd obținerea de oxigen, vitamine, minerale și nutrienți la acest nivel, ceea ce face ca corpul nostru să nu funcționeze normal.
Pe lângă alcool, putem include de asemenea, în obiceiurile nesănătoase pentru ficat fumatul și consumul de droguri. Tutunul și drogurile sunt toxice pentru organism și pentru ficat.
Alimentele interzise pentru ficat: grăsimi
Ficatul suferă foarte mult atunci când încearcă să digere alimente grase, în special pe cele de origine animală. Orice persoană care suferă de probleme hepatice sau orice persoană sănătoasă care dorește să aibă grijă de sănătatea ficatului său ar trebui să limiteze cât mai mult consumul de produse grase. În cadrul acestui grup de alimente periculoase pentru ficat se numără cele bogate în colesterol, precum:
- Carne roșie
- Unt
- Creveţi
- Smântână
- Gălbenuş de ou
- Maioneză
- Produse de patiserie
- Unele produse lactate
În cazul în care doriți să consumați carne sau produse lactate, este întotdeauna preferabil să optați pentru acele produse cu un minim de grăsimi, cum ar fi carne slabă sau produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi. La rândul său, este recomandat să se opteze pentru produse naturale și produse de origine organică, nu cele rezultate de la animalele crescute într-un mod neecologic.
Grasimi bune
Pe de altă parte, nu toate grăsimile sunt rele, de fapt, în multe cazuri grăsimile sunt esențiale pentru sănătatea ficatului. Printre grăsimile sănătoase pe care trebuie să le introduceți fără nici o teamă în dieta dvs. sunt:
- Uleiul de măsline
- Avocado
- Pește albastru
- Semințe
- Fructe uscate
Alimente dăunătoare pentru ficat: sare
În mod frecvent persoanele care au o problemă cu ficatul au retenție de lichide în organism. Cu cât mai puțină apă rețineți în organism cu atât mai puține pastile diuretice veți fi nevoiți să luați. Dacă luăm în considerare faptul că sarea este un element care favorizează acest lucru, vom concluziona că, dacă doriți să aveți grijă de acest organ, este important să limitați cât se poate de mult consumul de sare. Uneori consumăm sare fără să știm. Multe dintre alimentele prelucrate au sare ascunsa în cantități foarte mari. Prin urmare, alimentele la care trebuie să fim atenți sunt următoarele:
- Cârnați
- Preparate din carne
- Produse sărate
- Fructe uscate sărate
- Capere
- Măsline
Zahărul alimentar, toxic pentru ficat
Consumul alimentelor bogate în zaharuri rafinate duce la o creștere a greutății corporale, care este sintetizată de ficat. Acestea produc niveluri foarte mari de insulină care nu sunt benefice persoanelor cu obezitate, menopauză, diabet sau hipertensiune arterială. Cele mai indicate sunt dulciurile naturale cum ar fi fructele.
În mod similar, nu se recomandă utilizarea îndulcitorilor artificiali, cum ar fi aspartamul, sucraloza sau zaharina, deoarece dăunează ficatului bolnav.
Alimente care dăunează ficatului
Printre alimentele care sunt deosebit de dăunătoare pentru ficat sunt cele gătite într-un mod care influențează negativ funcțiile ficatului. În general, ar trebui să evitați alimentele gătite, cum ar fi:
Produse prefabricate
Produsele prefabricate sunt dăunătoare ficatului deoarece conțin o cantitate mare de conservanți, zaharuri, grăsimi și alți aditivi, care odată ajunși în interiorul organismului, ficatul trebuie să îi filtreze și să îi elimine. În cadrul acestui grup am putea include următoarele produse:
- Produse de patiserie
- Fursecuri
- Produse de cofetărie
- Foietaje
- Creme și sosuri gata preparate
- Produse conservate
- Supe instant
Alimente prăjite
Alimentele din carne, prăjite, sau la cuptor generează unele toxine care fac ca ficatul să muncească din greu pentru a le elimina. Atunci când un aliment este ars, acesta eliberează acrilamidă, o substanță care sa dovedit a provoca cancer. Cel mai potrivit mod de a găti este aburitul, fierberea sau grătarul.
Carne brută
Carnea semi-crudă sau brută poate conține microorganisme care provoacă infecții ale ficatului. Prin urmare, trebuie să nu consumați niciodată carne crudă fără să fie testată împotriva microorganismelor.
Activități dăunătoare pentru ficat
Printre activitățile care sunt dăunătoare ficatului regăsim:
– Mâncatul excesiv
– Lipsa mestecatului sau mestecatul rapid
– Reutilizarea produselor alimentare (reîncălzirea alimentelor)
– Consumul de fructe și legume nespălate care conțin pesticide cancerigene sau dăunătoare
– Manipularea produselor chimice (contactul sau inhalarea unor produse cum ar fi metalele grele)
– Consumul de mâncăruri slab conservate (alimente susceptibile de contactul cu bacterii, cum ar fi salmonela, listeria, enterobacteria etc.)
Alți factori care afectează ficatul
În plus față de alimentația necorespunzătoare, există o serie de factori care provoca leziuni hepatice. Printre aceștia includem:
- Utilizarea de medicamente fără prescripție medicală sau ingestia necontrolată a medicamentelor.
- Împărțirea seringilor cu alte persoane sau a obiectelor de uz personal, cum ar fi periuțele de dinți sau lamele de ras
- Contact sexul neprotejat
- Anumite anomalii genetice, cum ar fi hemocromatoza sau boala lui Wilson