Home Sănătate, Nou Calcifiere aortă abdominală: ce este, simptome, cauze și tratament?
NouSănătate

Calcifiere aortă abdominală: ce este, simptome, cauze și tratament?

Pereţii arterelor sunt alcătuiți din trei straturi caracteristice: stratul interior, care este în contact cu sângele (tunica intima), stratul muscular mediu (tunica medie) și stratul conjunctiv exterior (tunica adventitia). În aceste straturi, în special în straturile interioare și mijlocii, din cauza diferitelor procese de boală, se formează formațiuni dure, pe care le numim calcifieri. Dar ce sunt de fapt aceste calcifieri ale aortei abdominale? Haideți să aflăm!

Calcifierea aortei – informații generale

Calcifierea arterei abdominale este o depunere de săruri de calciu în pereții vaselor prin care circulă sângele arterial în miocard. Este o boală care scade elasticitatea arterei și îngreunează circulația sângelui, provocând simptome precum dureri în piept și oboseală ușoară, pe lângă creșterea riscului de complicații grave, cum ar fi atac de cord sau accident vascular cerebral.

Deși aceasta este o boală gravă, în unele cazuri, tratamentul poate ajuta chiar să vindece calcificarea și să prevină reapariția acesteia.

Pe lângă calcifierea aortei, poate apărea o situație cunoscută sub denumirea de calcifiere ateromatoasă, în care acumularea de calciu se unește cu o depunere de grăsime, fiind mai frecventă la persoanele cu o creștere necontrolată a colesterolului.

Calcificarea arterelor reprezintă un factor de risc independent pentru dezvoltarea sindromului coronarian acut. Prevalența exactă a acestei afecțiuni este necunoscută. Potrivit unor studii selective, s-a dovedit că în rândul femeilor sănătoase cu vârsta peste 40 de ani, calcificarea vaselor inimii apare în 11,2% din cazuri. În rândul bărbaților, prevalența patologiei este mai mare. Calcificarea coronariană este adesea combinată cu calcificarea aortei și arterelor organelor interne.

Principalele simptome

Simptomele calcificării aortei sunt nespecifice, dar de obicei pot apărea:

  • Creșterea frecvenței urinare;
  • Amețeli la ridicarea în picioare sau în timpul mersului;
  • Durere în piept sau abdomen, în principal în timpul efortului fizic;
  • Oboseală ușoară;
  • Palpitații cardiace;
  • Umflarea picioarelor, gleznelor și picioarelor.

Cauze

În cardiologia modernă, există discuții despre factorii etiologici care determină calcifierea. S-a stabilit că depunerea sărurilor de calciu poate începe la tineri (20-30 de ani) care nu prezintă nicio boală cardiovasculară. Motivele acestor modificări asimptomatice o reprezintă în principal diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, hipercolesterolemia, alcoolul, fumatul, excesul de greutate sau eventual tratamentul pentru hipertensiunea arterială, dacă este prezentă.

Diagnostic

Diagnosticul calcifieri arterei necesită controlul unui chirurg vascular (de cel puțin de 2 ori pe an) și, de asemenea, efectuarea unei tomografii cu substanță de contrast, precum și un doppler al membrelor inferioare și vaselor gâtului.

Tratament

Tratamentul calcifieri aortei trebuie să fie făcut întotdeauna sub îndrumarea unui medic cardiolog, dar de obicei include utilizarea unor medicamente pentru controlul colesterolului și eliminarea factorilor de risc. Ei bine, în acest caz, pacientul ar trebuie să renunțe la fumat și să adopte un plan de dietă serios. De asemenea, pe lângă schimbarea stilului de viață, este important să aleagă mai degrabă activitatea fizică aerobă, decât gimnastica pasivă.

Comentarii pe Facebook
Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!