Ca părinți, de multe ori ne este teamă că cantitățile de alimente pe care le consumă copii noștri nu sunt suficiente. De aceea, noi suntem mai tot timpul pregătiți să le oferim copiilor vitamine, crezând că fără acestea nu se vor dezvolta cum trebuie, că nu vor avea energie, sau că nu vor suficient de inteligenți când vor deveni adulți. Dar chiar au nevoie copii noștri de suplimente cu vitamine, de fapt? Dacă da, când trebuie să le administrăm aceste vitamine? Să aflăm împreună răspunsul la această întrebare!
Cuprins
Ce sunt vitaminele?
Vitaminele sunt substanțe organice de care organismul are nevoie pentru a funcționa la capacitate maximă. Ele intervin în reacții chimice esențiale pentru a garanta creșterea și dezvoltarea corectă a celulelor. De aici și marea importanță pentru copii proaspăt veniți pe lume. Se găsesc în mod natural în alimente și cel mai recomandat mod de a le obține este printr-o alimentație echilibrată.
Au nevoie copii de suplimente cu vitamine?
De obicei, bebelușii nu au nevoie de o sursă suplimentară de vitamine, deoarece primesc tot ce au nevoie din laptele matern, laptele artificial și din prima hrănire. La vârsta de un an, bebelușii încep să mănânce alimente obișnuite, așa că dacă au un aport de alimente diversificate și adecvate vârstei, nu este nevoie să recurgă la suplimente alimentare. În general, toți copiii care au o dietă bogată în legume, fructe, grăsimi sănătoase, produse lactate, carne, pește, ouă, leguminoase și în proporții potrivite, aceștia primesc cantitatea adecvată de vitamine de care au nevoie. În plus, dacă fiecare copil primește doza necesară prin alimentație și mai ia un supliment de vitamine, acestea pot depăși limita necesară pentru zi și pot avea un efect toxic asupra organismului său, datorită ingerării unor doze mult prea mari. În cazul vitaminelor liposolubile, acest risc este mai mare, deoarece acestea se acumulează în ficat și în grăsimea corporală. Prin urmare, începerea unei alimentații echilibrate încă din momentul introducerii alimentelor solide (la vârsta de 6 luni) și stabilirea timpurie a unor obiceiuri alimentare sănătoase, sunt elemente cheie în succesul sănătății viitoare a copiilor și adolescenților noștri, în ciuda multitudinii de suplimente care există pe piață.
Când au nevoie copii de vitamine?
Există și copii care au anumite deficiențe previzibile de vitamine și, de aceea, este important să le cunoaștem pentru a-i ajuta să le prevină. Medicii pediatrii se referă, de exemplu, la următoarele grupuri:
- Copii care au fost născuți prematur, precum și bebelușii care răcesc foarte mult, sau care au suferit boli grave, răni și intervenții chirurgicale sau șocuri emoționale severe, sau cei care petrec puțin timp în aer curat.
- Cei care urmează o dietă vegană sau vegetariană, sau diete alternative. Acești copii pot avea nevoie de suplimente de vitamine și minerale.
- Copii care sunt deosebit de selectivi în alimentația lor, care mănâncă doar câteva alimente, care de exemplu refuză fructele și legumele.
- Bebelușii care sunt alăptați exclusiv sau hrăniți cu lapte artificial ar putea avea nevoie să primească suplimente de vitamine.
Trebuie să ne amintim întotdeauna că suplimentele alimentare trebuie întotdeauna supravegheate de un specialist.
Ce vitamine trebuie administrate copiilor care au deficiențe?
Deficiențele pot avea un impact negativ asupra creșterii corporale și dezvoltării mentale a copilului. Prin urmare, medicul pediatru trebuie să evalueze deficiența și să prescrie o rețetă de suplimente pentru copii. Aceasta din urmă poate include următoarele:
Vitamina D
Vitamina D este foarte importantă pentru metabolismul osos și pentru sistemul imunitar, fiind activată prin expunerea la lumina soarelui. Carența sau deficitul de vitamina D are ca efect apariția infecțiilor, demineralizarea osoasă cu apariția deformărilor scheletale la copii (rahitism).
Vitamina K
Vitamina K este, de exemplu, importantă pentru promovarea corectă a coagulării sângelui care, în caz de deficiență în primele etape ale vieții, poate da naștere unui risc de sângerare.
Vitamina A și E
Vitaminele A și E sunt, totuși, fundamentale pentru integritatea pielii și a membranelor mucoase, precum și a ficatului: un aport inadecvat poate favoriza apariția unei patologii cutanate, infecții și tulburări și funcționarea proastă a ficatului.
Vitamina C
Este una dintre vitaminele esențiale pentru copii în ceea ce privește întărirea sistemului imunitar și pentru protejarea celulelor de radicalii liberi. Dacă s-a constatat deficitul de vitamina C la copii, încep să apară repercursiuni asociate cu iritabilitatea, durerea la mișcare, încetinirea dezvoltării normale și chiar anorexia sau anemia.
Fier
Fierul este fundamental în special pentru producerea de globule roșii și pentru dezvoltarea cognitivă normală a copiilor, iar în caz de carență se observă o creștere lentă și întârzieri de dezvoltare la copii, precum și o scădere a performanțelor intelectuale.
Zinc
Zincul este important nu numai pentru pielea, părul, unghiile și vindecarea rănilor, ci și pentru susținerea sistemului imunitar al copiilor. Acest lucru previne infecțiile și bolile. De asemenea, este necesar pentru metabolism. Iar în caz de deficit de zinc la copii, pot să apară urmări negative importante, cum ar fi: întârzierea creșterii, rezistență scăzută la infecții și multe altele.
Probiotice
Probioticele, sunt „microorganisme bune” care trăiesc în intestin și susțin digestia, dar și sistemul imunitar. Sunt instalate acolo în primele luni de viață, prin laptele matern și alimentație, iar carența lor are ca urmare o alterare a florei intestinale. În astfel de cazuri, se recomandă suplimentarea cu probiotice în copilărie.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.