Temperatura normală a corpului variază întotdeauna de la o persoană la alta. În medie, valoarea este puțin mai mare pentru femei decât pentru bărbați. Persoanele supraponderale tind și ele să aibă o temperatură mai ridicată, dar la tineri valoarea este de obicei sub medie. Cu toate acestea, temperatura corpului începe să scadă în timpul somnului sau odată cu sosirea sezonului rece. Dar chiar și așa, este normal să avem o temperatură a corpului de 35.4 °C-35.5 °C-35.6 °C, de fapt? Să aflăm răspunsul din materialul următor!
Cuprins
Ce indică temperatura corpului?
Temperatura corpului ne permite să evaluăm eficiența termoreglajului care are loc în corpul uman pe baza modificărilor temperaturii mediului și a intensității activității desfășurate. Pentru știința noastră, termoreglarea, sau termometrul intern care menține temperatura stabilă, depinde de sistemul nervos parasimpatic, în special de hipotalamus, în colaborare cu sistemul endocrin. Să luăm următorul exemplu: când este cald, pentru a preveni supraîncălzirea excesivă a corpului, hipotalamusul și glandele endocrine, independent de voința noastră, vor începe să ne facă să transpirăm. Acel lichid are exact scopul de a scădea temperatura corpului. Dacă, dimpotrivă, suntem expuși la temperaturi scăzute, vom începe să tremurăm, pentru că acele frisoane servesc termogenezei, adică sunt spasme musculare involuntare care produc căldură.
Când și unde se măsoară temperatura corpului?
Temperatura se măsoară de 2 ori pe zi – dimineața, pe stomacul gol și seara, înainte de ultima masă, în unele cazuri la fiecare 2-3 ore.
Temperatura centrală a corpului este măsurată în rect, în canalul auditiv extern și în gură. Într-o unitate medicală, este posibil să se măsoare temperatura în lumenul esofagului, în nazofaringe și în vezică. Temperatura periferică poate fi măsurată pe frunte sau pe axile.
Temperatura corpului de 35.4 °C-35.5 °C-35.6 °C: este normală?
Răspunsul este unul negativ: o temperatură a corpului de 35,4 °C, 35,5 °C sau 35,6 °C (95,7 °F, 95.9 °F sau 96 °F) nu este normală. Temperatura normală a corpului unei ființe umane adulte variază între 36,5 și 37 de grade Celsius. Dacă temperatura este situată între 35 °C și 36 °C, trebuie să fim atenți pentru că s-ar putea să ne confruntăm cu un caz de hipotermie, deși acestea sunt valori nu departe de limita normală. De obicei vorbim despre posibila hipotermie când avem sub 36 de grade Celsius.
Cu toate acestea, trebui să facem o distincție între temperatura centrală a corpului (menținută în organele interne și vasele centrale la 36,1 °C – 38,2 °C) și temperatura țesuturilor noastre periferice (extremități, suprafața corpului) – în mod normal este cu câteva zecimi de grad mai mică decât temperatura centrală. În general, o temperatură corporală normală a unui adult, dacă este măsurată în cel mai obișnuit mod, adică la axilă, poate varia aproximativ de la 35,2 °C la 36,9 °C.
Temperatura corpului de sub 35.6 °C la copii: este normală?
O temperatură de 35,4 °C, 35,5 °C sau 35,6 °C (95,7 °F, 95.9 °F sau 96 °F) la copii nu este normală și ar trebui să îl ducem de urgență la un consult medical sau să încercăm să îi creștem temperatura corpului. O temperatură normală a corpului pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 10 ani, variază între 35,5 și 37,5 °C atunci când este măsurată pe cale orală.
Copiii tind să aibă temperaturi corporale similare cu cele ale adulților, dar uneori nou-născuții și copiii foarte mici au intervale mai mari decât adulții, mai ales dacă măsurarea se face în axile sau în urechi.
Acest lucru se întâmplă deoarece copiii mici au o suprafață corporală mai mare în raport cu greutatea corporală și corpurile lor au un metabolism mai activ care generează căldură.
Considerente generale:
Temperatura măsurată în gură (orală)
O temperatură orală de 35.4 °C-35.5 °C – 35,6 °C este un pic mai scăzută și ar trebui să mergem la medic sau să încercăm să creștem temperatura corpului. Temperatura orală poate fi măsurată la toți pacienții, cu excepția celor care sunt în stare de inconștiență, care suferă de tulburări psihice, convulsii, boli ale nasului, gurii sau gâtului și la copii cu vârsta de sub 6 ani.
Temperatura măsurată la sub braț (axilar)
Temperatura măsurată la subsuoară este în mod natural cu aproximativ jumătate de grad mai mică decât temperatura orală și asta datorită pielii. O temperatură la subsuoară sau axilă de 35,4 °C, 35,5 °C sau 35,6 °C, este un pic mai scăzută și ar trebui să încercăm să creștem temperatura corpul. Anumiți copii au temperaturi axilare constante sub 36 °C (96,8 °F), ceea ce este un lucru normal pentru aceștia. Acest aspect este cunoscut sub numele de hipotermie fiziologică.
Temperatura măsurată în anus (rectală)
O temperatură rectală de 35,4 °C, 35,5 °C sau 35,6°C (95,7°F, 95.9°F sau 96°F) este destul de îngrijorătoare și trebuie să luăm legătura de urgență cu un medic, sau să încercăm să ne restabilim temperatura normală a corpului. Rezultatul temperaturii rectale tinde să fie cu 0,5 °C – 0,7 °C mai mare decât temperatura orală, astfel încât, un astfel de rezultat nu este cu siguranță unul normal. Verificarea temperaturii rectale este recomandată în cazul pacienților cu vârsta de sub 6 ani.
De ce scade temperatura corpului?
Uneori temperatura corpului scade brusc. Acest lucru poate indica o boală existentă sau în curs de dezvoltare în organism. Temperatura redusă a corpului este considerată a fi o temperatură egală cu 35,5 °C și mai scăzută. Principala cauză a temperaturii scăzute este hipotermia. Cu toate acestea, dacă o astfel de temperatură persistă mult timp, aceasta poate indica diferite boli sau o perioadă de exacerbare a acestora. Doar un medic poate identifica cauza adevărată și poate prescrie un tratament adecvat. O scădere a temperaturii corpului la 32 °C provoacă frisoane, dar nu reprezintă un pericol foarte grav. Temperaturile sub 25 °C sunt critice, dar unii oameni reușesc să supraviețuiască la astfel de temperaturi.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.