Cel mai probabil, ați auzit vorbindu-se despre o persoană că a fost acuzată de crimă sau de omor și, cu siguranță nu ați știut semantica acestor termeni juridici. Prin urmare, în acest articol vă explicăm care este diferența dintre crimă și omor.
Înainte a de a vorbi despre, ceea ce le deosebește termenul omor de termenul crimă trebuie menționat faptul că ei au un singur factor în comun: infracțiunea. Rezultatul comportamentului este același – moartea unei persoane. În baza informațiilor colectate de la locul faptei sunt stabiliți parametrii prin care se realizează diferențierea dintre cei doi termeni, iar apoi se stabilește durata pedepsei pentru comiterea infracțiunii.
Este considerată o crimă (omor sau asasinat) atunci când actul provoca moartea unei alte persoane în conformitate cu oricare dintre următoarele circumstanțe:
- a)cu premeditare;
- b)din interes material;
- c)pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la tragerea la răspundere penală sau de la executarea unei pedepse;
- d)pentru a înlesni sau a ascunde săvârșirea altei infracțiuni;
- e)de către o persoana care a mai comis anterior o infracțiune de omor sau o tentativa la infracțiunea de omor;
- f)asupra a doua sau mai multor persoane;
- g)asupra unei femei gravide;
- h)prin cruzimi.
Dacă judecătorul responsabil cu judecarea cazului consideră că este posibil să fi existat vreuna dintre aceste ipoteze în infracțiune sau toate cele trei în același timp, fapta va fi încadrată la crimă.
Știind acest lucru, putem spune că principala diferență între omor și crimă constă în faptul că infracțiunea este considerată omor atunci când nu include oricare dintre împrejurările menționate în paragraful precedent și, în compensație, crima este încadrată în baza acestora.
Omorul se referă la simplul act de ucidere a unei ființe umane, care devine clasificat drept omucidere. Un act de a dăuna unui individ în apărarea lui sau a unui membru al familiei care conduce la moartea lui se clasifică drept omucidere și nu crimă.
Întrebarea care apare este dacă omuciderea a fost voluntară sau involuntară. Se consideră voluntară atunci când infracțiunea a fost provocată cu intenție, dar fără a ajunge la înșelăciune. Pe de altă parte, omuciderea involuntară este stabilită atunci când moartea unei persoane este cauzată fără intenție, cum ar fi cazul unui accident rutier. De asemenea, distingem așa-numitul omor din neglijență, atunci când moartea unei persoane are loc din cauza unei greșeli sau a unei neglijențe.
Și, bineînțeles, o altă diferență majoră dintre omor și crimă constă în durata pedepsei pentru comiterea infracțiunii.
- În cazul pedepsei pentru omor poate varia de la 15 până la 25 de ani, în funcție de faptă.
- Crima este ceva mult mai gravă și, prin urmare, pedepsele pot fi foarte mari.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.