Home Cultural Care este diferența dintre etică și deontologie?
Cultural

Care este diferența dintre etică și deontologie?

Urmareste-ne pe Google News

Sigur ați auzit vorbindu-se despre „etică” și „deontologie”. Acești termeni pot părea identici, însă, cu toate acesta, au sensuri diferite. Prin urmare, în cele ce urmează vă vom explica cum să faceți diferența între etică și deontologie!

Etica și deontologia au într-adevăr sensuri diferite, primul vizează studierea comportamentului uman în sensul conduitelor, atitudinilor, obiceiurilor sale pentru a asigura și a valorifica personalitatea sinelui, în timp ce al doilea tinde să studieze importanța omul în sensul îndatoririlor sale, obligațiilor și proiectelor sale în ceea ce privește subiecții în cauză.

Se întâmplă că etica și deontologia să fie confundate, dar au sensuri diferite, deoarece etica este mama deontologiei, iar cea din urmă este o ramură a primeia, din punct de vedere etic persoanele pot fi înnăscute sau vor dobândi în funcție de caracterul și conduita fiecăruia, de exemplu, etic poate fi un individ vorbăreț sau unul introvertit, iar deontologic poate fi un jurnalist sau un polițist care completează un astfel de profil al deontologiei, sau de exemplu un medic, care respectă deontologia profesională atunci când își desfășură activitatea într-un mod sănătos, durabil, firesc. Prin urmare, etica și deontologia au o relație orientală din punctul de vedere al viziunii lor.

Etica – Definiție

Cuvântul Etică provine din grecescul “Etos”, care se referă la comportamentul și caracterul unui individ și la modul său de a fi în general. Aceasta este astăzi o ramură a filozofiei care studiază setul de standarde morale care influențează acțiunile noastre și fundamentul lor. În unele moduri, știința moralității încearcă să definească ceea ce este bine și ceea ce este rău. Scopul eticii este de a defini comportamentul bărbaților pentru a obține o societate ideală și fericirea tuturor.

Deontologia – Definiție

Deontologia, este compusă din doi termeni grecești “deontos” care înseamnă “datorie, obligație” și “logos”, “știință”. Este o ramură a eticii care pune bazele îndatoririlor unei persoane în funcție de moralitate. Deontologia se aplică lumii profesionale prin stabilirea unei serii de reguli și îndatoriri cărora li se supun membrii aceleiași asociaţii profesionale din ramura de activitate. Spre deosebire de etica profesională, care definește ceea ce un anumit individ consideră că este corect moral în profesia sa, deontologia profesională este un cod de conduită care se aplică tuturor profesioniștilor.

4.8/5 - (5 votes)

Author

ThePOC

error: Content is protected !!