Melcii sunt un fel de mâncare foarte sănătoasă și bogată în proteine. Principalele specii folosite la gătit sunt melcul de Burgundia (sau Gros Blanc), Helix pomatia și melcul Helix aspersa. Înainte de a putea degusta aceste gastropode delicioase, sunt necesari câțiva pași esențiali, printre care: hrănirea, curățarea și fierberea. În cele urmează, vă vom explica pas cu pas cum să curățați și să gătiți melcii.
Cuprins
Cum se curăță și se gătesc melcii vii?
Pentru a asigura o curățare și o gătire eficientă a melcilor vii, este indicat să urmați acești pași:
1. Eliminarea deșeurilor și postul negru
Melcii își golesc tractul digestiv în 48 de ore. Ideal ar fi să îi hrăniți cu făină timp de 4 până la 5 zile, astfel încât să elimine orice substanță ingerată care poate fi dăunătoare sănătății dumneavoastră. Apoi, trebuie să-i puneți într-o ladă, de preferință agățată, și să îi lăsați nemâncați timp de 1 săptămână. Puteți pune sare pe margine, astfel încât să nu scape.
2. Curățarea melcilor
Spălați bine melcii în apă sărată și oțet, frecându-i și verificându-i rând pe rând. Eliminați-i pe cei care sunt ghemuiți adânc în cochilii lor, deoarece sunt morți.
Scufundați-i 5 minute în apă clocotită sărată și oțet, astfel încât melcii să secrete tot mucusul. Scoateți-i, scurgeți-i, apoi clătiți-i. Scoateți melcii din cochiliile lor cu ajutorul unei scobitoare. Apoi, îndepărtați-le cu o foarfecă partea negricioasă (intestinul) a cozii (și ficatul animalului).
3. Gătirea melcilor
Fierbeți puțină apă, odată ce dă în fiert, adăugați melcii. Micșorați flacăra și fierbeți-i la foc mic, acoperiți, timp de 45 de minute până la 1 oră pentru Helix aspersa și 2:30 de minute pentru melcii de Burgundia. Apoi, puneți-i sub un jet de apă rece și scurgeți-i.
Melcii pot fi apoi gătiți în multe moduri diferite, în funcție de tradiție și rețete locale. Jucați-vă experimentând și inventând multe rețete noi pe bază de melci!
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.