Limba și limbajul sunt doi termeni diferiți, care sunt confundaţi adesea în mod eronat. Drept urmare, în acest articol vă prezentăm care este diferența dintre limbă și limbaj, precum și care sunt caracteristicile acestora.
Cuprins
Ce este limba?
Limba reprezintă un sistem abstract, complex, de comunicare verbală între oameni. Ea este un sistem închegat de semne (cuvinte) si de reguli gramaticale stabilite social-istoric în raport cu individul, pe scurt, este un dat obiectiv. Persoanele care vorbesc aceeași limbă formează o comunitate lingvistică. Asta înseamnă că persoanele formează un popor, o comunitate sau un grup care folosesc același mijloc pentru a comunica și/sau pentru a se exprima. De exemplu, comunitatea care alcătuiește România folosește ca mijloc de comunicare limba română.
Ce este limbajul?
Limbajul este un sistem de comunicare alcătuit din sunete articulate, specific oamenilor, prin care aceștia își exprimă gândurile, sentimentele și dorințele precum; limbă, grai etc. Pe scurt, limbajul este procesul de exprimare a ideilor și sentimentelor prin mijlocirea limbii. El reprezintă instrumentul necesar al gândirii.
Limbajul reprezintă totalitatea semnelor și sunetelor care alcătuiesc limba. Spre exemplu, limbajul franțuzesc, italienesc sau românesc nu poate fi vorbit, cu toate acestea folosim cuvinte românești, italienești sau franțuzești pentru a comunica.
Care este diferența dintre limbă și limbaj?
Principala diferență este aceea că limbajul include capacitatea oamenilor de a învăța una sau mai multe limbi străine.
Limba este un sistem abstract, a cărui funcție principală este comunicarea, care reprezintă strict ceea ce se vorbește. Ea este folosită pentru a comunica, este învățată la naștere și este împărtășită la rândul său cu o întreagă comunitate.
Limbajul se referă la cuvintele folosite în cadrul unei limbi, despre cum se folosesc acestea, cum se scriu, și cum se pronunță, pentru a arăta adevăratele intenții. În cadrul vorbirii limbii române se poate folosi un limbaj colocvial sau un limbaj formal, în funcție de circumstanțe.
Să luăm un exemplu; cuvântul măr se pronunță și se aude diferit în fiecare limbă (marzo, mars, marzo, etc.). Limbajul, în sine, este cel care stabilește normele ortografice sau gramaticale ale fiecăror cuvinte.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.