Motoarele cu invertor și motoarele cu inducție, se găsesc în principal pe mașinile de spălat vase, frigidere, congelatoare, pompe de căldura, aparate de aer condiționat etc. Aceste tipuri de motoare diferă în ceea ce privește proiectarea și principiul lor de funcționare. Au propriile lor caracteristici, avantaje și dezavantaje. De aceea, în cele ce urmează vom vedea care este diferența dintre aceste două motoare!
Cuprins
Ce este un motor cu inducție?
Motorul cu inducție, denumit adesea motor asincron, este un motor care funcționează pe baza inducției electromagnetice.
Principiul de funcționare presupune interacțiunea celor trei faze, creând un câmp magnetic rotativ în miezul motorului. Rotorul acționează ca un conductor în acest câmp, inducând astfel un curent care generează o forță magnetică și face motorul să se rotească.
Motorul cu inducție funcționează exclusiv cu curent alternativ și nu are nevoie de conexiuni între stator și rotor, deoarece transferul de energie dintre aceste circuite se realizează prin inducție electromagnetică. Așadar, rotorul nu este conectat prin perii colectoare și, prin urmare, nu necesită costuri mari de întreținere, asamblare sau de producție. Construcția sa este de asemenea simplă, unde statorul și rotorul au o axă comună.
Ce este un motor cu invertor?
Un motor cu invertor, este un motor echipat cu cea mai modernă tehnologie care permite producerea de curenți și tensiuni alternative. Acest lucru se face de la o sursă de energie electrică care are o tensiune sau o frecvență diferită. Aceasta din urmă rotește motorul prin inducție magnetică, permițând controlul flexibil al vitezei. Prin urmare, aceste motoare nu folosesc perii colectoare (cărbuni) și curelele de transmisie, oferind o transmisie directă. Acest lucru rezultă că conțin mai puține piese care sunt susceptibile la uzură și, prin urmare, sunt mai durabile.
În plus, deoarece motoarele cu invertor funcționează într-un mod mult mai eficient, produc mai puțină căldură și mai puțin zgomot decât motoarele tradiționale.
Aceste motoare se găsesc pe mai multe aparate electrocasnice precum mașini de spălat vase, uscătoare, mașini de spălat rufe, congelatoare, frigidere, pompe de căldură și aparate de aer condiționat. În cele din urmă, ele se regăsesc și pe sistemele de gătit al anumitor categorii de cuptoare. etc.
Alegerea unui aparat electrocasnic dotat cu motor invertor implică costuri de achiziție mai mari, însă poate să reprezinte cea mai bună alegere, asta din cauza economiilor de energie și a rezistenței sale mult mai îndelungate.
Care este diferența dintre motorul cu inducție și motorul cu invertor?
Atât motorul cu invertor, cât și cel cu inducție sunt economice și silențioase. Ceea ce le diferențiază este modul lor de funcționare. De exemplu: motorul cu invertor creează un câmp magnetic cu ajutorul magneților. Această energie este produsă în rotorul care antrenează tamburul dispozitivului. În ceea ce privește funcționarea motorului cu inducție, forța acționează tangențial asupra rotorului său și creează cuplu. Acesta din urmă împinge conductoarele rotorului. La rândul său, acesta începe să se miște spre câmpul magnetic rotativ. Prin urmare, acest motor va funcționa pe baza tensiunii care se aplică pe rotor.