O dietă sănătoasă ar trebui să includă usturoiul ca aliment nutritiv. Alimentul sau condimentul susține flora intestinală, elimină gazele și favorizează digestia, precum și ameliorează și vindecă apendicita, stopând diareea și acționează că un laxativ în caz de constipație. Toate aceste virtuți fac ca usturoiul să fie recomandat în prevenirea cancerului de colon și de stomac. Dar cum să-l folosiți pentru a beneficia de toate aceste aceste avantaje pentru sănătatea gastrointestinală? Indiferent de preferințele personale, pentru ca acesta să-și dezvolte toate efectele terapeutice, ar trebui să consumați regulat doar o anumită cantitate din acesta.
Usturoiul – un bun aliat al sistemului gastro-intestinal
Usturoiul favorizează digestia prin stimularea florei intestinale; de fapt, conținutul său ridicat de prebiotice ajută la hrănirea și înmulțirea florei bacteriene intestinale („bacteriile bune”). Fibrele sale previn balonarea, iar proprietățile lor laxative sunt eficiente in combaterea constipației.
De asemenea, compușii de sulf din usturoi au proprietăți germicide și astfel acționează împotriva diverșilor paraziți din intestinele noastre fără a ataca bacteriile intestinale benefice. Se spune că usturoiul stimulează digestia. Un studiu recent sugerează chiar că usturoiul previne creșterea celulelor canceroase la pacienții cu cancer de colon.
Cum să folosiți usturoiul pentru a vă îmbunătăți sănătatea gastrointestinală?
Pentru a beneficia pe deplin de efectele nutritive ale usturoiului, se recomandă consumul a aproximativ 4 g pe zi, sau echivalentul a unui cățel, de preferat crud și strict organic.
Pentru a promova digestia cu usturoi, pur și simplu eliminați germenul prezent în fiecare cățel de usturoi.
Dacă suferiți de balonare, gaze sau dureri de stomac, infuzia de usturoi vă poate fi mare ajutor. Pentru a-o pregăti, puneți câțiva căței de usturoi în apă și fierbeți-i câteva minute. Apoi strecurați lichidul și adăugați puțină miere în el pentru a-l îndulci, asta dacă doriți. Beți această infuzie după mese pentru a promova digestia și pentru a vă calma stomacul iritat.
În ceea ce privește respirația urât miroasitoare, pentru a-o neutraliza, mestecați 2 sau 3 boabe de cafea, câteva boabe de anason sau chimen, niște cardamom (…), sau chiar un măr sau o crenguță de pătrunjel. Fără a fi nevoie să folosiți dulciuri și gumă de mestecat, adesea pline de aditivi nocivi pentru sănătate.
Dacă nu vă place gustul puternic al usturoiului crud, nu vă faceți griji! Usturoiul este disponibil și sub formă de ulei, pudră și capsule, pe care le puteți consuma în combinație cu diferite alimente, precum salate, supe, iaurturi, smoothie-uri, shake-uri etc.
Atenție, pentru a evita iritarea pereților intestinali, este mai bine să nu exagerați cu cantitatea de usturoi ingerată. Trebuie evitat în cazul în care suferiți de gastrită, ulcer peptic, anemie. Este bine de știut că usturoiul are, de asemenea, un efect de subțiere a sângelui și, prin urmare, poate crește efectul medicamentelor de subțiere a sângelui, cum ar fi aspirina. Oricine suferă de tulburări de coagulare a sângelui ar trebui să evite consumul excesiv de usturoi.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.