Home Diverse, Stil de viata Care este diferența dintre regret și remușcare?
DiverseStil de viata

Care este diferența dintre regret și remușcare?

Urmareste-ne pe Google News

Regretul și remușcarea sunt două lucruri care fac parte din viața noastră de zi cu zi, practic nu există om care să nu experimenteze unul dintre aceste sentimente. De obicei asociem cuvântul “regret” cu “remușcare”, deoarece ambii termeni se referă la un anumit sentiment de nemulțumire sau de vină deși au particularități semantice diferite, deci există o oarecare diferență între acești termeni. În acest articol vă explicăm care este diferența dintre regret și remușcare.

Regret

Cuvântul regret se referă la o emoție negativă care provine dintr-o reflecție conștiincioasă asupra unor evenimente din trecut. Regretele sunt adesea simțite în paralel cu alte emoții, cum ar fi tristețea, melancolia, depresia, părerea de rău, etc.

Regretul se poate raporta la o persoană, la o situație, la o acțiune comisă sau necomisă (regretul că nu a realizat ceva anume). Regretul este o formă de dorință de a ne întoarce în trecut, fie pentru că ne dorim să fie ca înainte, fie pentru că ne-am dori să putem schimba o anumită acțiune din trecut. Există o oarecum durere sau frustrare cauzată de o nereușită sau de săvârșirea unei fapte reprobabile.


Remușcare

Remușcarea este o formă de regret însoțită de sentimentul de vinovăție, este cea mai negativă formă de regret, fiindcă atunci când regretul ilustrează o anumită formă de nostalgie și dorința de întoarcere în trecut, remușcarea este un sentiment în care o persoană dorește să “șteargă” anumite fapte rele din trecut, pentru că reprezintă o povară greu de dus de care trebuie să scăpăm. Este o reacție a eului față de propriul sentiment de vinovăție, având semnificația unei auto-agresiuni psihice.

Remușcările sunt, prin urmare, asociate cu un sentiment de vinovăție mai accentuat decât regretul.

5/5 - (1 vote)
Comentarii pe Facebook

Author

ThePOC

error: Content is protected !!