Atât aparatul reno-urinar masculin, cât și cel feminin este predispus la apariţia unor infecții ale tractului urinar (ITU), dar și a unor boli sistemice precum urolitiaza, pielonefrita, uretrita și cancerul vezicii urinare. Pentru efectuarea unui tratament corect, medicul urolog va solicita efectuarea unui sumar de urină sau a unui test simplu de urocultură. Dar te-ai întrebat care este diferenţa dintre sumar de urină și urocultură, de fapt? Hai să aflăm împreună despre aceste diferențe.
Cuprins
Ce este sumarul de urină?
Sumarul de urină reprezintă un test comun pentru analiza urinei. Este un test simplu și rapid prin care se pot detecta principalele afecţiuni ale rinichilor sau ale tractului urinar. În acest test se folosește o eprubetă sterilă pentru a colecta o probă de aproximativ 30 – 60 ml de urină necontaminată. După colectare, urina este supusă unui examen fizic (miros, culoare, consistenţă, volum) și biochimic, precum și a unei observări microscopice a sedimentului urinar din aceasta. Examenul biochimic include următoarele teste: pH, proteine, glucoză, cetone, sânge, pigmenți biliari, urobilinogen și nitriți.
Ce este urocultura?
Urocultura este o investigație microbiologică care se efectuează pe urină în procesul de diagnosticare ale infecțiilor tractului urinar. Datorită identificării speciilor de microorganisme responsabile de infecție și rezultatului ulterior al antibiogramei, aceasta permite medicului să stabilească cea mai eficientă terapie cu antibiotice. Nu este nici invazivă, nici dureroasă. Fiecare urolog o va prescrie atunci când suspectează o infecție a tractului urinar la pacienții cu nevoie frecventă de a urina și arsuri sau dureri la urinare.
Există multe bacterii care pot provoca o infecție a tractului urinar, dar cele mai frecvente includ: klebsiella, escherichia coli sau proteus.
Recoltarea urinei trebuie să se facă dimineața, din prima urina sau la 3 ore de la micțiunea anterioară, într-un recipient steril special achiziționat de la farmacie sau furnizat de laborator. Pacientul se va spăla mai întâi pe mâini și apoi pe zona genitală. Apoi va colecta – în interiorul recipientului – jetul mijlociu de urină, aruncând afară primul și ultimul jet de urinare.
Care este diferența dintre sumarul de urină și urocultură?
Sumarul de urină relevă aspectul, concentrația și conținutul urinei în timp ce urocultura relevă infecțiile prezente la nivelul tractului urinar. Aceasta este principala diferență dintre sumarul de urină și urocultură. O altă diferență, este aceea că sumarul de urină nu identifică dezvoltarea microbilor dăunători, în principal a bacteriilor care ar putea fi prezente în urină, dar este principala sursă valoroasă de evaluare a sănătății. În plus, sumarul de urină folosește benzi reactive, în timp ce urocultura nu utilizează aceste benzi reactive.
Care sunt asemănările dintre sumarul de urină și urocultură?
- Sumarul de urină și cultura de urină sunt două analize de urină.
- Ambele teste necesită probe de urină necontaminată.
- Și una și alta dezvăluie afecțiunile tractului urinar și alte probleme de sănătate precum diabetul, afecțiunile rinichilor etc.
- De asemenea, ambele teste necesită o mică probă de urină.