Home Nou, Sănătate Care sunt cele mai frecvente boli respiratorii?
NouSănătate

Care sunt cele mai frecvente boli respiratorii?

Urmareste-ne pe Google News

Conform statisticilor efectuate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) la nivel există aproximativ 64 de milioane de oameni ce suferă de Bronhopneumonie Obstructivă Cronică (BPOC) si cel putin 3 milioane de persoane mor din cauza bolilor respiratorii. În România peste un milion de persoane sunt afectați de bronhopneumonie obstructivă cronică, țara noastră ocupând locul 3 în Europa la mortalitatea cauzată de BPOC.

Având în vedere amploarea problemelor, este important sa știi care sunt cele mai comune bolile respiratorii pentru a putea să preveni și să controlezi apariția bolilor cronice prin crearea unui mediu înconjurător mai sănătos, să scazi factorii de risc, cum ar fi fumatul, alimentația nesănătoasă și inactivitatea fizică, decesul premature și dizabilitatea.

1. Bronșită

bronsita
Bronșita este una dintre cele mai frecvente boli respiratorii. Bronşita este o inflamaţie a pasajelor bronşice, căile respiratorii care conectează traheea la plămâni ce produce dificultăți de respirație și acumulare excesivă de mucus.

Aceasta se dezvolta în general în urma unei lezări recurente a cailor respiratorii cauzata de iritanți inhalați (fumul de țigară este cel mai des întâlnit, urmat de expunerea la poluanți atmosferici cum sunt dioxidul de sulf sau dioxidul de azot și expunerea la iritanți respiratorii la locul de munca – chimicale) sau chiar în urma slăbirii sistemului imunitar (din cauza vârstei, a fumatului sau a asocierii altor boli pulmonare cronice).

2. Emfizem pulmonar

Emfizem pulmonar

Emfizem pulmonar este o boală respiratorie la fel ca bronșita, dar spre deosebire de acesta, Emfizemul pulmonar este o boala respiratorie ce duce la o creștere în volum a plămânilor și care face respirația dureroasa și dificila. Bolnavul nu mai poate inspira corect, iar capacitatea sa respiratorie se reduce dramatic (atingând în general un procent de 50%).

Emfizemul pulmonar se declanșează adesea la fumătorii înrăiți, și la persoanele expuse la praf sau cei cu astm.

3. Astm

astmul
Potrivit Organizația Mondială a Sănătății, în lume există aproximativ 235 de milioane de persoane diagnosticate cu astm, este o boală respiratorie foarte des întâlnită la copii.

Astmul bronșic – este o boala cronica inflamatorie ce afectează bronhiile. Pe fondul inflamației cronice din bronhii se produc episodic crize: spasme ale bronhiilor, care le îngustează brusc si pacientul simte ca se sufoca, îi este mai greu sa expire decât sa inspire aer, se aud zgomote (șuierături) la respirație.

4. Pneumonie

pneumonie
Pneumonia este una dintre cele mai grave boli respiratorii din câte există. Potrivit OMS, pneumonia este principala cauza de mortalitate în rândul copiilor la nivel mondial. Pneumonia este o infecție a plămânilor generata de microorganisme (virusuri, bacterii, fungi).

5. Cancer pulmonar

cancer la plamani
Cancerul pulmonar este o afecțiune ce se caracterizează, ca și alte neoplazii, prin creșterea necontrolata a celulelor în interiorul plămânilor. Se manifestă simptomele, în special cu privire la lipsa de aer și la tusea persistenta, dar și despre starea generala de sănătate. Cea mai frecventă cauză a cancerului pulmonar este expunerea îndelungată la fumul de țigară, responsabil pentru 80–90 % din cazurile de cancer pulmonar.

Cancerul de plămâni este cel mai des întâlnit în România. Peste 11.000 de cazuri noi sunt diagnosticate în fiecare an, majoritatea la bărbaţi (8.500 de cazuri din 11.000).

Comentarii pe Facebook
Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!