Home Sănătate Care sunt nivelurile normale ale monocitelor?
Sănătate

Care sunt nivelurile normale ale monocitelor?

Monocitele sunt un tip de celule albe din sânge. Aceste globule albe sunt cele mai mari celule din sânge. Un număr mare sau mic de monocite nu sunt niciodată un semn bun. O creștere sau o scădere a numărului lor în sânge poate avea legătură cu diferite afecțiunii, benigne sau maligne. În acest articol, vă spune care sunt nivelurile normale ale monocitelor în sânge.

Monocitele reprezintă un tip de leucocite (agranulocite) fagocitare, care fac parte din sistemul imun înnăscut al vertebratelor (inclusiv omul). Reprezintă cam 4-8% din numărul total de leucocite. Sunt cele mai mari celule din sânge, având un diametru cuprins între 10 si 25 microni. Jumătate din numărul total de monocite sunt circulante, iar celelalte sunt depozitate în cordoanele lui Billroth din splină.

Un macrofag este o celulă derivată din transformarea monocitelor din sânge. “Celula macrofagă este un fel de camion de gunoi care curăță corpul de deșeuri.”

Nivelurile normale ale monocitelor

Monocitele reprezintă 2 până la 10% din globulele albe care circulă în sângele nostru. Un test de sânge arată valorile globulelor albe din sânge și evidențiază fiecare tip de celulă albă din sânge. Acesta test permite identificarea proporției fiecărui tip de celule albe din sânge. Valoarea absolută normală a monocitelor este de 100-700/mm3.

Nivelul mare de monocite: monocitoză

Nivelurile ridicate de monocite poartă denumirea de „monocitoză”, și indică faptul că monocitele s-au înmulțit pentru a lupta împotriva unei boli infecțioase. O creștere a monocitelor este de obicei tranzitorie în cazul infecțiilor acute, cum ar fi gripa sau mononucleoza, dar poate fi de lungă durată în cazul unor afecțiuni cronice, cum ar fi anumite tipuri de cancer, boli inflamatorii sau în cazul unor forme de leucemie, unde măduva osoasa începe sa producă prea multe leucocite (celulele albe). “Este posibil să aflam dacă infecția este bacteriană sau virală în funcție de tipul de monocite în creștere. Dacă există tulburări funcționale ale polinuclearelor neutrofile, infecția este bacteriană. Dacă există tulburări funcționale la nivel limfatic-monocitic, infecția este virală.”

Nivelul scăzut de monocite: monocitopenie

Un nivel scăzut de monocite în sânge poartă denumirea de „monocitopenie”, și poate fi legată de o infecție din sânge, chimioterapie, o afecțiune a măduvei osoase, dar și de oricare afecțiune care poate conduce la o scădere a numărului de globule albe. Când numărul acestora este scăzut, riscul de infecție este mai mare.

Tratamente

Tratamentul afecțiunilor monocitelor, cum ar fi cel al monocitopeniei, depinde de cauză.

Când monocitoza este reacțională (tranzitorie), în cazul unei infecții bacteriene, de exemplu, tratamentul cauzei poate rezolva problema în câteva săptămâni sau luni.

Când monocitoza este legată de neoplazie mieloproliferativă sau leucemii acute, tratamentul depinde de boală (chimioterapie, transplant de măduvă).

Monocitele și sarcina

În cazul sarcinii, numărul de monocite crește semnificativ. Sarcina este o perioadă de stimulare imunitară semnificativă. Embrionul este perceput ca un corp străin cu care organismul va lupta, de aici se trage creșterea numărului de globule albe.

 

Comentarii pe Facebook
5/5 - (1 vote)

Author

ThePOC

error: Content is protected !!