Diferența dintre râu și fluviu. Acești termeni sunt termeni din geografie și sunt consacrați prin utilizare. În limbaj marinăresc se vorbește despre un canal.
Cuprins
Râu
Un râu este un flux de o importanță mică sau medie, adică un canal de apă care curge permanent sau temporar pe suprafața pământului sau prin subteran. Locul în care se naște râul se numește izvor și curge printr-o adâncitura din teren care se numește albie. Un râu poate curge într-un alt râu (denumit afluent) sau într-un lac. Punctul în care râul se termină pentru a ajunge la un alt râu sau lac se numește gură.
Fluviu
Un fluviu este în mod evident un râu în definiția sa, dar ceea ce îl diferențiază de un râu este dimensiunea și debitul său mult mai mare, dar mai ales faptul că un fluviu curge întotdeauna în mare sau în ocean. Gura unui fluviu poate lua două forme, un estuar sau o deltă. Există 30 de râuri în România, adică pâraie care curg în Marea Neagră, iar cele mai importante sunt Delta Dunării (cel mai lung râu din România), Mureș, Olt, Prut și Siret.
Diferența dintre râu și fluviu
Diferența dintre un râu și fluviu nu există nici în engleză, nici în germană (chiar dacă există termenii Fluss et Strom, primul pare a fi un termen generic pentru toate râurile), nici în italiană.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.