Mass-media este cel mai puternic instrument folosit de clasa conducătoare pentru a manipula masele. Fiecare individ în interacțiune cu societatea îşi formează anumite opinii mai mult sau mai puțin stabile în legătură cu aceasta și cu ceea ce se petrece în jurul lui, opinii ce pot fi deosebite sau în concordanță cu ale celorlalți. Dacă privim cu atenția la comportamentul societății actuale, pare necesar să analizăm originile manipulării mari mase de oameni prin gândirea unuia dintre părinții liberalismului american, Walter Lippman.
Walter Lippman (1889-1974) a fost un intelectual și jurnalist american, scriitor, reporter, sociolog, politolog, comentator politic care a susținut că masele erau o “fiară mare” și o “turmă confuză” care trebuia să fie condusă de o clasă dominantă, de o elită intelectuală, care să pregătească un jurnalism pe care masele l-ar putea asimila și accepta. El a fost un intelectual important al liberalismului; după o lungă investigație, și-a publicat concluziile într-o carte intitulată “Opinia publică” (1922). Una dintre tezele din cărțile sale a fost necesitatea “producerii unui consens”, adică a manipulării opiniei publice pentru a-o îndruma către politicile elitei. Lippman a devenit membru al Consiliului pentru Relații Externe, (CFR) care are membri precum David Rockefeller, Hillary Clinton și directori executivi ai unor companii precum CBS, Nike, Coca-Cola și Visa.
Opinia lui Lippmann este că publicul larg nu poate raționa și nu poate decide asupra problemelor importante. Prin urmare, a crezut de cuviință că era important ca elita să decidă cu adevărat “pentru binele lor” și apoi să impună anumite decizii marii mase de oameni. Pentru aceasta, a fost necesar să dezvolte o campanie educațională în întreaga țară, pe populația reală existentă. De asemenea, el avea nevoie, și în mod fundamental să reuşescă să-i convingă la acea vreme pe alți intelectuali de soi, care nu se ridicau la nivelul său intelectual. El și-a recrutat membrii, ca orice altă organizație, din aceeași populație, care era foarte departe de înțelegerea acestui proiect. Conform gândirii sale geopolitice, el credea că este nevoie urgentă de a pune țara pe masa marilor decizii geostrategice, într-o lume care era în curs de restructurare cu un al doilea război mondial la orizont.
Prin urmare, iată care a fost logica Lippman pentru a manipula gândirea marii majorități a populației:
“Astfel, avem un sistem educațional, privat, dirijat de oameni responsabili, o clasa de specialitate, care urmează să fie îndoctrinată în profunzime cu valorile și interesele puterii reale, și cu legătura corporativă pe care o menține cu statul și ceea ce reprezintă. Dacă acești bărbați “calificați” pot urca acolo, pot face parte din clasa specializată. Restul turmei dezorientate practic va trebui să o distragem și să îi îndrumăm atenția spre orice altceva. Va fi necesar să ne asigurăm că toată lumea rămâne în rolul lor de spectatori ai acțiunii, eliberându-și povara din când în când pe un lider din rândul celor care pot avea la dispoziție să aleagă.”
Gestionarea minților maselor devenise o prioritate pentru intelectual american Lippmann, care spre ideea sa nu avea competențele necesare de a participa la viața publică și de a participa la procesul politic.
“Și adevărul este că există o logică în spatele a toate acestea. Există chiar și un principiu moral care este destul de convingător: oamenii sunt pur și simplu prea proști să înțeleagă lucrurile din politică. În cazul în care indivizii încearcă să participe la gestionarea chestiunilor care îi afectează sau îi interesează, tot ce ar face este să provoace probleme, așa că ar fi necorespunzător și imoral să le permitem să facă acest lucru. Este necesar să domesticim turma confuză, ceea ce vine să cuprindă aceeași logică care spune că ar fi greșit să lăsăm un băiat de trei ani să traverseze singur strada. Din acest motiv, nu există nici o facilitate pentru persoanele fizice din turmele confuze să participe la acțiune; Ele ar provoca numai probleme.”, a spus Lippmann.
În concluzie
Cred că aceste informații sunt vitale pentru înțelegerea originilor manipulării maselor. Nu este o „teorie a conspirației“, ci o realitate care a fost indicată în mod clar în lucrarea unuia dintre cei mai influenți oameni ai secolului al XX-lea, Lippmann, care a declarat că tot publicul nu este în măsură să-și decidă propriul destin, care este obiectivul inerent al democrației.