Cuprul este un oligoelement esențial pentru buna funcționare a organismului. O alimentație diversificată previne carența de cupru. Dar în ciuda acestei alimentații diversificate uneori se întâmplă ca aportul să nu fie suficient și să existe deficit. Descoperiți în acest articol, care sunt simptomele și cauzele deficienței de cupru în organism.
Cuprins
Care este rolul cuprului în organism?
Cuprul este un element vital care face parte din complexele de vitamine, hormoni, enzime, pigmenți respiratori, este implicat în procesele metabolice, respirația tisulară etc. Este un component esenţial pentru 16 sisteme enzimatice precum, citocrom oxidaza, tirozinaza, ascorbinaza etc. care sunt implicate în absorbția fierului. Iar, prin participarea la metabolismul fierului, cuprul este, de asemenea, implicat în formarea hemoglobinei, care la rândul său este necesar pentru transportul oxigenului și pentru formarea globulelor roșii. Ca și mineral, face parte din tecile de mielină ale nervilor. Acest bioelement mărește rezistența organismului la anumite infecții, leagă toxinele microbiene și sporește acțiunea antibioticelor. Cuprul are o proprietate antiinflamatoare pronunțată și slăbește manifestările bolilor autoimune (de exemplu, artrita reumatoidă). De asemenea, cuprul este esențial pentru menținerea structurii normale a oaselor, cartilajelor, tendoanelor, elasticității pereților vaselor de sânge, alveolelor pulmonare și a pielii. Efectul cuprului asupra metabolismului carbohidraților se manifestă prin accelerarea proceselor de oxidare a glucozei, inhibând descompunerea glicogenului în ficat. Cuprul este prezent in sistemul de apărare antioxidantă al organismului, fiind un cofactor al enzimei superoxid dismutaza implicată în neutralizarea radicalilor liberi.
Care sunt simptomele deficitului de cupru în organism?
Deficitul de cuprul este, de obicei, observat prin scăderea funcționalității nervilor: poate duce la apariția furnicăturilor în mâini sau picioare, la apariția slăbiciunii musculare, la deformarea scheletului și la fracturi. Unii oameni pot experimenta confuzie, iritabilitate sau depresie ușoară. Coordonarea mișcărilor poate fi, de asemenea, perturbată. O deficiență de cupru poate duce adesea la un aport scăzut de fier, care are ca rezultat un deficit de globulele roșii în sânge. Prin urmare, o carență are adesea ca rezultat anemia și lipsa pigmenților. Lipsa de pigmenți duce, la rândul său, la tulburări de pigmentare a pielii și la o încărunțire timpurie a părului. Cu deficit de cupru, organismul începe să lupte pentru producerea de celule imunitare, ceea ce duce la o scădere a numărului de leucocite, iar acest lucru duce la incapacitatea de a proteja organismul de efectele infecțiilor. Au fost descrise, de asemenea, riscul crescut de osteoporoză și bolile cardiovasculare (datorită creșterii colesterolului din sânge).
Care sunt cauzele deficitului de cupru din organism?
Apariția deficitului de cupru poate avea diverse cauze. Populațiile expuse riscului sunt sugarii născuți prematur și cei hrăniți exclusiv cu lapte de vacă, care se recuperează de la malnutriție severă sau care au diaree cronică. Există și cauze genetice ale deficitului de cupru la copii.
Deficitul de cupru poate apărea și la adulți. Acest lucru poate fi cauzat de boli care provoacă o deficiență de nutrienți, cum ar fi boala Crohn, sau sindromul de malabsorbție.
De asemenea, utilizarea pe termen lung a suplimentelor alimentare care conțin zinc poate interfera, de asemenea, cu absorbția cuprului. Pe lângă fumat, alte substanțe pot inhiba absorbția cuprului de către organism. Acestea includ prea multă vitamina C, zinc și calciu. O nevoie crescută de oligoelement poate fi, de asemenea, o cauză a unei deficiențe. Deficiența de cupru poate fi declanșată și de o intervenție chirurgicală de pierdere în greutate. De asemenea, un deficit de cupru poate apărea, de asemenea, mai frecvent în timpul sarcinii.
Care este necesarul zilnic de cupru: cum se determină nivelul cuprului din organism?
Necesarul zilnic de zinc pentru copii de la 7 ani și adulții, este de 1,0 până la 1,5 miligrame. Unii experți în nutriție consideră, de asemenea, că sunt adecvate valorile cuprinse între 2 și 4 mg. În cazul sugarilor și copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 7 ani, aportul zilnic este cuprins între 0,220 și 0,890 mg. Femeile însărcinate sunt adesea sfătuite să acorde o atenție deosebită aportului de cupru, deoarece copilul nenăscut are mare nevoie de acest mineral. În general, o femeie gravidă are nevoie de un aport mai mare de 2 mg/zi.
Nivelul de cupru din organism poate fi stabilit pe baza testelor de sânge, urină și păr. Metabolismul cuprului poate fi evaluat prin măsurarea nivelurilor serice de ceruloplasmină și a activității enzimelor care conțin cupru.
Ce alimente sunt bogate în cupru?
Cuprul se găsește într-o mare varietate de produse. Majoritatea fructelor și legumelor conțin cantități mici de cupru. La rândul lor, cele mai bogate surse ale acestui oligoelement sunt alimente precum ficatul de vită (85 mg – 12,4 mii mcg), stridiile (85 mg – 3,6 mii mcg), carnea de crab (85 mg – 1 mie mcg), ciupercile (1 cană – 790 mcg), nuci caju (28 mg – 622 mcg), linte (1 cană – 497 mcg), migdale (28 mg – 292 mcg) și ciocolată (28 mg – 198 mcg).
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.