Glicemia este glucoza care circulă în sânge. Pentru o bună funcționare a organismului este necesar ca nivelurile glicemiei să aibă limite normale. Valorile glicemiei se stabilesc pe baza unei probe de sânge colectate dintr-o înțepătură mică din vârful unui deget sau direct din venă. De obicei, glicemia se poate exprima în mg/dl sau în mmol/l. Unitatea de măsură în Sistemul Internațional este milimol/litru (mmol/l), însă mai des folosită este exprimarea în miligram/decilitru (mg/dl). Conversia mg/dl la mmol/l se face prin împărțirea la 18. De exemplu, o concentrație plasmatică a glucozei de 90 mg/dl reprezintă 5 mmol/l.
În acest articol vă vom explica care sunt valorile normale ale glucozei în sânge.
Care este limita normală a glicemiei?
Valorile pentru glicemia normală sunt situate între 60 și 110 mg/dl. Valoarea anormală a glicemiei este peste 126 mg/dl, tot pe nemîncate. În mod firesc, concentrația glucozei din sânge variază pe parcursul zilei. Glicemia crește rapid după fiecare masă – la o oră după valoarea glicemiei este maximă și atinge 160 mg/dl, apoi scade până la normalitate în următoarele două ore. La persoanele mai în vârstă se poate întâmpla ca valoarea glicemiei să ajungă și la 180 mg/dl (în cazul în care pacientul este sănătos). Dacă valoarea măsurată este mai mică de 60 ml/dl, și mai mare de 110 mg/dl, corespund problemele legate de hipoglicemie și diabet zaharat.
Persoanele care au în mod frecvent valori normale ale glicemiei peste 100 mg/dl, valori recoltate după o perioadă de opt ore de repaus vor fi supuse testelor de hiperglicemie provocată. Aceste ultime testări vor arăta cel mai clar dacă pacientul are sau nu diabet zaharat.
Hiperglicemia
Hiperglicemie apare atunci când valorile glucozei din sânge în condiții de repaus alimentar depășesc valoarea de 110 mg/dl. Diagnosticul diabetului zaharat prezintă diferite forme de detecție:
- Atunci când nivelurile glucozei din sânge sunt egale la sau mai mari de 126 mg/dl (7mm/mol) în urma a două teste de glucoză la diferite momente.
- Atunci când niveluri de glucoza din sânge au niveluri mai mari de 200 mg/dl (11.11mm / mol) și simptome clinice asociate hiperglicemiei (sete, vedere neclară, slăbiciune, sentimentul de a urina in mod constant).
- Atunci când două ore după testul de toleranță la glucoză orală ia valori egale pentru sau mai mari de 200 mg/dl (11,11 mm/mol), și cel puțin de două ori pe an.
Hipoglicemia
Hipoglicemia se definește ca fiind un nivel scăzut al glucozei în sânge. Pentru a înțelege efectele sale asupra organismului uman trebuie cunoscut faptul că glucoza reprezintă principala sursă de energie. Spre deosebire de alte celule ale corpului care pot funcționa folosind și alte substraturi creierul utilizează ca substrat primar glucoza. De aceea, concentrațiile scăzute de glucoză în sânge afectează funcţia cerebrală. Dacă deficitul este sever și prelungit efectele pot fi dintre cele mai grave. În general se consideră hipoglicemie o valoare mai mică sau egală cu 60mg/dl.
Spre deosebire de hiperglicemie care este mai discretă, liniștită cu privire la simptome, hipoglicemia este asimptomatică, deși cel mai adesea se manifestă prin vedere dublă, transpirații, tremurat, bătăi rapide ale inimii sau puternice și senzație de amețeală. În cazul în care nu este detectată la timp se poate ajunge la pierderea cunoștinței și chiar la moarte.
Recomandări în funcție de nivelul de glucoză din sânge
În cazul în care nivelurile glicemiei sunt normale trebui să mențineți o alimentație corespunzătoare, să evitați viața sedentară, să mențineți corpul hidratat și, mai presus de toate să faceți controale anuale pentru a vedea dacă nivelul glucozei din sânge are valorile normale.
Pacienții diagnosticați cu diabet zaharat trebuie să consume alimente cu carbohidrați și fără zahar: de obicei diabeticii sunt tentați să consume alimente “fără zahar”, dar acestea nu sunt neapărat și fără carbohidrați.
În momentul când vă decideți sa consumați alimente “fără zahar” fiți atenți la cantitatea totală a carbohidraților prezenți în alimente. Drept urmare, alimentele fără zahăr și bogate în carbohidrați trebuie înlocuite, nu adăugate în alimentație.
În cazurile pacienților care tind să aibă hipoglicemie (de obicei, diabet zaharat dependenți de insulină), este recomandabil să aibă întotdeauna la îndemână plicuri de zahăr pentru a le ingera pe cale orală. Atunci când o persoană își pierde cunoștința și este evident că are hipoglicemie trebuie sa administreze sub piele o seringă preumplută cu glucagon (toți diabetici care se tratează cu insulină ar trebui să aibă una în frigider).
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.