Home Diverse Care sunt liniile imaginare ale Terrei?
Diverse

Care sunt liniile imaginare ale Terrei?

În scopul ușurării orientării pe pămînt, omul a creat o serie de linii imaginare prin care a împărțit Pământul în două emisfere egale. Aceste linii latitudinale și longitudinale imaginare permit aflarea lungimii și lățimii unui punct în raport cu alt punct mai îndepărtat. În acest articol, Jurnalul24 vă arată care sunt liniile imaginare ale Terrei!

Liniile imaginare care împart globul terestru cuprind, pe de o parte, paralele perpendiculare sau liniile de latitudine (liniile orizontale), care sunt:

  • Ecuadorul, împarte Pământul în două jumătăți egale sau emisfere (emisfera Nordică și Sudică).
  • Tropicul Racului sau Tropicul de nord, mai rar Tropicul Cancerului, este situat la nord de Ecuador. Este aflat la latitudinea de 23° 26′ 22″ Nord.
  • Tropicul Capricornului sau Tropicul de sud, este de asemenea situat la sud de Ecuador. Este aflat la latitudinea de 23° 26′22″ Sud.
  • Cercul Polar Arctic (cercul polar de nord), este situat la nord de Ecuador. Este aflat la o latitudine de 66˚33’38” Nord.
  • Cercul polar antarctic, este de asemenea situat la sud de Ecuador. Se află la o latitudine de 66˚33’38” Sud.

De cealaltă parte liniile imaginare cuprind meridianele sau liniile de longitudine (paralele verticale), Meridianele sunt semicercuri care unesc Polul sud de Polul Nord. Ele sunt egale, deoarece pleacă din același punct și se intersectează în același punct.

Cel mai important meridian este:

  • Meridianul Greenwich sau meridianul cu longitudine 0 grade, referința după care se stabilesc fusurile orare.

În această imagine, puteți observa liniile studiate:

Comentarii pe Facebook

Author

ThePOC

error: Content is protected !!
Enable Notifications    OK No thanks