Marele vis pentru mulți iubitori de cai: să aibă propriul lor cal. Însă, prețul de achiziție este de obicei cea mai mică problemă, deoarece visul de a deține un cal este asociat cu multe costuri, și în acest caz ne referim la costurile lunare de întreținere ale acestuia care sunt destul de consistente. Prin urmare, înainte a decide să cumpărăm un cal, ar trebui calculate aceste costuri cu atenție, astfel încât să-l putem îngriji și întreține permanent. Deci cât costă cu adevărat un cal și cât costă să-l întreții? În continuare, vom afla toate răspunsurile la aceste întrebări.
Cuprins
Cât costă un cal?
Primul lucru care ne vine în minte este prețul de achiziție și ne punem întrebarea „Cât costă un cal?”. Pe piaţa locală, prețul unui cal pleacă de la 1.000 euro, însă depinde depinde în principal de descendență, vârstă, mărime și starea sa de sănătate. Caii tineri sau adulții în perfectă sănătate pot costa între 1000 și 8.000 de euro.
Mânjii sub un an, precum și caii mai bătrâni, sunt cei mai ieftini. În medie, prețul unui mânz proaspăt înțărcat, de doar 6 luni este situat între 200-3000 de euro.
Cu toate acestea, caii de rasă care sunt deosebit de valoroși pot costa chiar și o sumă mare formată din șase cifre. Spre exemplu, un cal de dresaj sau sărituri antrenat la nivel de Grand Prix va costa în jur de 100.000 de euro sau mai mult. Un cal pentru pădure și poiană poate costa câteva sute până la 5.000 de euro, în funcție dacă acesta este un fel de ponei sau un cal mare. Deci este evident extrem de diferit, dar clar nu ieftin. În plus, caii deosebit de valoroși pot valora chiar câteva milioane de euro.
Pentru sportul de societate, adică pentru călăreții de agrement cărora le place să meargă și la turnee, un astfel de cal este de obicei tranzacționat între 8.000 și 25.000 de euro. Diversitatea este evident mare, dar atunci când este întocmit prețul, trebuie ținut cont de nivelul său de pregătire, vârstă, rasă, descendență și mulți alți factori.
Cât costă să întreții un cal?
Costurile de întreținere trebuie adăugate la costurile de achiziție ale unui cal. De altfel, fiecare animal în afară de dragostea noastră, va avea nevoie de îngrijire și de un spațiu mare pentru a putea sta. Prin urmare, la lista de cheltuieli putem adăuga cheltuieli pentru:
1. Găzduire
Dacă avem posibilitatea de a avea suficient spațiu pentru a putea ține un cal acasă, putem economisi până la 150 de euro pe lună. Grajdul trebuie să fie încălzit, curat și suficient de spațios. Acesta trebuie curățat de două ori pe zi. Calul trebuie adăpat, hrănit și plimbat în fiecare zi. Dacă calul nu este călărit și lăsat să stea în boxă, poate deveni agresiv, imprevizibil și neascultător. Adesea, un îngrijitor de cai trebuie să aibă grijă de grajd și să plimbe calul.
Într-adevăr, îngrijirea unui cal singur necesită mult timp și abilități, pe care nu le posedă toată lumea, motiv pentru care pensiunile pentru cai sunt soluția potrivită, de fapt, pe lângă antrenament, astfel de herghelii oferă hrană, cazare și pieptănarea părului. În medie, serviciile de pensiune pentru cai pot costa între 250-500 de euro pe lună, în funcție de serviciile pe care le oferă. La acest preț, de obicei oferă o cameră cu boxă pentru un singur cal. Serviciile de îngrijire (plimbare, furaj, curățenie grajd și plimbare cai) sunt incluse în preț. În plus, multe grajduri percep și o taxă pentru pășunat și alte servicii. Acesta este un lucru de care trebuie să fim conștienți și să îl aducem în discuție atunci când vorbim cu proprietarul hambarului.
2. Furaj și hrană
Dacă alegem să ținem calul acasă și nu avem o pășune disponibilă pentru cal, trebuie să ne facem un buget pentru aprovizionare de fân şi furaje pe tot parcursul anului. Dacă avem pășune, cea mai mare parte din fân o vom folosi doar iarna. Un cal adult cu greutate medie mănâncă între 2 și 3% din greutatea lui pe zi în fân, așa că trebuie să luăm în calcul 10/15 kg pe zi. Baloții mici de fân sunt foarte buni, deoarece pot fi cântăriți, dar sunt destul de scumpi, în jur de 3-4 euro pe balot, ceea ce înseamnă o cheltuială de 90 la 120 de euro pe lună, deci să zicem între 1000 și 1400 de euro pe an. Dacă reușim să cumpărăm baloți mai mari, vom face o economie considerabilă, dar vom avea nevoie de spațiu de depozitare și de protecție împotriva umidității. Baloții care cântăresc mult tind uneori să fie mucegăiți, așa că trebuie să fim atenți și la acest aspect. De asemenea, calul are nevoie de hrană suplimentară, hrană minerală, morcovii și alte produse. Pentru furajele minerale putem estima în jur de 10 euro pe lună. În cazul furajelor concentrate, depinde de tipul de furaj. Aici se adună costuri între 0,50 și 2 euro – per kilogram de furaj concentrat. În final, calul are nevoie și de săruri, de celebri bulgări de sare pentru un cost de aproximativ 5 euro pe lună (60 de euro pe an).
3. Veterinar
Vorbim aici despre costuri clasice, ca parte a monitorizării periodice, care includ vaccinarea în fiecare an și deparazitarea în fiecare sezon. Însumăm o medie situată între 80 și 200 de euro pe an. La aceste costuri se pot adăuga și evenimentele neprevăzute, cum ar fi rănile sau bolile, care pot urca rapid factura.
4. Potcovit
Indiferent dacă calul nostru este potcovit sau nu, va trebui să apelăm la un potcovar la fiecare 6 până la 8 săptămâni pentru tăierea unghiilor și/sau potcovit. Prețul variază foarte mult în funcție de profesioniști și de regiuni, dar o potcovire costă în medie 90 de euro pentru 4 picioare și 40 de euro pentru o tăiere simplă a unghiilor.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.