Home Sănătate Care sunt cauzele scaunului verde?
Sănătate

Care sunt cauzele scaunului verde?

Scaunul verde apare din diverse cauze și motive. Fecalele își modifică culoarea atunci când există amenințări în ceea ce privește bolile care provoacă perturbări în funcționarea sistemelor vitale ale organismului. Uneori principala cauza a acestei probleme este alimentația necorespunzătoare. Cu toate astea pentru a înțelege cauza reală a scaunului verde este obligatoriu să treceți prin toate testele necesare.

Cauzele scaunelor verzi

Tranzitul accelerat cauzează deseori scaune verzi. De fapt, bila, sau fierea, este un lichid de culoarea galben-verzuie, cu gust amar și caracter alcalin secretat de ficat și depozitat în vezica biliară care trece prea repede prin intestin, iar bacteriile intestinale nu au timp la sfârșitul procesului să transforme în săruri biliare, de culoare maro și galben auriu. Tranzitul rapid poate fi cauzat de stresul excesiv. De asemenea, diareea accelerează tranzitul fecalelor și provoacă adesea scaune verzi.

O altă cauză posibilă a scaunelor verzi este consumul de alimente bogate în clorofilă, un pigment verde natural ce se găsește în spanac, alge, broccoli, kale, spirulina, Chlorella. Întocmai, dacă luați laxative sau suplimente alimentare (spirulină, orz verde, spanac etc.) este normal să aveți scaune verzi.

Fecalele, în acest caz, își mai schimbă culoarea ca urmare a flatulenței repetate. Uneori se întâmplă ca culoarea verde a scaunului să apară ca urmare a constipației.


Pe de altă parte, în cazul în care scaunele verzi persistă timp de câteva zile fără a fi consumat multe alimente bogate în clorofilă, iar fenomenul este însoțit de febră puternică, durere abdominală, diaree, vărsături este necesar să contactați medicul cât mai curând posibil pentru a stabili cu exactitate diagnosticul.

Scaunele verzi pot fi simptomele unor probleme de sănătate grave, cum ar fi:

  • Intoxicație alimentară: mâncarea este apoi expulzată foarte rapid, ceea ce provoacă scaune verzi.
  • Efectul secundar al unui medicament: Dacă luați medicamente, scaunele verzi pot fi un efect advers. Acest lucru se întâmplă în cazul medroxiprogesteronului (Depo-Provera) sau indometacinului, un medicament antiinflamator nesteroidian.
  • Boala sistemului digestiv: Dintre bolile digestive care cauzează frecvent scaune verzi, găsim: ulcer, enterocolită, intestin iritabil, boala celiacă, salmoneloza, Boala lui Crohn.
  • Sângerări interne. Dacă sângerarea nu este puternică se poate observa că fecalele au o nuanță negru-verzui. Dacă sângerarea este severă, atunci excrementele devin negre.
  • Infecția cu rotavirus. Necesită un tratament rapid într-un spital de boli infecțioase. Această infecție se manifestă prin apariția impurităților de mucus în fecalele, care au un miros neplăcut.

Scaune verzi la copii

Scaunul verde (verzui) este normal la bebeluși sau la nou născuți mai ales în primele zile după naștere. Cu toate acestea, există o serie de simptome care nu trebuiesc neglijate, printre acestea regăsim:

  • Scaune frecvente, în plus față de a fi verzi: poate fi un semn al unei reacții la un aliment sau un medicament absorbit de copil sau mamă (dacă alăptează).
  • Scaune lichide, spumoase și verzui: pot fi un semn că bebelușul dumneavoastră obține prea mult lactoză (zahărul natural din lapte. Dacă este alăptat, este un dezechilibru între laptele de la începutul alăptării și cel de la sfârșit. Asigurați-vă că bebelușul suge la fiecare sân până la capăt înainte de a trece la celălalt.

Cum se tratează scaunele verzi?

După analiza amănunțită a fecalelor, medicul poate prescrie un tratament în funcție de caz, care va depinde direct de cauza acestei probleme.

În cazul în care constați că scaunul este verde este datorat produselor alimentare, este necesară o schimbați alimentația. Nu trebuie să uitți că fecalele de culoare verzui vor persista ceva vreme în organism. Pentru a elimina substanțele nocive din organism puteți lua Atoxil, Smektu, Regidron etc.

Dacă fecalele verzui sunt însoțite de febră puternică, diaree și slăbiciune, cel mai probabil suferiți de o boală infecțioasă. Diareea provoacă o deshidratare a organismului făcând ca pacientul să se simtă și mai rău. Drept urmare, pentru a restabili pierderile de lichide din organism, ar trebui să adăugați o linguriță de zahăr și de sare în fiecare litru de apă.

Atunci când aveți vărsături și scaun verde trebuie să clătiți stomacul, astfel încât să eliberați din alimente. În acest sens, trebuie să consumați o cantitate mare de apă caldă sau fiartă până când apare voma.

Comentarii pe Facebook
5/5 - (5 votes)

Author

ThePOC

error: Content is protected !!