Iaurtul este un aliment cu un pH foarte acid, care face viața dificilă pentru agenții patogeni (agenți biologici care pot provoca boli). În plus, este realizat din lapte pasteurizat, care elimină încărcătura microbiană. Din acest motiv, consumul de iaurt expirat probabil nu are consecințe grave sau otrăvitoare pentru sănătate. În cele ce urmează, vă vom răspunde la întrebarea: cât timp mai poți consuma iaurt după ce a expirat? Haideți să vedem!
Iaurtul mai poate fi consumat după expirare?
Să începem prin a arăta cum iaurtul poate fi consumat între 1 și 3 săptămâni de la data expirării tipărită pe ambalaj. Un studiu realizat în Franța a arătat că toate iaurturile, chiar și după 3 săptămâni, erau încă comestibile; unele, de fapt, erau mai bune decât altele. Cei drept, proprietățile nutriționale ale unui iaurt expirat nu sunt modificate, atâta timp cât este depozitat corect în frigider; Cu toate acestea, efectele probioticelor ale acestora pot fi modificate, deoarece cantitatea de microorganisme din iaurt scade pe măsură ce trec zilele de la prepararea acestuia.
Concentrația fermenților lactici, Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus, trebuie menținută în viață în iaurt pentru a fi eficientă și bună. Se consideră că concentrația lor trebuie să fie mai mare sau egală cu 100 de mii de unități pe mililitru. Potrivit cercetătorilor, singura valoare care se schimbă față de cel care nu a expirat încă este pH-ul: acesta tinde să scadă ușor.
Astfel încât, pe baza celor ce tocmai s-au spus, este clar că consumul unui iaurt expirat de până la 3 săptămâni nu ar trebui să vă cauzeze probleme de sănătate.
Cat de rapid expiră iaurtul?
Iaurtul expiră rapid? Da, (răspunsul îl găsiți puțin mai jos), dar nu există un număr stabilit de zile în care ar trebui să consumați în siguranță iaurtul. Având în vedere că iaurtul trebuie depozitat corect în frigider sau congelator, acesta nu trebuie consumat dacă ambalajul este desigilat/deschis sau dacă există umflături în partea superioară a borcanului sau pe întregul ambalaj. Gustul vă poate spune că există probabilitatea ca produsul dvs. să nu respecte aceleași proprietăți ca atunci când a fost ambalat. Alți indicatori care vă pot face să înțelegeți că iaurtul dvs. nu mai este bun, este dacă degajă un miros ciudat sau neplăcut și dacă prezintă urme de mucegai. Dacă vi se întâmplă să mâncați un iaurt cu modificări precum mucegaiul sau umflarea, puteți risca intoxicarea.
Când expiră iaurtul? – data expirării iaurtului
Atunci când este depozitat corect, începând cu data inscripționată pe ambalaj, iaurtul are următorul termen de valabilitate:
- iaurt în general (sigilat), 2-3 săptămâni la frigider, 1-2 luni la congelator;
- iaurt în general (desigilat), 1 săptămână la frigider, 1 lună la congelator;
- iaurt cu conținut scăzut de grăsimi (sigilat), 1-2 săptămâni la frigider, 1-2 luni la congelator;
- iaurt de băut (sigilat), 7-10 zile la frigider, 1-2 luni la congelator;
- Iaurt grecesc (sigilat), 1-2 săptămâni la frigider, 1-2 luni la congelator;
- iaurt cu fructe (sigilat), 7-10 zile la frigider, 1-2 luni la congelator.