Cel mai bun lapte pentru nou-născuți și bebeluși este, desigur, laptele matern. Cu toate acestea, nu orice mamă este capabilă să alăpteze la sân și trebuie să recurgă la laptele praf. Dar trebuie depozitat o anumită perioadă de timp și, de asemenea, preparat cu atenție. Se știe că laptele praf poate conține agentul patogen Cronobacter rezistent la temperaturi înalte, care este deosebit de periculos pentru bebelușii sub 2 luni. Prin urmare, în cele ce urmează vom examina cât timp rezistă laptele praf în ambalajul său original și la temperatura camerei, precum și cum trebuie păstrat!
Când expira laptele praf și ce termen de valabilitate are?
Laptele praf pot fi consumat în siguranță chiar și după expirarea termenului de valabilitate. În mod normal, termenul de valabilitate al laptelui praf este de 12 până la 24 de luni de la data producerii sale. Acest termen de valabilitatea este garantat de producător, dar, în cele mai multe cazuri, îl puteți folosi în siguranță încă 1-2 ani (cu condiția ca copilul dvs. să aibă peste 2 luni). Cu toate acestea, chiar dacă nu prezintă niciun risc pentru sănătate, s-ar putea ca acesta să nu aibă un gust la fel de bun ca laptele praf neexpirat.
Cât timp este valabil un lapte praf de la deschidere?
Odată deschisă punga de lapte praf, termenul de valabilitate nu este cu adevărat redus, atâta timp cât îl depozitați într-un mod corespunzător.
Dacă îl veți păstra la o temperatură prea mare (la 37°C), acesta își va pierde foarte mult din vitamina A.
În plus, atunci când depozitați laptele praf la 37°C, poate avea loc o reacție chimică numită reacție Maillard, în care se formează furfural. Furfuralul în doze mari este suspectat că favorizează dezvoltarea cancerului.
Ambalajul protejează conținutul de umiditate și oxigen. Oxidarea lipidelor și reacția Maillard au loc mai rapid atunci când ambalajul este deschis. Prin urmare, un grup de cercetători recomandă consumul unui pachet deschis de lapte praf în termen de 15 zile. Abaterea de la această recomandare, totuși, o perioadă de valabilitate de 3 săptămâni după deschidere este menționată pe multe ambalaje de lapte praf. Prin urmare, puteți fi sigur că consumul de lapte în perioada specificată nu va dăuna bebelușului dumneavoastră, în timp ce utilizarea în termen de 15 zile ar fi probabil perioada optimă de consum.
Cum să păstrați laptele praf desigilat?
Laptele praf desigilat rezistă mai mult într-un recipient ermetic. De asemenea, laptele praf are o durată mai mare dacă este ținut departe de lumină. Prin urmare, păstrați-l într-un dulap întunecat sau depozitați-l într-un recipient opac, cum ar fi o cutie de lemn sau de metal. Poate părea ciudat, dar dacă îl veți depozita într-un borcan transparent, nu va rezista foarte mult timp.
Temperatura de depozitare este un alt factor important în perioada de valabilitate a laptelui praf. Cel mai bine este să-l păstrați la o temperatură rece, care este situată în jurul valorii de 10 °C.
Cum să aflați dacă laptele praf este stricat?
Aruncați întotdeauna laptele praf care are un miros urât, ca de mucegai sau care a căpătat o culoare anormală, respectiv gălbuie. Acestea sunt semne că laptele s-a stricat. Dacă în pachet au pătruns insectele și umiditatea, este posibil să aveți de-a face cu apariția mucegaiului și a bacteriilor.
Un lot proaspăt de lapte praf ar trebui să aibă o aromă de lactate și o textură netedă. Dacă miroase urât, are gust acru sau, în general, nu are un gust bun ca înainte, este mai bine să nu dați copilului dvs. un astfel de lapte praf.
Cât timp rezistă laptele praf la temperatura camerei?
Laptele praf reconstituit la o temperatură de 70°C, și lăsat la răcit poate fi păstrat maxim 2 ore la temperatura camerei sau nu mai mult de 4 ore în tăvița inteligentă pentru cuburi de gheață (tava pentru cuburi de gheață), sau timp de 24 de ore în frigider, la o temperatură cuprinsă între 0 și 2°C (în acest caz, temperatura laptelui trebuie redusă rapid prin introducerea sticlei în frigider imediat după amestecarea pulberii cu apă).
Cum să transportați și să încălziți laptele praf?
Chiar dacă laptele praf este un aliment cât se poate de steril, mai poate prezenta câteva bacterii care se înmulțesc în timp. Dacă trebuie să luați acest lapte cu dvs., este indicat să transportați apa clocotită și laptele praf în două recipiente separate și să reconstituiți laptele în momentul administrării, amintindu-vă mereu să îl lăsați să se răcească înainte de a-l da bebelușului dvs. Laptele deja preparat nu trebuie sterilizat, este suficient să îl încălziți la bain-marie, și nu în cuptorul cu microunde cum o fac unii, deoarece încălzirea neuniforma produsă de cuptorul cu microunde, i-ar putea provoca arsuri bucale copilului dvs. Dar rețineți că conținutul de vitamine poate fi redus prin încălzire suplimentară.
Puteți reîncălzi laptele praf de mai multe ori?
Vă puteți întrebi dacă puteți lăsa laptele la temperatura camerei și să îl reîncălziți de mai multe ori. Din păcate, nu. Cel mai important aspect de avut în vedere este că, odată răcit, trebuie aruncat, deoarece reîncălzirea poate determina și multiplicarea numeroșilor germeni și bacterii.
Cum să răciți rapid laptele praf?
Agitați bine conținutul. Răciți rapid laptele punând biberonul într-un recipient cu apă foarte rece (sau cu gheață), având grijă să nu umeziți tetina sterilizată. Verificați temperatura picurând câteva picături de lapte pe dosul palmei.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.