Home Nou, Sănătate Cauze fosfatază alcalină scăzută
NouSănătate

Cauze fosfatază alcalină scăzută

Fosfataza alcalină este o enzimă: o proteină care accelerează reacțiile chimice din organism.

Fosfataza alcalină este prezentă în cantități mari în ficat (mai ales în micile căi hepatobiliare) și în celulele care formează osul. Fosfataza alcalină este, într-adevăr, esențial pentru mineralizarea oaselor. Această enzimă este prezentă și într-o măsură mai mică în placentă, intestine și rinichi.

Nivelurile de fosfatază alcalină se măsoară în Unități Internaționale (UI) pe litru de sânge, limitele normale sunt cuprinse, între:

  • 40-100 UI/l la adulți;
  • 50-130 UI/l la adulți de peste 60 de ani;
  • 100-200 UI/l la copii, din cauza fenomenelor de creștere;
  • 100-200 UI/l la femeile gravide.

Analiza de sânge care arată niveluri mai mici de fosfatază alcalină este definită ca fiind hipofosfatemie.

Principalele simptome ale fosfatazei alcaline scăzute

Fosfataza alcalină scăzută poate produce simptome ca: oboseală, tahicardie (puls crescut la 120 de bătăi pe minut), probleme de respirație, intoleranță la frig, constipație sau pierdere semnificativă în greutate.

Cauze fosfataza alcalina scăzută

– Femeile aflate la menopauza care iau estrogeni pentru osteoporoza
– Deficit de proteine magneziu și zinc în organism
– Malnutriție
– Boli, precum celiacă, hipotiroidism, enterita
– Hypophosphatasia
– La copii poate fi din cauza unor boli congenitale, cum ar fi cretinism și ahondroplazia
– Deformări ale oaselor datorită vârstei
– Intervenții chirurgicale pe cord

Boli de ficat

Fosfataza alcalină scăzută poate indica, de asemenea, o disfuncție hepatică severă numită insuficiență hepatocelulară, care poate fi cauzată de ciroză hepatică (boala în care celulele hepatice sunt distruse), sau hepatită (inflamația ficatului).

Hypophosphatasia

Hypophosphatasia este o boală osoasă genetică a cărei frecvență este foarte scăzută, dar este foarte gravă. Acesta prezintă un nivel scăzut de fosfatază alcalină. Unele simptome sunt mineralizare scăzută a scheletului, probleme respiratorii ușoare, osteomalacie progresivă. Cei care suferă de această boală își pierd adesea dinții de lapte cu mult timp înainte de vârsta normală.

Leucemie

Leucemia granulocitară cronică este un tip de cancer, cunoscută sub numele de leucemie mieloidă cronică sau leucemie granulocitară cronică și, în general afectează persoanele în vîrstă, iar la copii debutul este diferit.
Pe lângă reducerea nivelului de fosfatază alcalină, aceasta boală crește nivelurile de leucocite și mărește dimensiunea splinei (splenomegalie).

Anemie

Atât anemia pernicioasă cât și anemia aplastică cauzează adesea o scăderea a limitelor fosfatazei alcaline. Cei mai mulți pacienți care suferă de anemie aplastică au adesea un nivel scăzut al fosfatazei alcaline, însă, nu se cunoaște exact cauza acesteia.

Comentarii pe Facebook
4/5 - (3 votes)

Author

ThePOC

error: Content is protected !!