Home Nou, Sănătate Cauze fosfataza alcalina scazuta
NouSănătate

Cauze fosfataza alcalina scazuta

fosfataza alcalina scăzuta
Fosfatază alcalină este o enzimă, o substanță responsabilă de producerea reacției chimice în organism. Ea se regăsește în întreg corpul uman, în special în organe, cum ar fi ficatul, intestinele, rinichi și oase, și, de asemenea, în celulele albe din sînge. Ea participă la mineralizarea oaselor, la dezvoltarea sistemului osos și a cartilajului.

Nivelurile de fosfatază alcalină se măsoară în Unități Internaționale (UI) pe litru de sânge, limite normale sunt cuprinse, între:
40-100 UI/l la adulți;
50-130 UI/l la adulți de peste 60 de ani;
100-200 UI/l la copii, din cauza fenomenelor de creștere;
100-200 UI/l la femeile gravide.

Analiza de sânge care arată niveluri mai mici de fosfataza alcalina este definită ca fiind hipofosfatemie.

Principalele simptome ale fosfatazei alcaline scăzute
Fosfataza alcalină scăzută poate produce simptome ca: oboseală, tahicardie (puls crescut la 120 de bătăi pe minut), probleme de respirație, intoleranță la frig, constipație sau pierdere semnificativă în greutate.

Cauze fosfataza alcalina scăzută

– Femeile aflate la menopauza care iau estrogeni pentru osteoporoza
– Deficit de proteine magneziu și zinc în organism
– Malnutriția
– Boli, precum celiacă, hipotiroidism, enterita
– Hypophosphatasia
– La copii poate fi din cauza unor boli congenitale, cum ar fi cretinism și ahondroplazia
– Deformări ale oaselor datorită vârstei
– Intervenții chirurgicale pe cord

Boli de ficat

Fosfataza alcalină scăzută poate indica, de asemenea, o disfuncție hepatică severă numită insuficiență hepatocelulară poate fi cauzata de ciroza hepatica (boala în care celulele hepatice sunt distruse), sau hepatită (inflamația ficatului).

Hypophosphatasia

Hypophosphatasia este o boală osoasă genetică a cărei frecvență este foarte scăzută, dar este foarte gravă. Acesta prezintă un nivel scăzut de fosfatază alcalină. Unele simptome sunt mineralizare scăzută a scheletului, probleme respiratorii ușoare, osteomalacie progresivă. Cei care suferă de această boală își pierd adesea dinții de lapte cu mult timp înainte de vârsta normală.

Leucemie

Leucemia granulocitară cronică este un tip de cancer, cunoscută sub numele de leucemie mieloidă cronică sau leucemie granulocitară cronică și, în general afectează persoanele în vîrstă, iar la copii debutul este diferit.
Pe lângă reducerea nivelului de fosfataza alcalina, aceasta boala crește nivelurile de leucocite și mărește dimensiunea splinei (splenomegalie).

Anemie

Atât anemia pernicioasă și anemia aplastică cauzează adesea o scăderea a limitelor fosfatazei alcaline. Cei mai mulți pacienți care suferă de anemie aplastică au adesea un nivel scăzut al fosfatazei alcaline, însă, nu se cunoaște exact cauza acesteia.

Comentarii pe Facebook

Author

ThePOC

error: Content is protected !!
Enable Notifications    OK No thanks