Scintigrafia este o metodă de investigație imagistică utilizată pe scară largă pentru detectarea și monitorizarea diferitelor boli. Pentru fiecare organ care urmează să fie examinat, se administrează un produs radiofarmaceutic specific, având în compoziția sa o moleculă compatibilă cu organul investigat. Continuați să citiți acest articol pentru a afla ce este scintigrafia și cum se derulează examenul de scintigrafie.
Definiție: ce este scintigrafia?
Scintigrafia este o tehnică de imagistică medicală efectuată numai în secțiile de medicină nucleară. Acesta constă în injectarea pacientului cu o substanță radioactivă într-un organ sau țesut. Odată ce această substanță radioactivă ajunge la organul investigat, radiația emisă este apoi identificată de dispozitivul Gamma Camera și care apoi este transformată în imagini ce urmează să fie explorate.
Există multe tipuri de scintigrafie: osoasă, pulmonară, miocardică etc. Această examinare este inofensivă grație dozei foarte mici de radiații care face astfel posibilă evidențierea multor afecțiuni. Este utilizată în special pentru depistarea metastazelor osoase, evaluarea extinderii cancerelor, pentru depistarea unei embolii pulmonare și pentru studierea funcționării anumitor organe, cum ar fi inima sau rinichii.
Scintigrafie renală
Scintigrafia renală este un examen care permite vizualizarea activității renale, detectarea posibilelor malformații ale rinichiului sau ale căilor de eliminare (uretra, vezică urinară). Se efectuează prin injectarea unui produs radioactiv în rețeaua venoasă. Examinarea permite examinatorului să vadă cum este colectat acest produs în rinichi și apoi cum este eliminat prin mijloace naturale. Acesta evidențiază care sunt obstacolele ce stau calea eliminării, refluxul, malformațiile, cicatricile, și în general evaluarea funcționării rinichiului.
Scintigrafia cerebrală
Scintigrafia cerebrală este o examinare efectuată cu ajutorul unui produs radioactiv. Face posibilă vizualizarea activității creierului prin evidențierea zonelor creierului care sunt mai irigate atunci când sunt solicitate. Această examinare este necesară pentru localizarea precisă a zonelor de hiperactivitate, în special în cazurile de epilepsie. Examenul durează aproximativ o oră și necesită doar o injecție sau o perfuzie.
Scintigrafie miocardică
Scintigrafia miocardică este o examinare indicată în cardiologie atunci când este suspectată boala coronariană. Constă în studierea funcționării inimii, în special a vascularizației acesteia. Această examinare se efectuează în paralel cu testul de stres efectuat pe bicicletă sau banda de alergat. Scintigrafia miocardică este utilă în special pentru pacienții care au factori de risc pentru bolile coronariene (diabet, fumat, hipertensiune arterială, colesterol ridicat).
Scintigrafie tiroidiană
O scanare tiroidiană este un examen medical al tiroidei care permite analizarea funcționării a acestei glande. Scintigrafia constă în administrarea de iod ușor modificat, pe care tiroida îl va fixa și secreția de iod marcat va face posibilă localizarea unei zone hiperactive sau hipoactive. Dacă substanța este distribuită uniform, înseamnă că tiroida funcționează la parametri normali. Scintigrafia tiroidiană este asociată cu teste de laborator, inclusiv testarea TSH și cu ultrasunete tiroidiene.
Scintigrafie pulmonară
O scanare pulmonară este un test imagistic medical necesar observării revenirii sângelui în sistemul venos și / sau a ventilației. Pentru a evalua circulația venoasă, particulele radioactive sunt injectate într-o venă și sunt observate cu ajutorul unei camere capabile să le detecteze. În mod normal, sângele încărcat cu particule trebuie să ajungă în ambii plămâni. Scintigrafia pulmonară de ventilație ajută la verificarea ventilării corespunzătoare a plămânilor. În acest caz, este utilizat un gaz radioactiv care este inhalat și analizat cu camera gamma.
Scintigrafie osoasă
O scanare osoasă este un test imagistic medical care implică injectarea unei substanțe (marker) în corp și observarea reacției apărute. Este deosebit de potrivit pentru identificarea metastazelor la pacienții cu cancer. Odată injectată substanța de contrast sau markerul, se atașează la celule anormale active, cum ar fi celulele canceroase. Această procedură permite localizarea unei metastaze în baza imaginilor reconstituite. Scintigrafia a fost practicată din ce în ce mai puțin odată cu apariția RMN.
Indicații: când se efectuează scintigrafia?
Scintigrafia are indicații multiple, printre care:
- detectarea disfuncțiilor cardiace, pulmonare, renale sau tiroidiene
- detectarea metastazelor osoase depozite de celule canceroase (în sân, prostată, plămâni etc.)
- evaluarea afecțiunilor osoase, cum ar fi hipercalcemia sau infecția osteo-articulară
- diagnosticarea sau monitorizarea dezvoltării unei patologii osoase: traumatism, boala Paget, tumoare osoasă, mielom, fractură de stres
Cum se efectuează scintigrafia?
Scintigrafia începe odată cu injectarea intravenoasă a radiotrasorului. Pacientul este întins pe pat înconjurat de camerele gamma în mișcare. Întreg examenul se desfășoară foarte rapid, de obicei mai puțin de o jumătate de oră. Manipulantul, plasat în spatele unui geam, mișcă camera pentru a captura imaginile dorite. Pacientul rămâne culcat și nemișcat. Rezultatele îi sunt comunicate pacientului oral, câteva minute mai târziu. Timpul de așteptare variază de la 20 de minute (scintigrafie miocardică) la două sau trei zile (depistarea infecție).
Scintigrafia miocardică necesită o pregătire medicală specifică. Ar trebui să consultați medicul cardiolog pentru a afla ce măsuri trebuie să luați în zilele premergătoare examinării.
Care sunt contraindicațiile scintigrafiei?
În afară de riscul de reacție alergică cauzat de injecție, această examinare nu prezintă niciun risc aparte. Scintigrafia este contraindicată în timpul sarcinii și nu este recomandată în timpul alăptării. Alăptarea trebuie întreruptă la câteva zile după test, deoarece radiotrasorul poate ajunge în laptele matern. Este recomandat să vă hidratați bine și să urinați în următoarele ore pentru a facilita eliminarea produsului de contrast.