Depresia este o boală gravă care reduce dramatic capacitatea de muncă și aduce suferință, atât pacientului însuși, cât și celor din jurul acestuia. Din păcate însă, foarte puțini dintre noi suntem conștienți că în organismul nostru este o lipsă acută de nutrienți importanți. Și de fapt, tocmai lipsa acestor nutrienți importanți ne poate afecta starea de spirit sau ne poate agrava simptomele. Dar cum putem face față deficitului de nutrienți prin alimentație, astfel încât să putem evita atacul de anxietate și depresia în general? Să săpăm puțin mai adânc pentru a afla.
Cuprins
Care este legătura dintre anxietate, depresie și alimentație?
Alimentația este considerată a fi unul dintre principalii factori care contribuie la schimbarea bruscă a stării noastre de spirit, inclusiv la dezvoltarea anxietății și a depresiei. Acest lucru se datorează, în primul rând lipsei substanțelor chimice care funcționează ca mesager între neuronii din creier, așa-numiții neurotransmițători – vorbim în special de serotonină și dopamină – ambii cunoscuți ca hormoni ai senzației de bine. Pentru a produce aceste substanțe, organismul nostru are nevoie de anumiți nutrienți. Iar lipsa acestor nutrienți în organism poate așadar contribui la apariției dezechilibrului mental și poate promova depresia și anxietatea la noi oamenii.
Într-adevăr, cercetătorii au avertizat deja că deficiențele în vitamina C, D, E, precum și acid folic, niacină, tiamină, fier, zinc sau acizi grași omega-3, afectează creierul, reducând nivelul de dopamină, care, după cum am mai spus, este responsabilă de senzația de fericire.
Există, de asemenea, studii care relevă faptul că stomacul și creierul nostru comunică prin anumite căi nervoase, așa-numita axă intestin-creier. Iar anumite tipuri de bacterii intestinale, mai exact produsele lor metabolice, par a fi capabile să ne modifice echilibrul mental într-un mod pozitiv. Unii cercetători vorbesc despre „bacteriile intestinale psihobiotice”, al cărui dezechilibru produs de dietă, de exemplu, ne poate provoca depresie în urma provocânducerii scăderii metaboliților lipidici (molecule mici din metabolism) în sânge și creier.
În cele din urmă, există o legătură între obezitate și prezența depresiei, deoarece orice exces de greutate sau grăsime abdominală din corpul nostru produce celule inflamatorii. Iar în momentul în care ne îngrășăm, se pare că nivelul zahărului nostru din sânge este de obicei crescut – la rândul său, acest lucru ne afectează și starea emoțională.
Ce alimente să consumăm pentru a combate anxietatea și depresia?
Atunci când dorim să prevenim depresia sau să luptăm împotriva bolii existente, ar trebui să consumăm alimente cu proprietăți antidepresive, care ajută la reechilibrarea neurotransmițătorilor pentru a garanta sănătatea sistemului nostru nervos. Iată câteva produse importate pe care le putem include în alimentație:
Peşte
Peștele și, în general, peștele un conținut ridicat de grăsimi (precum precum somnul, crapul, somonul, sardinele, tonul sau codul), are o cantitate considerabilă de acizi grași importanți omega-3 EPA și DHA. Procesele inflamatorii pot fi astfel reduse. Vitamina E și seleniul din pești aparțin grupului de antioxidanți și pot proteja organismul de stresul oxidativ. În ceea ce privește depresia, peștele stimulează eliberarea serotoninei, deoarece triptofanul pe care îl conține o sintetizează.
Nuci, semințe de dovleac, de floarea soarelui și de in
Nucile, semințele de dovleac, semințele de floarea soarelui și semințe de in conțin aminoacidul esențial numit triptofan, care, în combinație cu vitamina B6 și zinc, este absorbit în mod optim de organism și transformat în hormoni ai senzației de bine. De asemenea, acestea furnizează organismului nostru o cantitate mică de acizi grași omega-3, magneziu, săruri minerale anti-stres prin excelență și vitamina E, al cărei consum pare benefic atunci când există dezechilibre ale neurotransmițătorilor.
Iaurt și drojdie de bere
Având în vedere conținutul lor natural de probiotice, acestea susțin flora intestinală care contribuie la echilibrul sistemului nervos și la bunăstarea psihofizică generală.
Germeni de grâu
Germenii de grâu sunt bogați în vitamine din complexul B, în minerale, în enzime, dar și în fibre, care susțin sănătatea intestinului, inimii și a creierului.
Ciocolată neagră
În cantități moderate, consumul de ciocolată neagră oferă antioxidanți care opresc acțiunea radicalilor liberi și stimulează în primul rând o creștere a nivelului sanguin al beta-endorfinei, un opiaceu endogen, și apoi o producție de serotonină, reducând cortizolul sau hormonul de stres. Însă, trebuie să o alegem întotdeauna pe cea neagră, care are cel puțin 70% cacao!
Carne slabă precum curcanul și puiul
Carnea de curcan și de pui oferă doze mari de triptofan, un aminoacidul esențial pentru sintetizarea serotoninei, care este baza oricărei stări de bine. Așa că, ar trebui să includem carnea slabă în alimentația noastră de zi cu zi.
Legume
În general, legumele sunt asociate de un risc mai mic de a dezvolta tulburări precum anxietatea pe termen lung. Prin urmare, dieta noastră antidepresivă, ar trebui să conțină legume bogate în fibre și carbohidrați – broccoli, conopidă, sfeclă, morcovi, dovlecei și așa mai departe.
Murături și varză murată
Principiul fermentației este folosit la prepararea murăturilor și a verzei murate. Așa-numitele alimente probiotice din aceste produse hrănesc și populează intestinele noastre cu bacterii sănătoase, asigură o digestie intestinală optimă, îmbunătățește starea de spirit și pot chiar reduce riscul de cancer de colon.
Evident, aceste alimente care combat anxietatea și depresia, combinate cu un stil de viață bazat pe muncă, activitate fizică și odihnă corespunzătoare, este cheia sănătății și a bunăstării.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.