Diareea este foarte neplăcută, în special când este însoțită de dureri de stomac, de senzația de vomă și de disconfort. Corpul pierde apă și minerale prin scaune moi sau apoase (fecale), iar această pierdere trebuie compensată cu băuturi din abundență. În acest caz, merită să știi dacă poți să consumi fără probleme lapte sau dacă este mai bine să alegi alte băuturi. Așa că te invităm să descoperi dacă este bine sau nu să mănânci lapte când ai diaree!
Este bine să mănânci lapte când ai diaree?
Indiferent dacă diareea este episodică și este cauzată de alergii/intoxicații alimentare sau de o afecțiune cronică, cum ar fi sindromul colonului iritabil sau boala Crohn, NU este recomandat să bei lapte, deoarece este un laxativ ușor datorită conținutului de lactoză prezentă în acest aliment. Orice persoană care suferă de diaree trebuie să rețină că, lactoza este principalul zahăr din laptele mamiferelor: vaci, capre, oaie și lapte uman, care devine un aliment foarte greu de digerat de către stomac.
În unele cazuri, iritarea tractului digestiv (intestinului) ar putea declanșa o lipsă temporară a enzimei necesare pentru a digera corect lactoza (lactaza), provocând intoleranță secundară tranzitorie, digestie incompletă și descompunere ineficientă a lactozei. Acest lucru poate provoca gaze, crampe stomacale și diaree. În aceste cazuri, trebuie alese alimente cu conținut scăzut de lactoză sau fără lactoză, sau care conțin probiotice, cum ar fi: iaurtul.
De ce este bine să consumi iaurt și nu lapte? Deoarece iaurtul, în general, conține mai puțină lactoză decât laptele, ceea ce îl face un aliment mai ușor de digerat.
Este, de asemenea, un probiotic natural care oferă un aport crescut de bacterii benefice pentru organism, atât de necesare refacerii florei intestinale care a fost distrusă odată cu diareea.
Ce produse lactate nu conțin lactoză?
Unele produse lactate – cum ar fi chefirul sau brânzeturile tari – conțin puțină sau zero lactoză, așa că în esență le poți consuma, însă numai alternativele cu conținut scăzut de grăsimi. Dar brânza, în mod special, conține adesea multă sare, ceea ce este contraindicată în caz de diaree.
Ce să faci când ai diaree și totuși ai poftă de lapte?
Dacă nu te poți abține de la alimentele și băuturile lactate care conțin lactoză, poți utiliza un supliment alimentar pe bază de enzima numită lactază, cum ar fi Lactaza 9000. Suplimentul cu lactază ajută la digerarea lactozei. Iar când ai diaree, tot ce trebuie să faci, este să iei acest supliment înainte de a bea lapte sau de a consuma orice alt produs lactat dorești.
Ce poți mânca și bea când ai diaree?
Pentru a ameliora diareea, este recomandat să consumi alimente moi, simple, ușor de digerat, care vor ajuta la absorbția excesului de apă din scaun. Printre acestea merită evidențiate: bananele, pâinea prăjită, fulgii de ovăz, cartofii fierți, terciul de orez și orezul alb simplu.
Aceste alimente pot fi deosebit de benefice în prima zi de tratament a diareei. Cu toate acestea, pentru a observa o îmbunătățire a funcției sistemului tău digestiv, va trebuie să consumi astfel de alimente în cantități mici pe tot parcursul zilei.
De asemenea, pentru a preveni deshidratarea, bea cel puțin un pahar de lichid după fiecare criză de diaree. Iar în caz de tulburări intestinale, poți bea apă, ceai neîndulcit, suc de mere și bulion cu un conținut scăzut de grăsimi.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.